7ος χρόνος, ημέρα 2103η
Τετάρτη, 4 Αυγούστου 2021

Reuters: Διχασμός στην ΕΚΤ για την στρατηγική απέναντι στον πληθωρισμό

Reuters: Διχασμός στην ΕΚΤ για την στρατηγική απέναντι στον πληθωρισμό
AP Photo/Olivier Matthys, Pool, File

Τα μέλη της ΕΚΤ είναι διχασμένα για τη νέα στρατηγική που θα ακολουθήσει η τράπεζα αναφορικά με τον πληθωρισμό, αλλά υπάρχουν ελπίδες για την επίτευξη συμφωνίας προτού συζητηθεί το μέλλον του προγράμματος αντιμετώπισης της πανδημίας τον Σεπτέμβριο αναφέρει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση.

Ειδικότερα οι πηγές του πρακτορείου επισημαίνουν ότι τα μέλη της ΕΚΤ συμφώνησαν σε ορισμένα δευτερεύοντα ζητήματα σε μια υποχώρηση το περασμένο Σαββατοκύριακο, όπως η ενσωμάτωση των περιβαλλοντικών ανησυχιών στις αποφάσεις πολιτικής τους και η προσθήκη του κόστους στέγασης στην μέτρηση του πληθωρισμού.

Αλλά υπάρχουν ακόμη διαφορές σε ό,τι αφορά στον πυρήνα της αναθεώρησης της στρατηγικής της ΕΚΤ: τον ορισμό της σταθερότητας των τιμών και πώς να επιτευχθεί.

Μια πηγή τόνισε ότι υπήρξε γενική συναίνεση στη συνεδρίαση της 18-20ης Ιουνίου, ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να αντέξει τον πληθωρισμό να υπερβεί τον νέο στόχο της, που καθορίζεται στο 2%, καθώς είχε κολλήσει χαμηλότερα από αυτό το επίπεδο στο μεγαλύτερο μέρος της προηγούμενης δεκαετίας.

Οι ίδιες πηγές ωστόσο αναφέρουν ότι τα μέλη της ΕΚΤ δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει πώς θα διατυπώσουν αυτό το μήνυμα και πόσο συγκεκριμένοι θα πρέπει να είναι για τον βαθμό στον οποίο ο πληθωρισμός θα επιτραπεί να «ξεφύγει» και για πόσο χρονικό διάστημα.

Δύο πηγές ανέφεραν ότι η ΕΚΤ εξακολουθεί να ελπίζει ότι θα έχουν ολοκληρωθεί όλα αυτά πριν από τη συνεδρίαση της 9ης Σεπτεμβρίου, όταν οι φορείς χάραξης πολιτικής αναμένεται να αποφασίσουν για το μέλλον του PEPP.

Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της ΕΚΤ, η επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσε ότι «Οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές αναμένεται να ενισχυθούν κάπως αυτό το έτος λόγω των προσωρινών περιορισμών στην προσφορά και της ανάκαμψης στην εγχώρια ζήτηση, αλλά αναμένεται να παραμένουν ασθενείς».

Πηγή: Reuters