ΓΔ: 889,55 -16,52 (-1,82 %)

Τζίρος: 41,68 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2018η
Τρίτη, 11 Μαΐου 2021

ΓΔ: 889,55 -16,52 (-1,82 %)

Τζίρος: 41,68 εκατ. €   RT

Ομόλογα: Από την απαξίωση στον ενθουσιασμό, μία... κάλπη δρόμος

Ομόλογα: Από την απαξίωση στον ενθουσιασμό, μία... κάλπη δρόμος

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Φαίνεται απίστευτο αλλά είναι αληθινό. Τα ελληνικά ομόλογα ακολουθούν και σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν τη ραγδαία μείωση των αποδόσεων των ομολόγων της Ευρωζώνης και είναι έτοιμα να επιστρέψουν στην κανονικότητα. Ποιος θα φανταζόταν πριν από μερικούς μήνες – όταν το ελληνικό δημόσιο δανειζόταν με 3,9% - ότι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου θα υποχωρούσε στο 2,667% και μάλιστα σε περιβάλλον αυξανόμενων ανησυχιών για το παγκόσμιο εμπόριο και την ευρωπαϊκή οικονομία;

Η απάντηση είναι κανείς, αφού δεν υπήρξε ούτε ένας αναλυτής μεγάλου επενδυτικού οίκου που να προβλέψει την αλληλουχία θετικών εξελίξεων που θα πυροδοτούσε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Μάλιστα, οι αποδόσεις συνεχίζουν το πτωτικό σερί και τα καθημερινά ιστορικά χαμηλά παρά τις προειδοποιήσεις για δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Και αυτό γιατί οι ελληνικοί τίτλοι ενώ αποτελούν τον καθρέφτη της ελληνικής οικονομίας είναι ταυτόχρονα και ένας δείκτης μέτρησης του country risk, ήτοι του κινδύνου που πιστεύουν οι επενδυτές ότι εμφανίζει η χώρα. Αυτός ο κίνδυνος εξανεμίζεται και

«Τα ελληνικά ομόλογα εμφανίζουν τις υψηλότερες αποδόσεις στην Ευρωζώνη, την ώρα που το country risk μειώνεται ακαριαία λόγω της πολιτικής αλλαγής». Με αυτή τη φράση διαχειριστής κεφαλαίων με έδρα το City του Λονδίνου εξηγεί τη μεγάλη αποκλιμάκωση που παρατηρείται τις τελευταίες 20 ημέρες στις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων, με το 10ετές να διασπά καθοδικά το ένα φράγμα μετά το άλλο.

Είναι τέτοια η στρέβλωση που προκαλεί στις αγορές ομολόγων η ασταθής κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία, το ανελέητο κυνήγι αποδόσεων – αλλά και ο τεράστιος ενθουσιασμός για την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα - που το spread μεταξύ των αμερικανικών 10ετών ομολόγων και των αντίστοιχων ελληνικών έχει «γκρεμιστεί» στο ιστορικό χαμηλό των 57 μονάδων βάσης (στο 2,114% το αμερικανικό 10ετές).

Οι αναλυτές των μεγαλύτερων επενδυτικών οίκων δεν έχουν ακόμη προχωρήσει στην αναθεώρηση των προβλέψεων για τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων γιατί οι εξελίξεις είναι τόσο ραγδαίες που κινδυνεύουν να πέσουν για μία ακόμα φορά έξω. Περιμένουν, λοιπόν, το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου και σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, δεν αποκλείεται να δούμε τους ελληνικούς τίτλους να... πιάνουν τους αμερικανικούς σε απόδοση μέσα στους επόμενους μήνες.

Η στρέβλωση είναι στρέβλωση – άλλωστε ολόκληρη η Ευρωζώνη με εξαίρεση την Ιταλία δανείζεται φθηνότερα από τις ΗΠΑ – όμως η εκκωφαντική πτώση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα δεν παύει να εντυπωσιάζει. Αναλυτές σημειώνουν πως αν δούμε τις αποδόσεις των τίτλων της Πορτογαλίας ή της Κύπρου, χώρες που βρίσκονται πιο κοντά στο story της Ελλάδας, τότε είναι εύλογο να περιμένουμε υποχώρηση του 10ετούς ακόμη και κοντά στο 2% μέχρι το τέλος του έτους.

Οι αστερίσκοι, βέβαια, μέχρι να φτάσουμε σε τέτοια αποκλιμάκωση είναι πολλοί, ενώ ακόμη και αν η επόμενη κυβέρνηση κινηθεί άμεσα, συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις και εφαρμόσει τις φιλικές προς την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη πολιτικές που έχει υποσχεθεί, πολλά θα εξαρτηθούν από το διεθνές σκηνικό. Παρ'' όλα αυτά, η Ελλάδα σήμερα είναι για τους επενδυτές ένα «success story» σε αναμονή. Οι επενδυτές περιμένουν, με άλλα λόγια, να δουν ένα ντόμινο θετικών εξελίξεων που θα πείσει και τους πιο δύσπιστους ότι η χώρα πραγματικά αλλάζει κατεύθυνση και όχι μόνο κυβέρνηση, οικονομικό επιτελείο και πρωθυπουργό.

Αυτό θα φανεί γρήγορα αφού η νέα κυβέρνηση θα έχει χρόνο να περάσει τα πρώτα νομοσχέδια πριν κλείσει η Βουλή ενώ πολύ σημαντικός μήνας θα είναι ο Σεπτέμβριος. Αφενός γιατί θα έχουν προηγηθεί οι «χρησμοί» της Fitch και της Moody'' s, στην πρώτη ερμηνεία των οίκων αξιολόγησης για τις πολιτικές εξελίξεις και αφετέρου γιατί θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις με τους Ευρωπαίους για τον προϋπολογισμό του 2020 ο οποίος θα εξαρτηθεί από το αν θα επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2019.