Ο Τραμπ επιχειρεί να κόψει την πρόσβαση των ΜΜΕ σε οικονομικά στοιχεία

Ο Τραμπ επιχειρεί να κόψει την πρόσβαση των ΜΜΕ σε οικονομικά στοιχεία

Ένα βήμα παραπέρα προχωρά ο Ντόναλντ Τραμπ τον «πόλεμο» που έχει ξεκινήσει με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα μεγάλων μέσων όπως το Bloomberg και το CNN, ο αμερικάνος πρόεδρος επιδιώκει να κόψει την πρόσβαση των ΜΜΕ στα λεγόμενα «ευαίσθητα» οικονομικά στοιχεία των εισηγμένων εταιρειών.

Πιο συγκεκριμένα, ο Τραμπ μέσω του υπουργείου Εργασίας θέλει να αλλάξει μια διαδικασία που αφορά τα οικονομικά στοιχεία εισηγμένων εταιρειών στις ΗΠΑ, τα οποία επηρεάζουν την αγορά και προστατεύονται από μια «κλειδαριά» ή αλλιώς «lockup». 

Η διαδικασία έχει ως εξής: Δημοσιογράφοι που βρίσκονται σε μια προστατευμένη αίθουσα έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες που μπορούν να επηρεάσουν την αγορά για 30-60 λεπτά  πριν αυτά δημοσιευτούν στο κοινό.

Οι δημοσιογράφοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν υπολογιστές που δεν έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ για να γράψουν το ρεπορτάζ τους, το οποίο μπορούν να στείλουν σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η κυβέρνηση Τραμπ επεξεργάζεται το ενδεχόμενο να αυξήσει την ασφάλεια των εταιρειών και να βάλει τέλος στο «προνόμιο» των ΜΜΕ του να έχουν πρόσβαση στις παραπάνω πληροφορίες.

Η διαδικασία αυτή λαμβάνει χώρα στα αμερικάνικα ΜΜΕ επί 40 χρόνια και στόχο έχει όχι μόνο να δίνει χρόνο στους δημοσιογράφους να επεξεργάζονται σημαντικά οικονομικά στοιχεία αλλά και να ελέγχουν ότι τα στοιχεία αυτά είναι αληθή πριν δημοσιευτούν στο κοινό.

Τέλος, όπως αναφέρει το Bloomberg, η αλλαγή αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει και σε μια «κούρσα  πληροφορίας», δηλαδή έναν αγώνα ανάμεσα στους traders σχετικά με το ποιος θα προλάβει πρώτος να βρει και να εκμεταλλευτεί τα στοιχεία, οδηγώντας εν τέλει σε μια ανισορροπία μια αγορά τρισεκατομμυρίων.

Για την ώρα δεν υπάρχει εικόνα για τον τρόπο με τον οποίο ο αμερικάνος πρόεδρος θέλει να αλλάξει την διαδικασία, ωστόσο εικάζεται ότι μπορεί να θελήσει να απομακρύνει τους υπολογιστές από την «προστατευμένη» αίθουσα.