Σε υψηλό 13 ετών ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, στο 3,4% τον Σεπτέμβριο

Σε υψηλό 13 ετών ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, στο 3,4% τον Σεπτέμβριο

Τα… δόντια του δείχνει ο πληθωρισμός καθώς συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η άνοδος των τιμών στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία για το μήνα Σεπτέμβριο, ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε σε υψηλό 13 ετών στο 3,4% μετά το 3% του Αυγούστου, ξεπερνώντας μάλιστα τις προσδοκίες των αναλυτών που έκαναν λόγο για μέτρηση στο 3,3%.

Οι ανησυχίες ενισχύονται για την οικονομία της Ευρωζώνης από τη στιγμή που ο πληθωρισμός «τρέχει» ταχύτερα από το αναμενόμενο, προμηνύοντας έναν δύσκολο χειμώνα από πλευράς τιμών.

Η άνοδος του πληθωρισμού στο 3,4% από το αρνητικό έδαφος που βρισκόταν στα τέλη του 2020 αντανακλά ένα συνδυασμό παραγόντων, όπως η χαμηλή σύγκριση βάσης των τιμών του περασμένου έτους (base effect) αλλά και το ισχυρότερο momentum των τελευταίων μηνών εξαιτίας της εκτίναξης των τιμών ενέργειας.

Το πρόβλημα είναι ότι και οι δύο αυτοί παράγοντες αναμένεται να συνεχίσουν να δίνουν ώθηση στον πληθωρισμό στους επόμενους μήνες, με την Oxford Economics να εκτιμά ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα φτάσει στο 4% στο τρίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου και θα παραμείνει πάνω από το επίπεδο του 2% στο πρώτο εξάμηνο του 2022, πριν υποχωρήσει κάτω από το 1% προς τα τέλη του ίδιου έτους.

Διαβάστε ακόμα: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από την άνοδο του πληθωρισμού