Οι ΗΠΑ καλούν την Ελλάδα για αντλησιοταμίευση

Οι ΗΠΑ καλούν την Ελλάδα για αντλησιοταμίευση

Τις μεγάλες ευκαιρίες που κρύβουν οι λεγόμενες "μπαταρίες νερού", όπως χαρακτηρίζεται η αποθήκευση ενέργειας από αντλησιοταμιευτικά έργα, αναδεικνύει το αυξανόμενο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι ΗΠΑ για την συγκεκριμένη τεχνολογία.

Σε μια συγκυρία όπου η συγκεκριμένη τεχνολογία κερδίζει συνεχώς έδαφος παγκοσμίως, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να συγκροτήσουν ένα μόνιμο Διεθνές Φόρουμ για την προώθηση της αντλησιοταμίευσης, καλώντας σε συστράτευση μια σειρά χωρών που είτε κάνουν βήματα στο συγκεκριμένο τομέα, είτε έχουν τεράστιες προοπτικές σε αυτόν, όπως η Ελλάδα.

Στη λογική αυτή το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ σε συνεργασία με τη Διεθνή Ομοσπονδία Υδροηλεκτρικής Ενέργειας (IHA) απέστειλε επιστολή στον αρμόδιο έλληνα υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμο Θωμά, προκειμένου να συμμετάσχει σε μία διεπιστημονική πλατφόρμα, η οποία έχει ως αντικείμενο την προώθηση της αντλησιοταμίευσης παγκοσμίως.

Ο έλληνας υφυπουργός καλείται να συμμετάσχει στη διακυβερνητική επιτροπή συντονισμού του φόρουμ για την συγκεκριμένη τεχνολογία, μαζί με επικεφαλής πολλών άλλων εθνικών αντιπροσωπειών, υπό την προεδρία του Αμερικανού αξιωματούχου Daniel R Simmons από το αμερικανικό υπ. Ενέργειας. Τα συμπεράσματα του φόρουμ θα αξιοποιηθούν για τις πολιτικές και τα σχέδια στήριξης της αντλησιοταμίευσης.

Στην ουσία οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την συγκεκριμένη τεχνολογία ως μια μέθοδο που παρέχει αξιοπιστία στο δίκτυο, ενισχύει την διείσδυση των ΑΠΕ και μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στην εποχή ενεργειακής μετάβασης την οποία βρίσκεται η παγκόσμια οικονομία. Στην παρούσα συγκυρία, όπου γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη κουβέντα για τα συστήματα αποθήκευσης, η τεχνολογία της αντλησιοταμίευσης διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο. Σε παγκόσμιο επίπεδο αντιπροσωπεύει σχεδόν το 94% της δυναμικότητας συστημάτων αποθήκευσης και περίπου το 96% της αποθηκευμένης ενέργειας σε εφαρμογές δικτύου.

Στην Ελλάδα πρωταγωνιστής στο συγκεκριμένο τομέα είναι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, της οποίας τα έργα τα οποία προωθεί θεωρούνται πρωτοποριακά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ο λόγος για το project στην Αμφιλοχία, προϋπολογισμού άνω των 500 εκατ. ευρώ για το οποίο το υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας έχει ήδη απευθυνθεί στην Κομισιόν, προκειμένου αυτό να λάβει ειδική ενίσχυση, αλλά και για το έργο στο Αμάρι του Ρεθύμνου. Πρόκειται για ένα επίσης υβριδικό project, το οποίο συνδυάζεται με αιολικά πάρκα και με αντικείμενο την αποθήκευση αιολικής ενέργειας.

Εδώ και χρόνια η ελληνική αγορά αναμένει την δημιουργία του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου προκειμένου να πάρουν σάρκα και οστά έργα, για τα οποία παρ’ ότι υπάρχει σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον, εντούτοις δεν μπορούν ακόμη να προχωρήσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΕΝ έχει δεσμευτεί ότι το σχετικό πλαίσιο για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα αργήσει να ετοιμαστεί, καθώς θεωρείται απαραίτητο για να πάρουν μπροστά μεγάλα projects αλλά και για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί από το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) για κατακόρυφη αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα.