Σε υψηλό έξι ετών ο μεταποιητικός PMI στην Ευρωζώνη το Μάρτιο

Σε υψηλό έξι ετών ο μεταποιητικός PMI στην Ευρωζώνη το Μάρτιο

Τα εργοστάσια σε ολόκληρη την Ευρωζώνη προσπάθησαν να ανταπεξέλθουν στη ζήτηση του προηγούμενου μήνα παρά τη δραστηριότητα, η οποία αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων έξι ετών.

Ειδικότερα, ο μεταποιητικός PMI της IHS Markit ανήλθε στις 56,2 μονάδες το Μάρτιο, σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2011, από τις 55,4 μονάδες το Φεβρουάριο, στο πλαίσιο των προκαταρκτικών εκτιμήσεων της Markit.

Ο δείκτης της παραγωγής ενισχύθηκε σε υψηλό σχεδόν έξι ετών στις 57,5 μονάδες από τις 57,3, ενώ οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 57,2 μονάδες.

«Η μεταποίηση στην Ευρωζώνη απολαμβάνει μια καλή περίοδο καθώς προχωράμε στην άνοιξη, ωστόσο βιώνει και αυξανόμενες δυσκολίες, με τη μορφή των καθυστερήσεων στην προσφορά και την αύξηση του κόστους», ανέφερε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.

Στη Γερμανία, η ανάπτυξη της μεταποίησης διαμορφώθηκε σε υψηλό σχεδόν έξι ετών, κυρίως λόγω της ισχυρής αύξησης των παραγγελιών για ενδιάμεσα αγαθά. Συγκεκριμένα, ο μεταποιητικός PMI στη Γερμανία ανήλθε στις 58,3 μονάδες το Μάρτιο από τις 56,8 το Φεβρουάριο, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 71 μηνών.

Στη Γαλλία, ο PMI ενισχύθηκε το Μάρτιο στις 53,3 μονάδες από τις 52,2 τον προηγούμενο μήνα, διαμορφώθηκε, ωστόσο, ελαφρώς χαμηλότερα σε σχέση με τα προκαταρκτικά στοιχεία για 53,4 μονάδες. Οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν για έκτο διαδοχικό μήνα.

Τέλος, ο αντίστοιχος δείκτης στην Ισπανία επιβραδύνθηκε στις 53,9 μονάδες το Μάρτιο, από τις 54,8, καθώς η παραγωγή των εργοστασίων, οι νέες παραγγελίες και η απασχόληση διευρύνθηκαν με μικρότερο ρυθμό σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.