Profile: Διπλασιασμός καθαρών κερδών, αύξηση 24% στα έσοδα το '17

Profile: Διπλασιασμός καθαρών κερδών, αύξηση 24% στα έσοδα το '17

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Χρονιά που ωρίμασε μέρος των επενδύσεων αλλά και των συντονισμένων κινήσεων εξωστρέφειας ήταν το 2017 για την ελληνική εταιρεία λογισμικού Profile Software, κάτι που καταγράφεται στα αποτελέσματα της εταιρείας.

Το 2017 καταγράφηκε σημαντική αύξηση πωλήσεων κατά 24% έναντι του 2016, υπήρξε αύξηση του EBITDA και διπλασιασμός της καθαρής κερδοφορίας, ενώ η εξαγορά της γαλλικής εταιρείας Login SA ανέβασε τις διεθνείς πωλήσεις, καθώς τώρα το 63% του συνολικού τζίρου προέρχεται από το εξωτερικό, έναντι 57% που ήταν το 2016.

Η Login SA είναι εξειδικευμένη εταιρεία ανάπτυξης συστημάτων Treasury, τα προϊόντα της οποίας έχουν ήδη ενσωματωθεί στο προϊοντικό χαρτοφυλάκιο ελληνικής εταιρείας και διατίθενται διεθνώς.

O όμιλος της Profile πέτυχε το 2017 την περαιτέρω εδραίωσή του σε 35 χώρες του εξωτερικού όπου έχει κάνει έργα, μέσω της δημιουργίας νέων προϊόντων, ή εξελίσσοντας υφιστάμενα συστήματα (σε τεχνολογικό και επιχειρησιακό επίπεδο), ενώ διεύρυνε συνεργασίες με παλαιούς πελάτες, αναλαμβάνοντας και νέα έργα. Μάλιστα, σε 7 εκ των 35 αυτών χωρών έχει ιδρύσει θυγατρικές, ή έχει ανοίξει γραφεία.

Όπως τόνισε πρόσφατα σε συνάντηση με δημοσιογράφους ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Profile, Χαρ. Στασινόπουλος, πλέον η Profile έχει μπει σε μια... άτυπη «λίγκα» 15-20 εταιρειών διεθνώς που «χτυπούν» συγκεκριμένα και πολύ εξειδικευμένα έργα, με την ελληνική εταιρεία να έχει σημαντικό μερίδιο σε πολλά εξ αυτών.

Τα αποτελέσματα

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Profile ανήλθε στα 11,6 εκατ. ευρώ έναντι 9,3 εκατ. το 2016, (+24%), «πατώντας» στην ωρίμανση έργων σε Ευρώπη, Αμερική και Αφρική, αλλά και στην επιτυχημένη στρατηγικού χαρακτήρα εξαγορά της Login SA.

Τα Κέρδη προ Αποσβέσεων, Τόκων και Φόρων (EBITDA) ανήλθαν στα 3,9 εκατ. έναντι 2,8 εκατ. ευρώ το 2016, ενώ το περιθώριο EBITDA διατηρήθηκε στα ικανοποιητικά επίπεδα του 34%, ως αποτέλεσμα της επιτυχούς προώθησης προϊόντων ιδίας ανάπτυξης και του εξορθολογισμού του λειτουργικού κόστους.

Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 1,40 εκατ. ευρώ έναντι 0,54 εκατ. ευρώ το 2016, ενώ τα κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας ανήλθαν στα 1,02 εκατ. ευρώ από 0,56 εκατ. ευρώ το 2016, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 0,0867 ευρώ έναντι 0,0477 ευρώ.

Ο Όμιλος διατηρεί την οικονομική ευρωστία του, καθώς ο δείκτης ξένων προς ιδία κεφάλαια κρίνεται ικανοποιητικός στο επίπεδο του 1,04x και ο δείκτης γενικής ρευστότητας διαμορφώθηκε σε 1,85x συνέπεια της αποτελεσματικής διαχείρισης του κεφαλαίου κίνησης.

Σε επίπεδο μητρικής, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 7,4 εκατ. ευρώ και τα Κέρδη προ Αποσβέσεων, Τόκων και Φόρων (EBITDA) ανήλθαν σε 1,0 εκατ. ευρώ για το 2017.

Οι διεθνώς βραβευμένες πλατφόρμες του Ομίλου (IMSplus & Axia, FMS.next, RiskAvert, Acumennet, κτλ.) επιλέχθηκαν και υλοποιούνται από οργανισμούς σε Αγγλία, Γαλλία, Μονακό, Κατάρ, Περού, κ.ά.

Η Profile έγινε μέλος της UK Finance (BBA) και της PIMFA, που αποτελούν τις κορυφαίες ενώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο για τον τραπεζικό και τον ευρύτερο τομέα επενδύσεων, αντιστοίχως. Η διεθνής αναγνώριση της Profile συνεχίστηκε με τη διάκριση των λύσεών της, τόσο σε reports αναλυτών (Gartner, Aite, IBS, κτλ.) όσο και με βραβεύσεις.

Οι τρεις πυλώνες του business plan

Η εταιρεία όπως τόνισε πρόσφατα σε συνάντηση με δημοσιογράφους, έχει διαμορφώσει ένα business plan που βασίζεται σε τρεις πυλώνες.

1) Eπενδύει συστηματικά και στρατηγικά το 20% των εσόδων της στην έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία, «ανακαλύπτοντας» νέες λύσεις πάνω σ'' όλα τα project που υποστηρίζει. Στόχος είναι οι λύσεις να είναι προσβάσιμες σ'' όλα τα συστήματα παγκοσμίως.

2) Στήριξη της εξωστρέφειας και του brand της Profile μέσω ενίσχυσης του δυναμικού με σημαντικά στελέχη από την αγορά, σε Ελλάδα και εξωτερικό, ανοίγματος γραφείων και σύναψη συνεργασιών με ξένους partners.

3) Καθ'' ότι η αγορά που δραστηριοποιείται «τρέχει» με σημαντικούς ρυθμούς, έχοντας εκτιμώμενο τζίρο παγκόσμια το ''18 περί τα 420 δισ. δολάρια, έχει αποφασίσει να αναπτυχθεί μέσω στρατηγικών εξαγορών στο εξωτερικό, που θα τη βοηθήσουν να αλλάξει επίπεδο εντός δύο – τριών χρόνων. Το 2017 έγινε η εξαγορά στο Παρίσι, ενώ μάλλον θα γίνει ακόμη μια κίνηση εντός του 2018.

Η πορεία στο χρηματιστήριο

Η Profile Software εισήχθη στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 29 Οκτωβρίου 2003 και είναι από τις εταιρείες που έχουν χαμηλό προφίλ – επιχειρηματικά και χρηματιστηριακά – γενικότερα. Το τελευταίο διάστημα η μετοχή της έχει αφυπνιστεί σημαντικά, αυξάνοντας όγκους και τζίρους σε αξιοσημείωτο βαθμό.

Την Τετάρτη έκλεισε στα 1,31 ευρώ με άνοδο 4,80%, ενώ διακινήθηκε όγκος 65.596 τεμαχίων, με την κεφαλαιοποίησή της να διαμορφώνεται στα 15,47 εκατ. ευρώ. Ξεκίνησε το έτος από τα 0,71 ευρώ, έχει υψηλό τελευταίων ετών στα 1,35 ευρώ που βρέθηκε στις 27 Μαρτίου.

Σε επίπεδο 6μήνου 2017 είχε ίδια κεφάλαια 17,35 εκατ. ευρώ, δανεισμό 5,1 εκατ. ευρώ και πωλήσεις 4,54 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, είχε ταμείο 5,7 εκατ. ευρώ, το οποίο υπερκαλύπτει το δανεισμό της. Έχει και 6,27 εκατ. ευρώ απαιτήσεις από πελάτες και αρνητικές ροές 2,2 εκατ. ευρώ.