Οι εισηγμένες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης που νίκησαν την πανδημία

Οι εισηγμένες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης που νίκησαν την πανδημία

Στην προηγούμενη οικονομική κρίση στη χώρα μας, η αγορά εξελίχτηκε σε μια bear market μεγάλης διάρκειας, και δεν είναι τυχαίες οι εταιρείες που ξεχώρισαν καταγράφοντας υψηλές αποδόσεις κόντρα στο ρεύμα.

 Σε μια περίοδο ύφεσης και συνεχούς συρρίκνωσης των οικονομικών μεγεθών, η JUMBO πέτυχε εξαιρετικές επιδόσεις  ξεπερνώντας στο χρηματιστήριο από πλευράς κεφαλαιοποίησης  και τράπεζες αλλά και  παραδοσιακά blue chip όπως ο Τιτάνας και η Μότορ Οιλ. Η στροφή,  μεσούσης της κρίσης, σε φθηνά καταναλωτικά προϊόντα εκτόξευσε τις επιδόσεις της εταιρείας. Ανάλογα  πολύ καλές επιδόσεις κατέγραψε και η Aegean λόγω της μεγάλης τουριστικής ανάπτυξης. 

Στην παρούσα επιδημιολογική κρίση είχαμε αντίθετα δυο μεγάλες κατηγορίες αξιών. Στην πρώτη  ανήκουν οι εταιρείες εκείνες που επλήγησαν ιδιαίτερα (covid impacted sectors) όπως εταιρείες μεταφορών, τουρισμού, καταναλωτικών προϊόντων, διυλιστηρίων, στη δε δεύτερη, εταιρείες που δεν επηρεάστηκαν σχεδόν καθόλου. Τέτοιες  είναι οι εταιρείες ενέργειας ή ακόμα και εταιρείες που εκμεταλλεύτηκαν την κρίση λόγω του κλάδου δραστηριότητας που είχε σχέση με την προσωπική υγιεινή.

Τρείς μετοχές  της μεγάλης κεφαλαιοποίησης του δείκτη FTSE/ΧΑ LARGE CAP, εμφάνισαν αποδόσεις που ξεπέρασαν τα προ πανδημίας επίπεδα αποτυπώνοντας την επιτυχία του επιχειρηματικού τους μοντέλου και στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

ΔΕΗ 

Πρωταθλήτρια στις αποδόσεις η ΔΕΗ που στο σύνολο του 2020 κατέγραψε άνοδο 79,9%, ακολουθούμενη από την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ  με απόδοση 72,3%. Κλείνει η τριάδα που μόνο τυχαία δεν είναι από το χώρο της ενέργειας, η MYTILINEOS με απόδοση 21,7%. Και οι τρείς μετοχές κινούνται παρά τη διόρθωση των τελευταίων ημερών σε υψηλότερα επίπεδα από την έναρξη της πανδημίας καταδεικνύοντας τις τεράστιες αλλαγές που συντελούνται στον ενεργειακό κλάδο.

Η ΔΕΗ που πριν ένα χρόνο βρισκόταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, στο τέλος του 2020 πήρε ως δώρο τηn αναβάθμισή της από τον οίκο FITCH έχοντας πείσει τους αναλυτές και για το στόχο  των 900 εκατ. ευρώ EBITDA για τα επόμενα 2-3 χρόνια και για την επιτυχή υλοποίηση του business plan που δρομολογεί την σταδιακή απόσυρση του λιγνίτη. Άλλωστε η αναβάθμιση των δυο βαθμίδων «δείχνει» την έξοδο στις αγορές για την εταιρεία από τη φετινή χρονιά. Η μετάθεση της διαδικασίας των  δεσμευτικών προσφορών για την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ δεν θα αποτελέσει εμπόδιο στην πορεία του  σημαντικότερου turn around story της αγοράς.

 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

  Η μετοχή αποτύπωσε στο ταμπλό τις εξαιρετικές της επιδόσεις, καθώς βρίσκεται  55% υψηλότερα από τα υψηλά του Φεβρουαρίου του 2020 πιστοποιώντας ότι δικαίως αποτελεί το μεγάλο «πράσινο» στοίχημα. Ο στόχος των 2,8 GW σε ΑΠΕ την επόμενη πενταετία πιθανόν και να ξεπεραστεί.  Η δρομολόγηση της  μεγαλύτερης  σε ύψος επένδυσης έργο ΑΠΕ στην Ελλάδα με το project “Kαρυστία» που ανέρχεται στα 585 εκατ. ευρώ  με την ταχεία αδειοδοτική διαδικασία των στρατηγικών επενδύσεων, επιβεβαιώνει την υψηλή πιθανότητα επίτευξης του στόχου αυτού. Στο εννεάμηνο του 2020 η λειτουργική κερδοφορία έφτασε τα 152,3 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη τα 58,6 εκατ. ευρώ, με αύξηση κατά 43,3%.

 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ 

MYTILINEOS 

Η εταιρεία, εμβληματικός εκπρόσωπος του τρίπτυχου μέταλλα-κατασκευές-ενέργεια , βρίσκεται  17% πάνω από τα υψηλά του Ιανουαρίου του 2020. Με προσδοκώμενο P/E  για το 2021 στο 10,38 βρίσκεται στα top picks των αναλυτών και για τη φετινή χρονιά. Τελευταίο του έργο , η μελέτη, τα έργα πολιτικού μηχανικού, η προμήθεια, η μεταφορά, η εγκατάσταση και η θέση σε λειτουργία του πάρκου των 200 MW στο Λιγνιτικό  Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας καθώς και τη σύνδεσή του σε δύο υποσταθμούς 150 kV ,σαν ανάδοχος του mega project της «ΔΕH Ανανεώσιμες» .  Τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου  του 2020, ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων λόγω των εξαιρετικών επιδόσεων του κλάδου ενέργειας ενώ η ανθεκτικότητα του κλάδου αλουμινίου, λόγω του μοντέλου χαμηλού κόστους, στήριξε τα μεγέθη.  

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ 

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.