Πώς βλέπουν οι αγορές τις εξελίξεις του αγώνα κατά του COVID-19

Πώς βλέπουν οι αγορές τις εξελίξεις του αγώνα κατά του COVID-19

Η εβδομάδα ξεκίνησε εντυπωσιακά για κάποιες από τις ευρωπαϊκές αγορές, αλλά και για την έναρξη των  ΗΠΑ, με βασικό ζητούμενο για τα τέλη της εβδομάδας ο S&P να έχει διαφύγει ανοδικά των 2640 μονάδων και ο DAX των 10940 μονάδων. Οι traders θα πρέπει έχουν στο νου τους ότι σήμερα Τρίτη κλείνει και ο μήνας του Μαρτίου, ενώ ο Απρίλιος θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ένας δύσκολος  μήνας καθώς η καμπύλη της επιδημίας θα κάνει το peak σε αρκετές χώρες του βόρειου ημισφαιρίου.

Τα φώτα της χτεσινής ημέρας δεν έπεσαν μόνο στις εταιρείες που η επιδημία πριμοδοτεί τον κύκλο εργασιών τους- όπως Μicrosoft ή Amazon για παράδειγμα -  αλλά και σ’ ένα σύνολο εταιρειών που επιδίδονται στον αγώνα καταπόλεμησης του SARS-CoV-2 μέσω της αναζήτησης είτε για το φάρμακο, είτε για το εμβόλιο, είτε για ένα γρήγορο μαζικό τεστ ανίχνευσης, το οποίο υπόψιν θα είναι κομβικής σημασίας για την επαναφορά όλων μας στην καθημερινότητα .

Έτσι ισχυρό ανοδικό ράλι έκανε στις πρώτες ώρες στα χρηματιστηριακά δρώμενα της εβδομάδος η μετοχή της φαρμακοβιομηχανίας Abbott, καταγράφοντας μάλιστα τα μεγαλύτερα ενδοσυνεδριακά κέρδη της από το 2002. Η εταιρεία ανακοίνωσε  ότι πήρε πράσινο φως από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για χρήση σε εξουσιοδοτημένα εργαστήρια και μονάδες φροντίδας ασθενών του νέου τεστ για τον κορονοϊό, που θα δίνει αποτέλεσμα ακόμα και μέσα σε πέντε λεπτά. 

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο Έρευνας και Ανάπτυξης της Abbott Diagnostics, η εταιρεία προγραμματίζει ότι από 1η Απριλίου θα διαθέτει στην αγορά 50.000 τεστ ημερησίως. 

Το μοριακό τεστ ψάχνει για στοιχεία του γενώματος του νέου κορονοϊού, τα οποία μπορούν να εντοπιστούν γρήγορα όταν ο ιός είναι παρών σε υψηλά επίπεδα, διαφορετικά  μπορεί να χρειαστούν έως και 13 λεπτά. Το τεστ θα είναι μικρό και φορητό, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιείται σε οποιαδήποτε υποδομή υγειονομικής περίθαλψης. 

Στο σημείο αυτό να επισημάνουμε ότι υπάρχουν πάρα πολλές εταιρείες που αναπτύσσουν τεστ ανίχνευσης,  όπως η επίσης εισηγμένες Aytu Bioscience η οποία πήρε έγκριση από τον FDA με διαδικασίες express-όπως είναι φυσικό υποδέχτηκε με πτώση τα νέα της Αbbot ότι θα κατευθύνει τα τεστ πρώτα στις ΗΠΑ- ή η  Henry Schein, η οποία ανακοίνωσε την προηγούμενη Πέμπτη ότι έχει κατασκευάσει τεστ αντισωμάτων που εξετάζει κατά πόσο το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ανθρώπου έχει καταφέρει να νικήσει τον ιό ,αλλά και πολλές άλλες, https://www.liberal.gr/economy/epistrateuetai-i-technologia-crispr-stin-antimetopisi-tou-covid-2019/293597

Χτες όμως είχαμε και νέα από το μέτωπο του εμβολίου, με την φαρμακοβιομηχανία Johnson & Johnson να προχωράει στην ανακοίνωση πως τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν οι δοκιμές σε ανθρώπινο δείγμα του πειραματικού της εμβολίου κατά του SARS-CoV-2.  Εν ολίγοις, το υποψήφιο εμβόλιο θα μπει στη Φάση 1 κλινικών μελετών μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020, ενώ αναμένονται κλινικά δεδομένα για τα αποτελέσματά του μέχρι το τέλος της χρονιάς. Εάν το εμβόλιο λειτουργήσει καλά, η εταιρεία ενημέρωσε ότι θα μπορούσε να είναι έτοιμο για χρήση στις αρχές 2021.Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ,Alex Gorsky: «Ο κόσμος αντιμετωπίζει μία έκτακτη κρίση δημόσιας υγείας και εμείς δεσμευόμαστε να κάνουμε το εμβόλιο Covid-19 διαθέσιμο και προσιτό παγκοσμίως όσο το δυνατόν γρηγορότερα» .

Στο σημείο αυτό να προσθέσουμε ότι η J&J  έχει δεσμευτεί για επενδύσεις άνω του ενός δισ. δολαρίων μαζί με την αμερικανική Αρχή Έρευνας και Ανάπτυξης Προηγμένης Βιοϊατρικής Έρευνας  για τη συγχρηματοδότηση της έρευνας για το εμβόλιο, ενώ χτες στον απόηχο των ανακοινώσεων της έκανε μια εντυπωσιακή χρηματιστηριακή έναρξη, την οποία είχαμε να δούμε πάρα πολύ καιρό, σε αντίθεση με την ανταγωνίστρια στο ράλι του εμβολίου Μoderna, που ξεκίνησε τις συναλλαγές της με πτώση, αλλά κάλυψε πολύ γρήγορα το χαμένο έδαφος.

Στα τελευταία νέα τώρα από το μέτωπο του αγώνα για ένα αποτελεσματικό αντιικό φάρμακο, να αναφέρουμε ότι χτες οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) και δεκάδες άλλες ΜΚΟ για άλλη μια φορά κάλεσαν  την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Gilead να επιτρέψει σε ακόμη περισσότερους την πρόσβαση στο αντιϊκό της σκεύασμα ρεμδεσιβίρη -remdesivir- σε περίπτωση που διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητά του στην καταπολέμηση της λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό.

H κίνηση αυτή ελήφθη από την αγορά σαν μια έμμεση ψήφος υπερ των θετικών πιθανοτήτων για αποτελεσματικότητα του φαρμάκου, γι’αυτό και το εντυπωσιακό άνοιγμα στην συνεδρίαση της Δευτέρας.

Σε ανοικτή επιστολή τους στον πρόεδρο  της καλιφορνέζικης εταιρείας οι ΜΚΟ ζητούν από την Gilead «να εγγυηθεί την ταχεία διαθεσιμότητα σε μια προσιτή τιμή και την προσβασιμότητα στην πειραματική χορήγηση της ρεμδεσιβίρης για τη θεραπεία του Covid-19».

Η Gilead κατέχει τα δικαιώματα της ρεμδεσιβίρης σε πάνω από 70 χώρες, γεγονός που θα μπορούσε να εμποδίσει την ανάπτυξη γενοσήμων έως το 2031. Επίσης έχει ζητήσει από την αμερικανική υπηρεσία φαρμάκων να καταχωρηθεί η ρεμντεσιβίρη ως ορφανό φάρμακο, ώστε να ενισχύσει τα δικαιώματά της στην αποκλειστικότητα,  κάτι που καταγγέλλουν οι ΜΚΟ καθώς ανησυχούν για την τιμή διάθεσης. 

Στο σημείο αυτό πάντως να τονίσουμε ότι ο Πρόεδρος της Gilead ήδη από τις 28 Μαρτίου και  σε ανοικτή επιστολή του , διαβεβαίωσε πως εάν εγκριθεί η ρεμδεσιβίρη, η Gilead «θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει την πρόσβαση σε προσιτή τιμή του σκευάσματος στους ασθενείς που θα το έχουν περισσότερο ανάγκη».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Bank of America στον αμερικανικό Τύπο, από την αποκλειστικότητα της ρεμδεσιβίρης, η Gilead μπορεί να κερδίσει έως και 2,5 δισ. δολάρια.

Τέλος να αναφέρουμε ότι το remdesivir  βρίσκεται ήδη στο τελικό στάδιο των κλινικών δοκιμών της στην Ασία και τη Γερμανία με τον Μπρους Εϊλουαρντ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να τονίζει στα μέσα Μαρτίου ότι:«Επί του παρόντος πιστεύουμε πως  ένα σκεύασμα που μπορεί να έχει πραγματική αποτελεσματικότητα είναι το remdesivir».

Αποποίηση Ευθύνης

 Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλάμβανονται ως τέτοιες.