Σε υψηλά 10ετίας τον Οκτώβριο ο δείκτης επενδυτικού κλίματος στην Ευρωζώνη

Σε υψηλά 10ετίας τον Οκτώβριο ο δείκτης επενδυτικού κλίματος στην Ευρωζώνη

Περισσότερο του αναμενόμενου βελτιώθηκε το επενδυτικό κλίμα στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο και ανήλθε σε υψηλό δεκαετίας, στην πρώτη επίδοση του σχετικού δείκτη μετά τις εθνικές εκλογές στη Γερμανία πριν από δύο εβδομάδες, σύμφωνα με έρευνα του γερμανικού ερευνητικού ομίλου Sentix.

Ο δείκτης Sentix για την ευρωζώνη διαμορφώθηκε στις 29,7 μονάδες από τις 28,2 μονάδες του Σεπτεμβρίου. Αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 28,5 μονάδες. Ο υποδείκτης τρεχουσών συνθηκών ανήλθε στις 41,8 από τις 39,8 μονάδες τον Σεπτέμβριο.

«Το πρώτο οικονομικό τεστ μετά τις γερμανικές βουλευτικές εκλογές μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένο», ανέφερε ο Sentix σε ανακοίνωση, προσθέτοντας: «Η παγκόσμια οικονομική μηχανή συνεχίζει να ανεβάζει ταχύτητα». Ο δείκτης προσδοκιών ανήλθε στις 18,3 από τις 17,3 μονάδες ένα μήνα νωρίτερα.

Ο δείκτης για τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, ανήλθε στις 37,7 από τις 34,0 μονάδες τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τον Sentix, η προοπτική μιας συμμαχίας μεταξύ των Συντηρητικών της καγκελαρίου Angela Merkel, των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) και των Πρασίνων ύστερα από τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου αντιμετωπίζεται θετικά από τους επενδυτές.

«Εάν δεν στραβώσει κάτι στον αναμενόμενο σχηματισμό κυβέρνησης, οι επόμενοι μήνες πιθανόν να δουν μια ισχυρή οικονομική ανάπτυξη», ανέφερε ο Sentix. «Ωστόσο, υπάρχει σημαντική πιθανότητα για απογοήτευση εάν δημιουργηθεί κενό εξουσίας στο Βερολίνο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ