Οι μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσουν σε αναβάθμιση της Ελλάδας

Οι μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσουν σε αναβάθμιση της Ελλάδας

«Η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας θα μπορούσε να αναβαθμιστεί στην περίπτωση που η κυβέρνηση συνεχίσει να τηρεί τις δεσμεύσεις προς την Ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένων μεταρρυθμίσεων που θα βελτιώσουν το επιχειρηματικό κλίμα και θα αυξήσουν τις επενδύσεις, ενώ παράλληλα θα συντηρεί τη δημοσιονομική της θέση», αναφέρει η Moody''s σε έκθεσή της για την ελληνική οικονομία, προσθέτοντας ότι η ταχύτερη του αναμενόμενου βελτίωση της κατάστασης του τραπεζικού κλάδου θα συμβάλλει με θετικό τρόπο.

Σύμφωνα με τον οίκο, το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας περιορίζεται από το υψηλό χρέος, τις ήπιες προοπτικές ανάπτυξης και το αδύναμο τραπεζικό σύστημα. Ωστόσο, η ατζέντα την οποία έχει παρουσιάσει η νέα κυβέρνηση μέσω της οποίας θα αυξηθούν οι επενδύσεις και θα μειωθούν τα φορολογικά βάρη, μπορεί να δώσει σημαντική ώθηση στις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας.

Όσο για την αποκατάσταση της επενδυτικής εμπιστοσύνης, η αναλύτρια της Moody''s, Κάθριν Μιλμπρόνερ, αναφέρει ότι θα χρειαστεί η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και η συνετή δημοσιονομική διαχείριση. «Ενώ εκτιμούμε ότι το βάρος του χρέους θα μειωθεί για τη Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, θα παραμείνει εξαιρετικά υψηλό και ενδεχομένως να χρειαστεί περαιτέρω ελάφρυνση σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα», σημειώνει η ίδια.

Κ. Μαριόλης