Ρεύμα από ανανεώσιμες πηγές για όλους

Ρεύμα από ανανεώσιμες πηγές για όλους

Σίγουρα είναι δύσκολο για τον κάθε έναν από εμάς να έχει ένα πάρκο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον κήπο του, ή να μπορεί να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά στο σπίτι του, ώστε να επωφεληθεί από την καθαρή ενέργεια που προκύπτει από αυτά.

Η ιδέα της επένδυσης όμως σε αυτές τις Πηγές Ενέργειας, τις λεγόμενες Ανανεώσιμες (ΑΠΕ), είναι κάτι που συγκινεί ολοένα και περισσότερους καταναλωτές, οι οποίοι θέλουν να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και, ταυτόχρονα, να δουν το οικονομικό όφελος στον λογαριασμό του ρεύματος.

Τον γόρδιο αυτόν δεσμό έρχεται να λύσει ο ΗΡΩΝ, σε συνεργασία με τον μεγαλύτερο παραγωγό ΑΠΕ στην Ελλάδα, την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, μέσω του νέου προγράμματος ΕΝ.Α. Το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα δίνει την ευκαιρία σε οποιονδήποτε καταναλωτή χαμηλής τάσης, ιδιώτη ή επαγγελματία, ενοικιαστή ή ιδιοκτήτη ακινήτου, να επωφεληθεί της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος του ρεύματος σε κάθε Λογαριασμό του. Ο καταναλωτής δεν είναι αναγκασμένος πλέον να εγκαταστήσει ένα φωτοβολταϊκό σύστημα (και να το συντηρήσει και να το ασφαλίσει) και να δεσμευτεί σε κάτι που δεν μπορεί να μετακινηθεί μαζί του, αν χρειαστεί να αλλάξει τοποθεσία. Αντιθέτως, μέσω του προγράμματος ΕΝ.Α, ο καταναλωτής «αγοράζει» ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα που ήδη υπάρχουν -και αναπτύσσονται διαρκώς- υπό την ομπρέλα του ομίλου ΗΡΩΝΑ-ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και γίνεται ο ίδιος «παραγωγός» της ενέργειας που καταναλώνει.

Πώς αυτό μεταφράζεται στη μείωση του κόστους του ρεύματος σε κάθε Λογαριασμό; Η συμμετοχή στο πρόγραμμα ΕΝ.Α μπορεί κάλλιστα να λογιστεί σαν επένδυση, αφού το «κεφάλαιο» που θα καταθέσει ο καταναλωτής για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα ΕΝ.Α. θα αποδίδει, με τα σημερινά δεδομένα κόστους της ενέργειας, 8,5% κάθε χρόνο. Αν το κόστος της ενέργειας διαφοροποιηθεί στο μέλλον, αντίστοιχα θα διαφοροποιηθούν και τα τιμολόγια προμήθειας. Στο πλαίσιο μάλιστα της διαφάνειας, κάθε καταναλωτής μπορεί να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή υπολογισμού στο heron.gr, ώστε να κατανοήσει, με πραγματικά ποσά, το κέρδος που θα έχει από μια τέτοια «επένδυση». Ο κάθε καταναλωτής θα μπορεί να παρακολουθεί σε κάθε λογαριασμό ρεύματος το ποσό με το οποίο συμμετέχει στο πρόγραμμα, τις εκπτώσεις που έχει λάβει συνολικά, αλλά και ανά λογαριασμό, από την ημερομηνία έναρξης της συμμετοχής του στο Ε.ΝΑ.

Η ενέργεια που έχει «παραχθεί» και «αγοραστεί» δεν χάνεται, αν δεν καταναλωθεί για μερικούς μήνες, καθώς «ανήκει» στον καταναλωτή για τα επόμενα τρία χρόνια. Ακόμα και αν δεν διαθέτει εξαρχής το ποσό που απαιτείται για να εξασφαλίσει έως και τον μηδενισμό του κόστους του ρεύματος στον Λογαριασμό του (της καταναλωθείσης ηλεκτρικής ενέργειας), αυτό μπορεί να το χτίσει σιγά - σιγά, ακόμα και σε δόσεις σε διάστημα τριών ετών, με το οικονομικό όφελος όμως να είναι φανερό ακόμα και από τον πρώτο λογαριασμό.

Με το πρόγραμμα ΕΝ.Α οι ρόλοι του «παραγωγού» και του «καταναλωτή» ηλεκτρικής ενέργειας ενώνονται, με ευελιξία και διαφάνεια, και με τη σφραγίδα των Ομίλων ΗΡΩΝ και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ. Ο στόχος είναι ένας: η ΕΝεργειακή Ανεξαρτησία με βάση την καθαρή ενέργεια.