Πώς είδαν τα αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς οι JPMorgan και Axia

Πώς είδαν τα αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς οι JPMorgan και Axia

Θετικό πρόσημο στο πρώτο τρίμηνο της τράπεζας Πειραιώς δίνουν οι χρηματιστηριακές JPMorgan markets και AXIA, επισημαίνοντας ότι εξαιρουμένων των εφάπαξ χρεώσεων οι τάσεις στα μεγέθη της τράπεζας ήταν θετικές, ενώ και οι δύο υπογραμμίζουν τις εκταμιεύσεις δανείων ύψους 2,1 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους που τη φέρνουν σε πλεονεκτική θέση για την επίτευξη των στόχων της.

Ειδικότερα, η JPMorgan markets επισημαίνει ότι οι απώλειες 406 εκατ. ευρώ ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις της καθώς τις ανέμενε στα 341 εκατ. προσθέτοντας όμως ότι οι βασικές τάσεις της Τράπεζας Πειραιώς ήταν όλες ενισχυμένες, καθώς τα καθαρά κέρδη  παρουσίασαν αύξηση 2%, τα κόστη μειώθηκαν κατά 5% και ως αποτέλεσμα τα προ προβλέψεων λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν 3% υψηλότερα από τις εκτιμήσεις της χρηματιστηριακής.

Η JPMorgan αναφέρει ότι το σχέδιο εκταμίευσης δανείων ύψους 26 δισ. ευρώ την περίοδο 2021-2024 είναι μεν φιλόδοξο, ωστόσο η ορατή βελτίωση του μακροοικονομικού κλίματος σε συνδυασμό με την αναμενόμενη υποστήριξη από το Ταμείο Ανάπτυξης παρέχουν αισιοδοξία.

Μετά την επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου, η προσοχή εστιάζεται τώρα στην ολοκλήρωση του φιλόδοξου σχεδίου Sunrise της Πειραιώς, σημειώνει η έκθεση της JPMorgan, εκτιμώντας ότι το πρόγραμμα βρίσκεται σε θετική πορεία και τα μεγέθη που έχει παρουσιάσει έως τώρα στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων δίνουν περιθώριο θετικής έκπληξης.

Τέλος, σημειώνει ότι η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται στο 0,39 του δείκτη P/TBV (αποτίμηση προς ενσώματη λογιστική αξία) και αναμένει αποδοτικότητα ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (Return on Tangible Equity) 4,3% και 7,8% στα τέλη του 2023 και 2024 αντίστοιχα.

Από την πλευρά της, η AXIA αναφέρει επίσης ότι οι απώλειες της Τράπεζας Πειραιώς ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις της (328 εκατ. ευρώ), ωστόσο επισημαίνει τις εφάπαξ χρεώσεις της τιτλοποίησης των Vega/Phoenix (0,8 δισ. ευρώ) και καλωσορίζει το επίπεδο των εκταμιεύσεις δανείων, εκτιμώντας ότι η τράπεζα είναι σε πορεία να υλοποιήσει το επιχειρηματικό της πλάνο.

Βάσει των δικών της εκτιμήσεων, ο τίτλος της τράπεζας διαπραγματεύεται στο 0,33 του δείκτη P/TBV και αναμένει αποδοτικότητα ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 9% το 2023. Σε αυτό το πλαίσιο δίνει σύσταση buy για τη μετοχή της Πειραιώς με τιμή-στόχο τα 2,15, αναμένοντας ράλι έως και 40% από το τελευταίο της κλείσιμο.