Οι δικαστικές περιπέτειες της Intralot στις ΗΠΑ και η κατάρρευση της μετοχής

Οι δικαστικές περιπέτειες της Intralot στις ΗΠΑ και η κατάρρευση της μετοχής

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Δικαστικές περιπέτειες αντιμετωπίζει η Intralot στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, γεγονός που φαίνεται να βρίσκεται πίσω από τη χθεσινή καταβαράθρωση της μετοχής της έως και 21% στο ταμπλό του ελληνικού χρηματιστηρίου, ενώ ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν και οι υπόλοιπες μετοχές του ομίλου Intracom Holdings και Intrakat.

Όπως έγινε γνωστό από δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου, την περασμένη Πέμπτη, ο ανώτατος δικαστής Joan Zeldon αποφάσισε την αναστολή της σύμβασης της Intralot για την παράδοση λαχειοφόρων αγορών και αθλητικών στοιχημάτων στην Ουάσιγκτον, έπειτα από αγωγή που κατέθεσε πολίτης.

Το δικαστήριο αποφάσισε να μπλοκάρει την παροχή υπηρεσιών για δύο εβδομάδες από την ελληνική εταιρεία, καθώς εκτίμησε ότι υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα» να δικαιωθεί αγωγή που υποστηρίζει ότι η συμφωνία παραβιάζει τον ομοσπονδιακό νόμο των ΗΠΑ.

Η δίκη διεξάγεται στο Ανώτερο Πολιτικό Δικαστήριο της Επαρχίας της Κολούμπια, ενώ η ακρόαση σχετικά με την προκαταρκτική εντολή θα διεξαχθεί σήμερα 1η Οκτωβρίου, οπότε και αναμένεται να ξανασυναντηθούν τα εμπλεκόμενα μέρη και ίσως ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Θυμίζουμε πως η Intralot είχε κερδίζει με μεγάλη πλειοψηφία αυτό το projects του mobile αθλητικού στοιχηματισμού, κάτι που την απάλλασσε από την υποχρέωση να πάει στο Κογκρέσο για περαιτέρω διαβουλεύσεις, καθώς – σύμφωνα με τον αμερικανικό νόμο – η απόφαση με ενισχυμένη πλειοψηφία, πάει κατευθείαν στη Δήμαρχο για υπογραφή.

Η απόφαση έρχεται λίγο μετά την καταγγελία του Dylan Carragher, που υποστηρίζει πως η εν λόγω συμφωνία παραβιάζει τον τοπικό νόμο που καθιέρωσε τις εξουσίες της Washington DC.

Ο Carragher, ένας προγραμματιστής εφαρμογών για κινητά και ιδρυτής μιας επιχείρησης τεχνολογίας αθλητικών στοιχημάτων, υποστηρίζει πως η συμφωνία της Intralot «παραβιάζει τελικά τα δικαιώματα των πολιτών της DC να λαμβάνουν δίκαιες και ανταγωνιστικές τιμές για τις συμβατικές υπηρεσίες που παρέχονται στην κυβέρνηση».

Ο Carragher ισχυρίστηκε ότι το συμβόλαιο αξίας 215 εκατ. δολαρίων με την Intralot παραβιάζει τον ομοσπονδιακό νόμο, καθώς οι τοπικοί αξιωματούχοι το χορήγησαν χωρίς να γίνει διαδικασία διαγωνισμού, ώστε να κατατεθούν ανταγωνιστικές προσφορές.

Ο δικηγόρος του Carragher, Donald Temple, δήλωσε πως η ανάθεση της κινητής εφαρμογής της πόλης για αθλητικά στοιχήματα χωρίς την αναζήτηση ανταγωνιστικών προσφορών ήταν παράνομη.

Στη νομική του αμφισβήτηση, ο Carragher δήλωσε ότι δεν του δόθηκε η ευκαιρία να ανταγωνιστεί για τη σύμβαση. Είπε επίσης ότι, ως φορολογούμενος, ζημιώθηκε από την απόφαση της Περιφέρειας να παρακάμψει την ανταγωνιστική προσφορά, διότι εξάλειψε τη δυνατότητα εξασφάλισης καλύτερης συμφωνίας για τους φορολογούμενους.

Θυμίζουμε πως Intralot USA (θυγατρική της ελληνικής εταιρείας) διαχειρίζεται τη λοταρία της Washington DC την τελευταία 8ετία, ενώ το ανωτέρω συμβόλαιο που παρουσίασε την εμπλοκή αφορά τη δραστηριότητα του online sports betting.

Μέσα σ'' αυτό το κλίμα, η μετοχή της Intralot υποχώρησε στη χθεσινή συνεδρίαση έως και κατά 21% κλείνοντας με απώλειες 16,58% στα 0,38 ευρώ, ενώ διακινήθηκε ισχυρότατος όγκος 2,8 εκατ. τεμαχίων! Παράλληλα, η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας υποχώρησε στα 59,6 εκατ. ευρώ, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ήταν η 8η κατά σειρά πτωτική συνεδρίαση για τη μετοχή της Intralot. Μάλιστα, τόσο στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής όσο και της Πέμπτης, στη μετοχή διακινήθηκαν επίσης μεγάλοι όγκοι, περίπου 900 χιλ. μετοχών ημερησίως.

Στο κλίμα αυτό επηρεάστηκαν και οι άλλες δύο μετοχές του ομίλου, με την Intrakat να καταγράφει πτώση 6,15% με όγκο 53.070 τεμάχια, ενώ η μητρική Intracom Holdings είχε πτώση 5,63% πέφτοντας στα 0,9060 ευρώ διακινώντας όγκο 148.967 μετοχών.


Τι συμβαίνει με τα συμβόλαια στις ΗΠΑ

Θυμίζουμε πως η Intralot έχει ήδη παρουσία σε δώδεκα πολιτείες της Αμερικής, μεταξύ των οποίων Washington DC, Οχάιο, Ιλινόις, Μοντάνα και Αϊντάχο. Οι εν λόγω πολιτείες βρίσκονται σε διαδικασία ρύθμισης της αγοράς αθλητικού στοιχηματισμού, μιας αγοράς που συνολικά – σύμφωνα με αναλυτές – δύναται να φτάσει τα 20 δισ. δολάρια σε επίπεδο μεικτών κερδών.

Η Intralot, έχοντας επενδύσει πολλά στο «άνοιγμα» αλλά και στην οριοθέτηση αυτής της νέας στοιχηματικής αγοράς, διεκδικεί σημαντικό μερίδιο. Ο αθλητικός στοιχηματισμός μέχρι πέρυσι απαγορευόταν σε ομοσπονδιακό επίπεδο στις ΗΠΑ, αλλά με απόφαση του Ανωτάτου Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου επετράπη και κάθε Πολιτεία επιλέγει τον τρόπο απελευθέρωσης της αγοράς.

Στην περίπτωση της Washington, για πρώτη φορά κρατική λοταρία επιχειρεί να εισάγει το αθλητικό στοίχημα, ενώ το παράδειγμα θα ακολουθήσουν και άλλες πολιτείες που επίσης βρίσκονται σε διαδικασία οριοθέτησης και ευρύτερης οργανωτικής λειτουργίας του αθλητικού στοιχηματισμού. Πάντως, κάθε διαδικασία θα είναι διαφορετική καθώς το θεσμικό πλαίσιο δεν είναι ομοιογενές, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό.