Πετρέλαιο: Ή ταν ή επί τας

Πετρέλαιο: Ή ταν ή επί τας

Xτες είχαμε μια δυνατά ανοδική μέρα στις αγορές, καθώς αχνοφάνηκαν κάποιες ενδείξεις ότι η επιδημία επιβραδύνει στην Ευρώπη. Tαυτόχρονα αισιοδοξία γέμισαν τις αγορές και οι ανακοινώσεις της Gilead, ότι εντός του Απριλίου θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα για την φάση 3 των κλινικών δοκιμών του remdesivir, του πειραματικού φαρμάκου που θεωρείται ότι θα μας προσφέρει την καλύτερη οχύρωση απέναντι στις επιπλοκές του covid-19. 

Αντίθετο βηματισμό είχε ο μαύρος χρυσός, καθώς το γεγονός ότι ανεβλήθη η  τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας μεταξύ των παραγωγών πετρελαίου απογοήτευσε τους traders.

Μετά τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ την προηγούμενη εβδομάδα, για το ότι αναμένει από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον  Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, να ανακοινώσουν συμφωνία για μείωση της παραγωγής μέχρι και 15 εκατ. βαρέλια, το πετρέλαιο απομακρύνθηκε από τα χαμηλά δεκαεπτά ετών σε μια δυνατή άνοδική κίνηση Πέμπτη και Παρασκευή. 

Χτες όμως οι traders συνειδητοποίησαν ότι η συμφωνία κάθε άλλο παρά  είναι «κλεισμένη», γι’αυτό και άλλωστε μεταφέρθηκε η ημερομηνία τηλεδιάσκεψης, έναντι να γίνουν οι κατάλληλες ζυμώσεις. 

Το κλίμα δυσπιστίας που δημιουργήθηκε δεν μπόρεσαν να αλλάξουν ούτε οι  δηλώσεις του επικεφαλή του ταμείου κρατικών επενδύσεων της Ρωσίας, για το ότι η Μόσχα και το Ριάντ είναι «πολύ κοντά» σε μια συμφωνία για περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου.

Ίσως γιατί οι traders είχαν ακούσει πολύ προσεκτικά τις δηλώσεις του Πούτιν την Παρασκευή, ο οποίος τόνισε ότι είναι δυνατή η μείωση της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου αλλά «μόνο εάν όλοι οι μεγάλοι παραγωγοί συμμετέχουν στην προσπάθεια μείωσης παραγωγής».  

Εν ολίγοις ο Ρώσος Πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι θα συνεργαστεί με τις ΗΠΑ με την προϋπόθεση όμως  να δώσουν και αυτές «πλάτη» στην προσπάθεια να συγκρατηθεί η πτώση της τιμής του πετρελαίου, εν μέσω δραματικής μείωσης της ζήτησης, ήτοι να σταματήσουν  οι Αμερικανοί παραγωγοί να αντλούν πετρέλαιο κοντά σε επίπεδα ρεκόρ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ προφανώς κάτω από το βάρος της χρεοκοπίας της  Whiting Petroleum, της άλλοτε μεγαλύτερης εταιρείας στην περιοχή Bakken της Βόρειας Ντακότα, αποφάσισε να πιέσει τόσο τους Ρώσους όσο και τους Σαουδάραβες να περικόψουν την παραγωγή έναντι να ανασάνουν οι τιμές του πετρελαίου και μαζί και οι σχιστολιθικοί παραγωγοί των ΗΠΑ, πολλοί από τους οποίους αναγκάζονται να παράγουν κάτω του κόστους εξόρυξης.  

Όσο όμως και αν επιθυμεί ο Αμερικανός Πρόεδρος τον απλό ρόλο του διαιτητή, αμφότεροι οι δύο αντίπαλοι του στην πετρελαϊκή σκακιέρα του διευκρίνησαν ότι, αν δεν είναι συμμέτοχος στις περικοπές, δεν πρόκειται να προκύψει καμία συμφωνία. Ο Ντόναλτ Τραμπ λοιπόν αντιμετωπίζει το εξής δίλημμα: Nα δεχτεί τη συντεταγμένη μείωση της παραγωγής πετρελαίου συμπεριλαμβανομένου και του αμερικανικού κλάδου σχιστολιθικού πετρελαίου ή  να ρισκάρει την αποτυχία μιας συμφωνίας, με αποτέλεσμα την εκ νέου ελεύθερη πτώση των τιμών του πετρελαίου, κάτι που δεν θ’αντέξει για πολύ καιρό ακόμα ο υπερχρεωμένος σε πολλές περιπτώσεις σχιστολιθικός παραγωγός;

Παρά το γεγονός ότι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα έχουμε εκτενή ανάλυση όλων των συνισταμένων που θα οριοθετήσουν εφεξής το εύρος των τιμών του πετρελαίου, να αναφέρουμε από σήμερα εκ προοιμίου ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος ό,τι και αν αποφασίσει δεν μπορεί παρά να είναι ουραγός των εξελίξεων. Ακόμα και οι απειλές του περί επιβολής δασμών δεν είναι τίποτε άλλο από την απόδειξη ότι αυτή τη φορά είναι σε θέση αδυναμίας. Το χαμηλό κόστος εξόρυξης του Ριαντ του δίνει την ευελιξία να αφήνει την πλημμυρίδα πετρελαίου να αποδεκατίζει τους ανταγωνιστές του- αν και όπως θα δούμε το Σάββατο υπάρχει  χρόνος λήξης μιας τέτοιας τακτικής- ενώ ο Ρώσος έχει το ατού να ξαναγράψει τον προϋπολογισμό του με νέες χαμηλές τιμές πετρελαίου, συνεπικουρούμενος από την υποτίμηση στο ρούβλι, έναντι να απορροφά μέρος των κραδασμών.

H τεχνική εικόνα

Είναι κατανοητό ότι η τιμή του πετρελαίου θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις στη τηλεδιάσκεψη του OPEC+. Λογικά μέχρι τότε το brent θα συσσωρεύσει μεταξύ των 29,75  και 36,20 δολαρίων και το WTI -εμφανώς πιο αδύναμο- μεταξύ των 26,50 και 29,20 δολαρίων, ενώ αναλόγως των εξελίξεων οι επόμενες στηρίξεις και αντιστάσεις είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς στα παρακάτω διαγράμματα.




 

* Αποποίηση Ευθύνης:  Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.