Σήμερα το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας - Σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο
Ευρωπαϊκή Ένωση

Σήμερα το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας - Σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Σήμερα θα ανακοινωθεί το έκτο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας, το οποίο αναμένεται να περιλαμβάνει σταδιακό εμπάρκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, δήλωσε ότι το πακέτο θα ανακοινωθεί αργότερα σήμερα. Η ίδια πρόσθεσε επίσης ότι η ΕΕ επικοινώνησε με όλους τους μεγάλους προμηθευτές αερίου προκειμένου να συμβάλλουν στην αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου με εναλλακτικές πηγές.

Σύμφωνα με το Reuters, οι αρμόδιες επιτροπές της ΕΕ θα παρουσιάσουν σχέδιο μέσα στον Μάιο για να αντικαταστήσουν τα δύο τρίτα των αποθεμάτων ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ μέχρι το τέλος του έτους.

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Σίμσον υπογράμμισε ότι η Κομισιόν χαρτογράφησε πιθανές εναλλακτικές διαδρομές εφοδιασμού για κάθε κράτος μέλος που εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η ουγγρική στάση

Σημειώνεται ότι η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προτείνει επίσης σταδιακή κατάργηση του ρωσικού πετρελαίου ως μέρος του έκτου γύρου κυρώσεων. 

Ωστόσο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ουγγαρία εξακολουθεί να τηρεί σκληρή στάση, προειδοποιώντας ότι δεν είναι έτοιμη να υποστηρίξει τέτοιο πακέτο.

Η φον ντερ Λάιεν προτείνει σταδιακή κατάργηση του ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους. Η Ουγγαρία και η Σλοβακία πρόκειται να λάβουν κάποιας μορφής μεταβατικά μέτρα.

Στον αντίποδα, η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής ασκούν πιέσεις για σταδιακή κατάργηση των προμηθειών ρωσικού πετρελαίου. Ερωτηθείς για το αν εξετάζεται μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο για την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, διπλωμάτης που επικαλείται το Politico ανέφερε «για εμάς, το τέλος του έτους είναι ήδη οριακό».

Η Πολωνή υπουργός Κλίματος Άννα Μόσκουα δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Βαρσοβία ζητά και πάλι «άμεσες κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο». Ωστόσο, ανώτερος διπλωμάτης σημείωσε ότι το πιο σημαντικό από πολιτική άποψη είναι «τα κράτη μέλη να προσπαθούν να κινούνται όσο το δυνατόν ταχύτερα».