7ος χρόνος, ημέρα 2187η
Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2021

Premia Properties: Η είσοδος στα οικιστικά ακίνητα, οι επερχόμενες συνεργασίες και οι προοπτικές

Premia Properties: Η είσοδος στα οικιστικά ακίνητα, οι επερχόμενες συνεργασίες και οι προοπτικές

Με ισχυρή μετοχική σύνθεση, ρευστότητα περί τα 50 εκατ. ευρώ και σαφής στοχοθεσία για την επίτευξη υψηλών αποδόσεων και υπεραξιών για τους μετόχους της, η Premia Properties μπήκε στον κλάδο των εξυπηρετούμενων οικιστικών ακινήτων με ορίζοντα στην πενταετία να διαθέτει 1.000 ακίνητα.

Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία ανακοίνωσε την υπογραφή προσυμφώνου για την απόκτηση αυτοτελούς ακινήτου εξυπηρετούμενων διαμερισμάτων στον Πειραιά, που περιλαμβάνει 58 πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα, συνολικού εμβαδού 3.600 τ.μ., έναντι 10,2 εκατ. ευρώ.

Συναλλαγή που αποτελεί την πρώτη καθώς σύντομα, σύμφωνα με πηγές της εταιρείας αναμένονται και νέες, στο πλαίσιο σχετικής στρατηγικής συμφωνίας-πλαισίου με την Dimand S.A του Δημήτρη Ανδριόπουλου.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η συμφωνία δεν είναι αποκλειστική και στόχος είναι τέτοιες συνεργασίες να υπάρξουν και άλλες στο άμεσο μέλλον ώστε να εξυπηρετηθεί και ο στόχος των 1.000 διαμερισμάτων.

Η είσοδος στον νέο κλάδο εκτός από την επίτευξη αποδόσεων και υπεραξιών γίνεται και για λόγους διαχείρισης του επενδυτικού κινδύνου μέσω διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου της Premia.

H Premia Properties το τελευταίο χρόνο έχει σχεδόν εξαπλασιάσει την αξία των ακινήτων της από 30 εκατ. ευρώ πέρυσι στα 171 εκατ. ευρώ και θέτει στόχο τα 300 εκατ. ευρώ μέχρι τις αρχές του 2022. Παράλληλα, δεν αποκλείεται και η μετατροπή της εταιρείας σε ΑΕΕΑΠ, αν και επί του παρόντος δεν έχει ληφθεί κάποια σχετική απόφαση. Μέχρι το 2025 στρατηγικός στόχος της διοίκησης είναι η αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων της εταιρείας να αγγίζει το 1 δισ. ευρώ.

H PREMIA Properties υλοποιεί συγκεκριμένο επενδυτικό πλάνο σε τρείς κλάδους real estate (α) logistics/industrial (b) εμπορικά κτίρια τύπου big box (κυρίως σούπερ μάρκετ) και (γ) κοινωνικά κτίρια (social impact real estate). Κοινό χαρακτηριστικό των τομέων αυτών είναι οι υψηλές αποδόσεις (άνω του 7% yield).

Μετά την είσοδο του σουηδικού ομίλου Sterner Stenhus του ομογενούς επιχειρηματία Ηλία Γεωργιάδη που αρχικά επένδυσε 50 εκατ. ευρώ, στο μετοχικό της κεφάλαιο τον Ιούλιο 2020, ξεκίνησε μια δυναμική ανάπτυξη της εταιρείας, και ενισχύθηκε σημαντικά το χαρτοφυλάκιο της με νέες συμμετοχές διαθέτοντας σήμερα χαρτοφυλάκιο επενδύσεων 171 εκ. ευρώ, ενώ μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχει ακίνητα αξίας 200 εκατ. ευρώ.

H εταιρεία έχει επιτύχει ήδη από το χαρτοφυλάκιο ακινήτων αποδόσεις άνω του 7% yield, απολαμβάνει σταθερές ταμειακές ροές από αξιόπιστους μισθωτές και στοχεύει σε Return on Equity άνω του 12%.

Όσον αφορά στον νέο κλάδο στο οποίο εισήλθε με την πρόσφατη συμφωνία βρίσκεται στην διαδικασία αναζήτησης αυτοτελών κτίρίων τόσο στο κέντρο της Αθήνας όσο και σε άλλες περιοχές της Αττικής, αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Μετά την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου η εταιρεία ισχυροποιήθηκε ακόμη περισσότερο με την συμμετοχή του σουηδικού κολοσσού στον κλάδο των ακινήτων Fastighets AB Balder. Ο εν λόγω όμιλος επένδυσε 21,5 εκατ. ευρώ και απέκτησε το 17,22% της Premia Properties στο πλαίσιο της πρόσφατης αύξησης κεφαλαίου της εταιρείας, μέσω της οποίας ενισχύθηκε το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων εισοδήματος και παράλληλα εξασφαλίστηκε σημαντική ρευστότητα της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων στην αγορά ακινήτων.

Ο όμιλος Balder είναι ιδιοκτήτης 1.458 επενδυτικών ακινήτων, συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας 4,8 εκατ. τ.μ. και αξίας 16,3 δισ. ευρώ, αλλά και 60 ξενοδοχείων, απασχολεί 800 εργαζομένους και δραστηριοποιείται επίσης σε Σουηδία, Νορβηγία, Φινλανδία, Δανία, Μεγ. Βρετανία και Γερμανία.

Η τοποθέτηση της εν λόγω εταιρείας στην Premia ήρθε ως αποτέλεσμα της συνεργασίας που προϋπήρχε με τον έτερο στρατηγικό επενδυτή και μεγαλομέτοχο της ελληνικής εταιρείας, την επίσης σουηδική Sterner Stenhus του Ηλία Γεωργιάδη. Οι δύο εταιρείες έχουν πραγματοποιήσει σειρά κοινών επενδύσεων στη σουηδική αγορά και πλέον μεταφέρουν τη συνεργασία τους και στην Ελλάδα, μέσω της Premia.