Ο Trump "βάζει χέρι" στις αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες

Ο Trump "βάζει χέρι" στις αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες

Η δεύτερη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει στη δημιουργία μιας νέας μονάδας παραγωγής στο Μεξικό ενώ ταυτόχρονα θα αναβαθμίσει το εργοστάσιο που διαθέτει στο Michigan το οποίο θα κατασκευάζει ηλεκτροκίνητα, υβριδικά και αυτόνομα οχήματα.

Σύμφωνα με το Reuters, ο CEO της Ford, Mark Fields, επεσήμανε ότι η ακύρωση της προγραμματισμένης επένδυσης στο Μεξικό δεν έχει έχει να κάνει με την εκλογή του Donald Trump αλλά πρόκειται για μια απόφαση που ελήφθη με καθαρά επιχειρηματικά κριτήρια, καθώς οι πωλήσεις των μικρών μοντέλων της εταιρείας τα οποία κατασκευάζονται στο Μεξικό, σημείωσαν σημαντική πτώση στις αγορές της Βόρειας Αμερικής. Επιπλέον η αναβάθμιση του εργοστασίου στις ΗΠΑ θα κοστίσει μόλις 700 εκατ. δολάρια και θα προσθέσει ακόμα 700 θέσεις εργασίας. 

Ωστόσο το γεγονός παραμένει ένα: Η Ford είναι η πρώτη αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία που “αποσύρει” μέρος της παραγωγής της από το Μεξικό μετά την εκλογή του Donald Trump. Υπενθυμίζεται ότι ο νεοεκλεγείς πρόςδρος των ΗΠΑ έχει απειλήσει τις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας του με επιβολή μεγαλύτερων φόρων στα μοντέλα που κατασκευάζουν σε άλλες χώρες και στη συνέχεια εισάγουν στις ΗΠΑ.

Το ίδιο έκανε και χθες με μήνυμα που απηύθυνε στην General Motors μέσω Twitter. Συγκεκριμένα, ο Donald Trump έγραψε τα εξής: "Η General Motors στέλνει το κατασκευασμένο στο Μεξικό Chevy Cruze σε Αμερικανούς εμπόρους αυτοκινήτων, χωρίς να πληρώνει φόρους εισαγωγής. Φτιάξτε το στις ΗΠΑ ή πληρώστε μεγαλύτερο φόρο”.

Ο Trump είχε δηλώσει επανειλημμένα στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι δεν θα επέτρεπε στη Ford να ανοίξει ένα ακόμη εργοστάσιο στο Μεξικό, ενδεχόμενο που ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει ως “απόλυτη ντροπή”.

Η απόφαση της Ford να ακυρώσει τη δημιουργία νέου εργοστασίου στο Μεξικό αποτυπώθηκε τόσο στην τιμή της μετοχής της όσο και στην ισοτιμία του μεξικανικού πέσο. Η μετοχή της εταιρείας κατέγραψε άνοδο 3,3% σκαρφαλώνοντας στα $12,54, ενώ η ισοτιμία του πέσο με το αμερικανικό δολάριο έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά εβδομάδων.