Πορτογαλία: Σχέδιο ενίσχυσης των εξαγωγών

Πορτογαλία: Σχέδιο ενίσχυσης των εξαγωγών

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας παρουσίασε χθες σχέδιο για την ενίσχυση του εξαγωγικού κλάδου ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού, με στόχο να φτάσουν οι εξαγωγές στο 53% του ΑΕΠ έως το 2030 από 44% το προηγούμενο έτος.

Το φιλόδοξο σχέδιο θα περιλαμβάνει διάφορα μέτρα για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αποκτήσουν περισσότερη πρόσβαση σε ξένες αγορές, να διαφοροποιήσουν τις εξαγωγές και να προσλάβουν ειδικούς στις διεθνείς αγορές.

Θα περιλαμβάνει επίσης χρηματοδότηση για να αυξηθεί η ξένη ζήτηση για πορτογαλικά προϊόντα, καθώς και ένα φάσμα φορολογικών κινήτρων.

«Αντιμετωπίζουμε μια ιδιαιτέρως δύσκολη κατάσταση και θέλουμε να αυξήσουμε το μέγεθος του εξαγωγικού τομέα», δήλωσε δημοσιογράφους ο Εουρίκου Μπριλάντε Ντίας, υφυπουργός Διεθνοποίησης, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

«Θέλουμε να αυξηθούν κατά 20%-25% οι επιχειρήσεις που εξάγουν αγαθά», πρόσθεσε.

Η πανδημία θα αφήσει βαθιά σημάδια στην οικονομία της Πορτογαλίας, που είχε επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης χάρη στις εξαγωγές και τον ακμάζοντα τουρισμό μετά την οικονομική κρίση των ετών 2010-14.

Το προηγούμενο έτος οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών σημείωσαν άνοδο 4,3%, με έσοδα ρεκόρ 93,5 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 44% του ΑΕΠ.

«Η οικονομία της Πορτογαλίας και ο τομέας των εξαγωγών έχουν γερά θεμέλια και, σε αυτή την πρώτη φάση, στόχος μας είναι να επιστρέψουμε έως το 2023 στα επίπεδα του 2019», είπε ο Μπριλάντε Ντίας.