Οι μυστικές διαδρομές του μαύρου χρήματος βάζουν φωτιά στις αγορές
FinCEN Files

Οι μυστικές διαδρομές του μαύρου χρήματος βάζουν φωτιά στις αγορές

Εν μέσω ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων του Sars CoV 2 στις περισσότερες περιοχές του κόσμου και των ανησυχιών για επικείμενα lockdowns που αυτά επιφέρουν, το τελευταίο πράγμα που χρειαζόταν η επενδυτική ψυχολογία ήταν τα  δημοσιεύματα ότι μεγάλες τράπεζες με παγκόσμιες δραστηριότητες συνεχίζουν να κάνουν συναλλαγές με πελάτες που είναι ύποπτοι για εμπλοκή σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων,  υπάρχουν τραπεζικά έγγραφα –πολλά από αυτά υπόψιν ότι έχουν κοινοποιηθεί σε Εθνικές Κυβερνήσεις- που φέρνουν στο φως έναν ολόκληρο κόσμο τραπεζικών εγγυήσεων τις οποίες με ευκολία εκμεταλλεύτηκαν εγκληματίες για να «ξεπλύνουν»  αστρονομικά ποσά βρώμικου χρήματος- έως 2.000 δισ. δολάρια- μέσω των μεγαλύτερων τραπεζικών ιδρυμάτων του κόσμου.

Η έρευνα βασίζεται σε «αναφορές ύποπτης δραστηριότητας» -SAR- προς το Δίκτυο Καταπολέμησης Οικονομικού Εγκλήματος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών ενώ στιγματίζει- μέχρι στιγμής τουλάχιστον- την  JPMorgan Chase, την HSBC, την  Standard Chartered, την Deutsche Bank και την  Bank of New York Mellon.

Βέβαια στο σημείο αυτό να διευκρινίσουμε ότι όλα αυτά δεν είναι μια νέα ιστορία. Αφορούν μια περίοδο από  το 1999 έως το 2017.

Τα τραπεζικά ιδρύματα κατηγορούνται ότι συνέχισαν να  εθελοτυφλούν στη διακίνηση  ύποπτων κεφαλαίων πελατών τους ακόμα και όταν τους είχαν απαγγελθεί κατηγορίες, ή ακόμα χειρότερα ακόμα και όταν είχαν καταδικαστεί για οικονομικά εγκλήματα και ξέπλυμα. 

Θα αναρωτηθείτε ασφαλώς βέβαια, γιατί η χτεσινή πτώση δεν περιορίστηκε στον τραπεζικό μόνο κλάδο.

Η απάντηση είναι απλή, αν και καθόλου ευχάριστη.

Οι αγορές ανησυχούν για το κατά πόσο το  «βρώμικο χρήμα» των τελευταίων 18 ετών διακινήθηκε με τις ευλογίες κάποιων εκ των τραπεζών προς πάσα κατεύθυνση της παγκόσμιας οικονομίας. 

Φαντάζεστε πάνω σε τι ωρολογιακή βόμβα βρισκόμαστε στην  υπόνοια και μόνο μιας θετικής απάντησης στην παραπάνω ρητορική ερώτηση;

H απάντηση της Deutsche Bank ότι  οι αποκαλύψεις της Κοινοπραξίας είναι πληροφορίες «πολύ γνωστές» στους ελεγκτές της και ότι έχει αφιερώσει σημαντικούς πόρους στην ενίσχυση των ελέγχων κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και νομιμοποίησης παράνομων δραστηριοτήτων, περισσότερο λάδι στη φωτιά ρίχνει, παρά καθυσυχάζει για την πρότερη ποιότητα της εποπτείας της.

Βέβαια αν παρομοιάσουμε με λάδι στην φωτιά την ανακοίνωση της Deutsche Bank, τότε την ανακοίνωση της οικονομικής αστυνομίας του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ μόνο με πυρίτιδα θα μπορούσαμε να τη συγκρίνουμε. «..Η δημοσίευση καταγγελιών ύποπτης δραστηριότητας συνιστά «έγκλημα» που μπορεί να έχει επιπτώσεις στην εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών».

Από την άλλη,  η παραπάνω τοποθέτηση είναι ενδεικτική του κατά πόσο υπάρχουν ειλικρινείς προθέσεις για περαιτέρω διερεύνηση.

Ενός κακού, μύρια έπονται

Πέραν όμως των  άνωθεν προβληματισμών, οι επενδυτές προσπαθούν παράλληλα να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο της νέας κόντρας  Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων μετά τον θάνατο της Ruth Bader Ginsburg, ενός εκ των εννέα μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας.  Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι σύντομα  θα ανακοινώσει τον υποψήφιο του για τη θέση, με τους Δημοκρατικούς να υποστηρίζουν ότι  ο νικητής των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου θα πρέπει να επιλέξει τον υποψήφιο.  

Υπό το κλίμα των νέων διενέξεων, γίνεται κατανοητό ότι οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης της οικονομίας των ΗΠΑ γίνονται ακόμα πιο περίπλοκες. 

Το κερασάκι στην τούρτα της χτεσινής πτώσης ήταν τα δημοσιεύματα όσον αφορά  το γεγονός ότι σε έκθεση της AstraZeneca για την πορεία της Τρίτης Φάσης των κλινικών δοκιμών αναφέρεται ότι και  δεύτερος συμμετέχων στις δοκιμές -πάλι γυναίκα- εμφάνισε μια σοβαρή νευρολογική ασθένεια που ονομάζεται εγκάρσια μυελίτιδα . Η ασθένεια αυτή επηρεάζει τον νωτιαίο μυελό και  προκαλεί δυσλειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος.

Υπόψιν ότι σύμφωνα με τις δηλώσεις του Mark Slifka, ειδικού επί των εμβολίων στο Πανεπιστήμιο Oregon Health and Science: «Αν εμφανιστεί και τρίτη περίπτωση νευρολογικής διαταραχής στο γκρουπ των δοκιμών, τότε μπορεί να πέσουν οι τίτλοι τέλους για το συγκεκριμένο εμβόλιο».

Πότε αρχίζουν τα δύσκολα από πλευράς τεχνικής εικόνας

Η τρέχουσα εβδομάδα χρήζει ιδιαίτερης προσοχής καθώς τα βαρίδια στον κόσμο των αγορών έχουν πληθύνει επικίνδυνα, ωθώντας τον ταλαιπωρημένο ήδη δείκτη VIX από τα σταθερά υπερτασικά επίπεδα των 22-25 μονάδων των τελευταίων εβδομάδων, σε επικίνδυνα επίπεδα αυξημένης πίεσης που χτύπησε χτες τις 31 μονάδες χτες.

Οι απώλειες στην Ευρώπη ήταν από 2% εως 4% ,ενώ και οι βασικοί δείκτες της Wall Street ακολούθησαν  το sell-off της  Ευρώπης με τους βασικούς δείκτες και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού να προσεγγίζουν  την εξαιρετικά σημαντική στήριξη των 90 ημερών, σε μια πτώση που για πρώτη φορά μετά από εβδομάδες ταράζει το momentum και των εβδομαδιαίων διαγραμμάτων.

Αυτό χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, πόσο μάλλον από τη στιγμή που είναι πολυπαραγοντικοί οι λόγοι που επέφεραν τον τραυματισμό των εβδομαδιαίων διαγραμμάτων.

Χτες τόσο ο S&P όσο και ο Dax «χτύπησαν» την σημαντική στήριξη του 90αρη-3228 και 12577 αντίστοιχα- η διακράτηση της οποίας είναι καθοριστικής σημασίας για τη συνέχεια.

Τα παρακάτω διαγράμματα με το κλείσιμο του Dax και την εικόνα του S&P 500 κατά τις 22.00 ώρα Ελλάδος είναι κάτι παραπάνω από ενδεικτικά.

* Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμια περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλάμβανονται ως τέτοιες.