Πώς επηρεάζονται από τον πόλεμο οι ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα

Πώς επηρεάζονται από τον πόλεμο οι ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα

Αβέβαιο, μέχρι στιγμής, θεωρείται το μέλλον των ρωσικών επενδύσεων και μεγάλων projects ρωσικών συμφερόντων στην Ελλάδα, καθώς η  κρίση μεταξύ Ρωσίας - Ουκρανίας βρίσκεται σε εξέλιξη και ενώ ακόμη δεν υπάρχει εικόνα για την πορεία των  διαπραγματεύσεων. Στη χώρα μας, σήμερα, υπάρχουν ρωσικές επενδύσεις οι οποίες, είτε λειτουργούν, είτε βρίσκονται ακόμη στα σχέδια, χωρίς, όμως να υπάρχει η παραμικρή ενημέρωση σχετικά με την περαιτέρω πορεία τους.

Τη μερίδα του λέοντος κατέχουν οι επενδύσεις σε τουριστικά ακίνητα και έργα υποδομής στην Κρήτη και τον Σκορπιό που σχεδιάζουν οι Mirum Hellas και ο Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ. Ακόμη, υπάρχουν και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται απ’ ευθείας στο λιανεμπόριο τροφίμων ή συμμετέχουν σε παραγωγικές εταιρείες.

Λιανεμπόριο Τροφίμων

Στο τομέα του λιανεμπορίου τροφίμων δραστηριοποιείται η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Mere, η οποία ανήκει στη ρωσική εταιρεία Svetofor και διαθέτει τέσσερα καταστήματα σε Λάρισα, Κόρινθο, Αγρίνιο και Τρίπολη. Η εταιρεία διέθετε και πέμπτο κατάστημα, στον Λαγκαδά, το οποίο έκλεισε πριν λίγους μήνες, καθώς η εταιρεία αναζητά νέο χώρο γι' αυτό στη Θεσσαλονίκη.

Βασικά σημεία στα οποία η Mere βασίζει την ανάπτυξή της είναι οι τιμές, το brand awareness και οι συμφωνίες με τους προμηθευτές. Μαζί με την εξεύρεση χώρων καταστημάτων αποτελούσαν, ταυτόχρονα, και τα «μεγάλα αγκάθια» που την εμποδίζουν να αναπτύξει το πλάνο της, όπως το είχε σχεδιάσει. Το πρώτο της κατάστημα ξεκίνησε να λειτουργεί στη Λάρισα από τις 17 Μαΐου 2021.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπιζε ως σήμερα η εταιρεία είναι η διαχείριση του μοντέλου συνεργασίας με τους τοπικούς παραγωγούς. Η ευρωπαϊκή εμπειρία, και κυρίως από τη Βρετανία όπου οι τοπικοί προμηθευτές είναι πολύ σκληροί διαπραγματευτές δείχνει ότι το συγκεκριμένο μοντέλο δεν είναι «παντός καιρού».

Στην Ελλάδα, ακόμη και αν η εταιρεία βρίσκει τοπικούς παραγωγούς ή προμηθευτές να αγοράζει σε φθηνές τιμές, εν τούτοις υπάρχουν και βασικά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως π.χ. το συσκευασμένο γάλα ή ψωμί, απορρυπαντικά κλπ., που δεν μπορεί να τα αγοράσει από τους προμηθευτές με μεγαλύτερη έκπτωση από ότι ο ανταγωνισμός. Έτσι οι τιμές λιανικής 20 με 30% πιο κάτω τις οποίες και διαφημίζει δεν αφορούν παρά ελάχιστες κατηγορίες προϊόντων, δευτερευούσης σημασίας, τα οποία είναι εισαγόμενα, κυρίως από τη Ρωσία.

Το πιο βασικό πρόβλημα, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι αυτό της εξεύρεσης χώρων για καταστήματα. Η δυσκολία αυτή έχει καθυστερήσει σημαντικά τον προγραμματισμό και το σχέδιο της εταιρείας στη χώρα μας, η οποία μάλλον, εγκαταλείπει την προσπάθεια να ανοίξει καταστήματα σε μεγάλα αστικά κέντρα.

Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με τη σημερινή κατάσταση κάνουν, πλέον, τον αρχικό στόχο για 80 καταστήματα αδύνατο.

Συνεπώς, οποιαδήποτε επιβολή οικονομικών κυρώσεων από πλευράς Ε.Ε. προς τη Ρωσία είτε αντίμετρα από τη Ρωσία προς την Ε.Ε. θα δυσχεράνει ακόμη τη θέση της Mere.

Στον τομέα των τροφίμων, επίσης, καταγράφεται και η περίπτωση της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ. Σημειώνεται ότι την περασμένη άνοιξη, η SI Foods, βασικός μέτοχος της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. και η CVC Capital Partners VII προχώρησαν σε συμφωνία για την από κοινού ιδιοκτησία της SI Foods Holding Ltd, σύμφωνα με την οποία η CVC Fund VII αποκτά πλειοψηφική συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας.

Με δεδομένο ότι η SI Foods Holding Ltd εκπροσωπεί και ρωσικά συμφέροντα, δεν μπορεί να προδικασθεί αν θα δημιουργηθεί πρόβλημα στη μετοχική της βάση σε περίπτωση επιβολής οικονομικών κυρώσεων ή άλλων μέτρων.

Τουριστικά ακίνητα

Στον τομέα της εκμετάλλευσης ακινήτων καταγράφονται δυο μεγάλες και σημαντικές ρωσικές επενδύσεις που υπερβαίνουν, συνολικά τα 700 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το Elounda Hills στην Κρήτη που δρομολογεί η Mirum Hellas, συμφερόντων του Ρώσου επιχειρηματία Βιτάλι Μπορίσοφ συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ. Επίσης, σχέδια για εκμετάλλευση του νησιού Σκορπιός έχει και ο Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ, ιδιοκτήτης από το 2013, ο οποίος εκτιμάται ότι θα επενδύσει ένα συνολικό ποσόν ύψους 230 εκατ. ευρώ.

Για το Elounda Hill, στόχος είναι η ανέγερση ενός τουριστικού χωριού, προϋπολογισμού περίπου 500 εκατ. ευρώ, το οποίο θα προσπαθήσει να προσελκύσει τουρισμό πολυτελείας.

Όσον αφορά στην επένδυση στο Σκορπιό, η επένδυση αναμένεται να ξεπεράσει τα 230 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει ένα πολυτελές ξενοδοχείο 5 αστέρων, spa και άλλες τουριστικές εγκαταστάσεις αλλά και έργα υποδομής, όπως μονάδα αφαλάτωσης θαλάσσιου νερού, μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κλπ.

Για τις δύο αυτές επενδύσεις, την πορεία τους αλλά και το κατά πόσο θα επηρεασθούν από τη Ρωσο-ουκρανική σύγκρουση δεν υπάρχει, προς το παρόν κάποια ενημέρωση.

Η περίπτωση της Rocket

Η ουκρανική εταιρεία Rocket η οποία δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά, στο τομέα διακίνησης φαγητών (delivery) έχει προκαλέσει μια σύγχυση σχετικά με τις προθέσεις της. Την προηγούμενη εβδομάδα, η εταιρεία με μια λακωνική ανακοίνωση, απευθυνόμενη στο προσωπικό της, το οποίο αριθμεί περί τα 100 άτομα, υπαλλήλους γραφείου και διανομείς, ανέφερε ότι διακόπτει τη λειτουργία της.

Η απόφαση αυτή αποδόθηκε στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στη λειτουργία της μητρικής Rocket από την κρίση στη σχέση Ρωσίας - Ουκρανίας.

Πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ανέφεραν ότι οι δυο συνιδρυτές και βασικοί μέτοχοι της μητρικής εταιρείας, οι Oleksii Yukhymchuk και Stanislav Dmytry, αποφάσισαν να εστιάσουν στη στήριξη της δραστηριότητας στην Ουκρανία.

Μετά, όμως, από δυο ημέρες και συγκεκριμένα την προηγούμενη Παρασκευή, η εταιρεία με νεότερη ανακοίνωσή της ανέφερε ότι θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της.

Όπως ανέφερε στην ανακοίνωση η εταιρεία, «η τοπική ομάδα της Rocket καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ομαλή συνέχιση των εργασιών. Όπως θα έχει πληροφορηθεί η ομάδα σας, η Rocket Ελλάδος είναι ανεξάρτητη νομική οντότητα και τα στελέχη της διοίκησης εργάζονται νυχθημερόν για τη διασφάλιση της ομαλότητας.

Γι’ αυτό το λόγο από αύριο Σάββατο, 26 Φεβρουαρίου, θα θέλαμε να είμαστε ξανά μαζί, να εξυπηρετούμε τους πελάτες μας με τον καλύτερο τρόπο, όπως άλλωστε κάναμε όλο αυτό το διάστημα της συνεργασίας μας.

Το ωράριο λειτουργίας θα έχει κάποιες αλλαγές μέσα στο Σαββατοκύριακο. Η έναρξη των εργασιών θα γίνει από τις 3μμ και μετά, οπότε οι ανάλογες βάρδιες θα πρέπει να είναι στο πόστο τους».

Παρά την ανακοίνωση όμως, δεν υπάρχει κάποια νεότερη εξέλιξη ή ανακοίνωση σχετικά με το αν η εταιρεία έχει επαναδραστηριοποιηθεί ή όχι.