Ο Τσίπρας θυμήθηκε την μεσαία τάξη - Τι «ξέχασε» να κάνει για 4,5 χρόνια

Ο Τσίπρας θυμήθηκε την μεσαία τάξη - Τι «ξέχασε» να κάνει για 4,5 χρόνια

Του Θανάση Παπαδή

Και ξαφνικά ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θυμήθηκε ότι υπάρχει και η μεσαία τάξη. Και υπόσχεται ότι θα σταθεί δίπλα της, αλλά μετά τις εκλογές και αφού πρώτα εξασφαλίσει την ψήφο τους. Και όμως μέχρι και την περασμένη Παρασκευή, που ήταν ανοικτή η Βουλή, η μεσαία τάξη ήταν ταξικός εχθρός της κυβέρνησης.

Το περίφημο πακέτο Τσίπρα που εξαγγέλθηκε και υλοποιήθηκε πριν από το Πάσχα, δεν περιείχε ούτε ένα ευρώ για την μεσαία τάξη και για αυτούς που πληρώνουν τους δυσβάσταχτους φόρους στην ώρα τους. Και στο παρά πέντε της θητείας της κυβέρνησης Τσίπρα ακυρώθηκαν μέτρα που θα έδιναν μία ανάσα στην πολύπαθη αυτή κατηγορία των πολιτών.

Και τώρα ξαφνικά τους θυμήθηκε και τους υπόσχεται ελαφρύνσεις.

Ας δούμε όμως όλα αυτά που δεν έκανε.

Η κυβέρνηση δεν βρήκε ούτε ένα ευρώ να δώσει σε όλους εκείνους που πληρώνουν στην ώρα τους, παρά τις δυσκολίες, στερώντας από τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους ακόμη και τα απαραίτητα.

Στην ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας δεν υπάρχει η παραμικρή πρόβλεψη για όλους εκείνους που είναι συνεπείς. Και η δικαιολογία είναι – ίσως και σωστή – ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να σηκώσουν ένα ακόμη βάρος.

Με τις φορολογικές όμως υποχρεώσεις; Η κυβέρνηση προφανώς λησμονεί ότι τα υπέρ πλεονάσματα δεν έγιναν από αυτούς που δεν πληρώνουν, αλλά από αυτούς που πληρώνουν. Έτσι έμεινε κενό γράμμα η υπόσχεση για μικρή μείωση του φόρου (μπόνους) για όσους προκαταβολικά τον φόρο εισοδήματος. Παλιότερα ίσχυε ένα μικρό ποσοστό έκπτωσης 2%. Και βέβαια ούτε λόγος για έκπτωση στην εφάπαξ πληρωμή του ΕΝΦΙΑ.

Η αλήθεια είναι ότι στο υπουργείο Οικονομικών δεν θέλησαν να προκαλέσουν δημοσιονομική χασούρα από μία τέτοια έκπτωση. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς αν θεσπιζόταν έκπτωση 2% στην εφάπαξ πληρωμή φόρου και ΕΝΦΙΑ θα κόστιζε περίπου 300 εκατ. στον προϋπολογισμό. Το μέτρο της έκπτωσης ήταν 2% μέχρι το 2016 και καταργήθηκε, ενώ παλιότερα ήταν ακόμη μεγαλύτερο.

Είχε υποσχεθεί μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φόρου εισοδήματος από το 22% στο 20%, αλλά καταργήθηκε και αυτό μαζί με την μη μείωση του αφορολόγητου. Όπως καταργήθηκε η μείωση του ΕΝΦΙΑ για το 2020 και η μείωση της έκτακτης εισφοράς.

Όταν ο Αλ. Τσίπρας μπορούσε εν έκανε τίποτε για να στηρίξει την μεσαία τάξη. Τώρα που αποχωρεί από την ηγεσία της χώρας υπόσχεται τα πάντα, αλλά το καταλαβαίνει και ο ίδιο ότι το παιχνίδι χάθηκε. Ο πρωθυπουργός επέλεξε την πολιτική των επιδομάτων, αντί την στήριξη εκείνων που πραγματικά αποτελούν την ραχοκοκαλιά της οικονομίας και χτυπήθηκαν αλύπητα από την κρίση.