Πρόταση ΔΝΤ για εξυπηρέτηση του ευρωπαϊκού χρέους της Ελλάδας μετά το 2040

Πρόταση ΔΝΤ για εξυπηρέτηση του ευρωπαϊκού χρέους της Ελλάδας μετά το 2040

Την αναβολή της καταβολής τόκων ή κεφαλαίου για τα ευρωπαϊκά δάνεια της Ελλάδας έως το 2040, με σταθερό επιτόκιο, προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ασκώντας πιέσεις προς την Ευρωζώνη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, που επικαλείται αξιωματούχους προσκείμενους στις συζητήσεις, το ΔΝΤ επιθυμεί τα δάνεια να καταστούν ληξιπρόθεσμα σταδιακά τις επόμενες δεκαετίες, από το 2040 έως ακόμα και το 2080.

Παράλληλα, η πρόταση του Ταμείου προβλέπει ότι το επιτόκιο των δανείων θα διατηρηθεί σταθερό στο τρέχον μέσο επίπεδο του 1,5% για 30 με 40 χρόνια, με την καταβολή των τόκων να αναβάλλεται έως τη λήξη των δανείων.

Σημειώνεται πως η πρόταση αυτή, η οποία παρουσιάστηκε στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, θα διατηρήσει τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους της Ελλάδας σε ετήσια βάση κάτω από το 15% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της.

Ωστόσο, όπως σημειώνει η WS Journal, η πρόταση αυτή του Ταμείου ξεπερνά κατά πολύ αυτά που έχουν δηλώσει πρόθυμοι να κάνουν οι πιστωτές της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Οι κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ, και ιδιαίτερα η Γερμανία, είναι διστακτικές στο να κάνουν μεγάλες παραχωρήσεις όσον αφορά τα δάνεια προς την Ελλάδα, τα οποία ξεπερνούν τα 200 δισ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η Γερμανία επιθυμεί έντονα τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό «πακέτο» διάσωσης, καθώς η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί στην Bundestag ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στη νέα διάσωση της Ελλάδας πριν καταβληθεί η επόμενη δόση.