Ο «Σκορπιός» γίνεται εργοτάξιο πριν μετατραπεί σε παράδεισο για μεγιστάνες

Ο «Σκορπιός» γίνεται εργοτάξιο πριν μετατραπεί σε παράδεισο για μεγιστάνες

Μέσα στο επόμενο διάστημα εκτιμάται ότι θα στηθούν τα πρώτα εργοτάξια στο Σκορπιό που αγόρασε το 2013 ο Ρώσος μεγιστάνας Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ από την Αθηνά Ωνάση. Η επένδυση, που είναι ύψους 165 εκατ. ευρώ, εξασφάλισε πρόσφατα το πράσινο φως, που αφορά την εγκατάσταση και λειτουργία εργοταξίων στο νησί του Ιονίου.

Ο Ριμπολόβλεφ, μέσω της εταιρείας ειδικού σκοπού «Μυκήναι», προγραμματίζει τη θερινή σεζόν του 2024 το νησί να είναι σε θέση να φιλοξενήσει τους πρώτους επισκέπτες. Οι οποίοι βέβαια, θα ανήκουν στην αφρόκρεμα των εύπορων ατόμων του κόσμου, καθώς υπολογίζεται ότι η διαμονή στο νησί, για μία εβδομάδα, θα κοστίζει τουλάχιστον περί το 1 εκατ. ευρώ. Τίμημα όμως, που θα μπορούν να μοιραστούν μέχρι 50 άτομα που προβλέπεται ότι θα είναι δυνατόν να φιλοξενηθούν στον ανακαινισμένο Σκορπιό.

Τα εργοτάξια

Τι προβλέπει όμως, η απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα εργοτάξια που είναι δυνατόν να δημιουργηθούν στο νησί; Ότι θα δημιουργηθούν τρία κεντρικά εργοτάξια και ακόμη 12 τα οποία θα αντιστοιχούν στις εννέα χωρικές ενότητες του νησιού.

Από αυτές η πρώτη αφορά τη ροζ βίλα όπου συνήθιζε να μένει ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ένα διώροφο κτίριο 365 τ.μ. με χρήση τουριστικού καταλύματος. Όπως και το βασικό τουριστικό συγκρότημα δόμησης 9,4 χιλ. τ.μ. που θα αποτελείται από την  master suite), δύο μεγάλες βίλες και βίλες μεσαίου μεγέθους.

Στη δεύτερη ενότητα επιφάνειας 10,2 στρεμμάτων, θα κατασκευαστούν τέσσερις ανεξάρτητες βίλες συνολικής δόμησης 1.320 τ.μ.

Προβλέπεται, ακόμη, η υλοποίηση συγκροτήματος αθλητικών εγκαταστάσεων και πολιτισμού, συνολικής δόμησης 4.000 τ.μ., όπως και εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης λουομένων ανατολικής παραλίας. 

Στην πέμπτη ενότητα θα αναπτυχθεί η βίλα του διευθυντή - διαχειριστή του Σκορπιού και χώρος αναμονής (lounge) ελικοδρομίου, συνολικής δόμησης 340 τ.μ.  Οι τρεις τελευταίες ενότητες προβλέπουν την ανάπτυξη δύο νέων κτιρίων, όπου θα φιλοξενούνται άλογα, και θα διαθέτουν χρήση τουριστικού καταλύματος, όπως και ενός αμφιθεάτρου φιλοξενίας πολιτιστικών εκδηλώσεων.ΣΣ

Σύμφωνα με τη μελέτη που συνοδεύει το έργο, υπολογίζεται ότι η μέγιστη ποσότητα υλικών που θα απαιτηθεί να μεταφερθεί από ή προς το νησί, κατά τη διάρκεια των κατασκευαστικών εργασιών ανέρχεται περίπου σε 10.000 κυβικά μέτρα ανά μήνα, αντιστοιχώντας σε 333 κυβικά ανά ημέρα ή σε 20 φορτηγά των 40 τόνων. Τα φορτηγά αυτά αντιστοιχούν σε 2-3 δρομολόγια οχηματαγωγού πλοίου προς/από το νησί.

Μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις real estate

Η ανάπλαση του Σκορπιού είναι μία από τις μεγαλύτερες σχεδιαζόμενες επενδύσεις στο ελληνικό real estate. Εκτός από τα κεφάλαια ύψους 165 εκατ. ευρώ που πρόκειται να επενδυθούν, σημαντικά θα είναι τα άμεσα και έμμεσα οφέλη κατά τη φάση της κατασκευής για τη Λευκάδα και την τοπική οικονομία.

Εκτός από το οικιστικό κομμάτι του νησιού, στον Σκορπιό θα δημιουργηθεί κέντρο πολλαπλών χρήσεων και αθλητικών εγκαταστάσεων, με στόχο τη φιλοξενία κλειστών συνεδριακών εκδηλώσεων υψηλών προδιαγραφών. Το κέντρο πολλαπλών χρήσεων θα διαθέτει και ανοιχτό γήπεδο ποδοσφαίρου 5X5, όπου θα μπορούν να πραγματοποιούνται μικρού μεγέθους αθλητικές δραστηριότητες, ενώ στο νησί θα δημιουργηθεί και αμφιθέατρο με στόχο τη φιλοξενία συναυλιακών εκδηλώσεων.

Κεντρικό κομμάτι της ανάπλασης αποτελεί και η αναβάθμιση της μαρίνας «Χριστίνα», προκειμένου να είναι δυνατός ο ελλιμενισμός μεγάλου μεγέθους σκαφών. Βέβαια, η χωρητικότητας της εγκατάστασης δε θα αλλάξει, δηλαδή ένα μόνο μέγκα γιοτ θα είναι δυνατόν να «δέσει» στην προβλήτα.