Πρώτη φορά σχολείο: Συμβουλές για γονείς

Πρώτη φορά σχολείο: Συμβουλές για γονείς

Κάθε νέο ξεκίνημα είναι ταυτόχρονα μια υπόσχεση και μια πρόκληση. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην περίπτωση του παιδιού που ξεκινάει για πρώτη φορά το σχολείο, δεδομένου πως οι προκλήσεις είναι αρκετές και κανείς γονιός δεν μπορεί να τις υποτιμήσει ή να τις παραβλέψει.

H επιλογή του σχολείου είναι ένα πρώτο και πολύ σημαντικό βήμα. Ο ευαισθητοποιημένος γονιός θα πρέπει να έχει υπ’όψιν του κάποια βασικά σημεία, ώστε να αποφύγει αντί να βοηθήσει το παιδί, να καταλήξει να δυσκολέψει τη μετάβασή του σε αυτή τη νέα εμπειρία που είναι η 1η Δημοτικού. Ας δούμε αναλυτικότερα κάποιες συμβουλές.

Σωστή προετοιμασία

Το παιδί θα πρέπει εκ των προτέρων να γνωρίζει τι πρόκειται να αντιμετωπίσει στο σχολείο και γενικότερα τι σημαίνει σχολείο και ποιες είναι οι υποχρεώσεις του. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τη συζήτηση και τη συμμετοχή του σε όλα όσα προηγούνται.

Η διαδικασία αυτή μπορεί και πρέπει να είναι διασκεδαστική, με μια επίσκεψη σε ένα κατάστημα Public αλλά και online στο public.gr για την αγορά των απαραίτητων σχολικών προμηθειών. Με τον τρόπο αυτό το παιδί σταδιακά θα μπει στο σχολικό κλίμα και δεν θα βρεθεί ξαφνικά σε ένα «εχθρικό» περιβάλλον στο οποίο δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει.

Δημιουργήστε μία δημιουργική ανυπομονησία και σκουλάρετε μαζί με το παιδί στο public.gr ή στο κοντινότερο Public, για όλα τα απαραίτητα τσάντα, παγούρι, φαγητοδοχείο, γραφική ύλη αλλά και τα βιβλία του ώστε να περιμένει την πρώτη μέρα με χαρά.

Άλλωστε, το Public δίνει τη δυνατότητα σε τρία απλά βήματα, συμπληρώνοντας τη βαθμίδα, την τάξη και το σχολείο να βρεις όλα τα σχολικά που θα χρειαστείς!

Με τον τρόπο αυτό, το παιδί σταδιακά θα μπει στο σχολικό κλίμα και δεν θα βρεθεί ξαφνικά σε ένα «εχθρικό» περιβάλλον στο οποίο δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει.

Πώς να αντιμετωπίζετε το κλάμα

Ένα από τα κλασικά λάθη των γονιών είναι πως όταν έχουνντας αφήσει το παιδί την πρώτη μέρα στο σχολείο και το έχουν αποχαιρετήσει, εκείνο ξεκινάει να κλαίει και επιστρέφουν άμεσα πίσω. Θα πρέπει να το αποφύγετε αυτό, σε κάθε περίπτωση. Θυμηθείτε πως το σχολικό προσωπικό είναι εκπαιδευμένο κατάλληλα για να αντιμετωπίζει τέτοιες καταστάσεις. Μετά από λίγα λεπτά το παιδί θα σταματήσει να κλαίει και θα ενσωματωθεί στο σχολικό περιβάλλον, αλληλοεπιδρώντας με τα συνομήλικα παιδιά. Η δική σας παρουσία μόνο σύγχυση θα επιφέρει, καθώς δεν αφήνει το παιδί να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Προφανώς, θα πρέπει να αποφύγετε με κάθε τρόπο να κλάψετε μπροστά στο παιδί, καθώς θα δημιουργήσει περαιτέρω σύγχυση και θα το τρομοκρατήσει.

Σωστός αποχαιρετισμός

Από την άλλη πλευρά, η υπερβολική αδιαφορία και το να φύγετε χωρίς να δώσετε σημασία μπορεί να επιφέρει αντίθετα αποτελέσματα, επιτείνοντας το αίσθημα της εγκατάλειψης. Θα πρέπει να αποχαιρετήσετε σωστά το παιδί, δηλώνοντάς του πόσο το αγαπάτε, αγκαλιάζοντάς το και φιλώντας το. Βεβαιώστε το ότι θα επιστρέψετε αργότερα να το πάρετε, αλλά στο μεταξύ πρέπει να περάσει όμορφα με τα άλλα παιδιά. Το να σπεύσετε να εξαφανιστείτε στα κρυφά είναι η λάθος επιλογή.

Δεδομένου αυτού, ο αποχαιρετισμός δεν πρέπει να πάρει υπερβολικό χρόνο, γιατί στην περίπτωση αυτή θα δώσετε λανθασμένη εντύπωση ότι σκοπεύετε να παραμείνετε εκεί. Ακόμα χειρότερα δεν θα πρέπει να δώσετε υπόσχεση πως θα μείνετε μαζί του, εάν αρχίσει να κλαίει. Είναι μια υπόσχεση που δεν μπορείτε να τηρήσετε και θα φέρει χειρότερα αποτελέσματα. Αποχαιρετώντας σύντομα αλλά σωστά, θα βοηθήσετε και το εκπαιδευτικό προσωπικό στον ρόλο του.

Αποφύγετε ένταση και συγκρίσεις

Οι πρώτες μέρες στο σχολείο είναι δύσκολες για όλα τα παιδιά, τα οποία νιώθουν φοβισμένα και ανασφαλή. Το να τα μαλώσετε ή να τα συγκρίνετε με τη συμπεριφορά άλλων παιδιών θα έχει μόνο αρνητικά αποτελέσματα. Το κλάμα ως πρώτη αντίδραση είναι κάτι αναμενόμενο, αφού κάποια παιδιά προσαρμόζονται πιο εύκολα και γρήγορα από άλλα. Επιπλέον, δεν είναι για όλα τα παιδιά οι πρώτες ημέρες εξίσου δύσκολες, και μπορεί να εκδηλώσουν αρνητική συμπεριφορά μετά από κάποιες ημέρες.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να είστε υπομονετικοί, να μην αγχώνεστε ώστε να μην τους μεταδώσετε το άγχος ή την ανασφάλειά σας. Κρατήστε την ψυχραιμία σας, μιλήστε τους σταθερά αλλά με αγάπη, αγκαλιάστε τα και ακόμα και στην περίπτωση που κλάψουν, μην επιστρέψετε.