Ντελίριο εξαγορών από την εταιρεία πρότυπο των ESG κριτηρίων

Ντελίριο εξαγορών από την εταιρεία πρότυπο των ESG κριτηρίων

Η Iberdrola ήταν από τις πρώτες ενεργειακές εταιρείες που αφουγκράστηκαν τον άνεμο αλλαγής στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Αντιλαμβανόμενη έγκαιρα την πτώση του κόστους των ανεμογεννητριών και τα κυβερνητικά κίνητρα για τη μείωση των εκπομπών του άνθρακα, εισήλθε πολύ νωρίς και πολύ δυνατά στην αγορά των ΑΠΕ, με αποτέλεσμα να είναι πλέον ο νούμερο ένα παραγωγός αιολικής ενέργειας και μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο.

Ο όμιλος έχει επιχειρήσεις σε τέσσερις ηπείρους και παρέχει ενέργεια σε πάνω από 100 εκατομμύρια άτομα.

Είναι όμως ταυτόχρονα και από τις πρώτες εταιρείες που δεσμεύτηκαν να μηδενίσουν το αποτύπωμα σε άνθρακα έως το 2050 και να εφαρμόσουν τις συστάσεις της Task Force για τις γνωστοποιήσεις των πρωτοβουλιών που σχετίζονται με το κλίμα.

Ισχυρό και το κοινωνικό της προφίλ, μετά την πρόσφατη δέσμευση της να φέρει εως το 2030 την ηλεκτρική ενέργεια στα σπίτια 16 εκατομμυρίων ανθρώπων που δεν έχουν σήμερα πρόσβαση.

Είναι επίσης η πρώτη ισπανική εταιρεία που εντάχθηκε στην πρωτοβουλία Climate Group EV100, ένα πρόγραμμα που ενώνει τις εταιρείες σε όλο τον κόσμο που έχουν δεσμευτεί να επιταχύνουν τη μετάβαση σε ηλεκτρικά οχήματα και να κάνουν εως το 2030 τις ηλεκτρικές μεταφορές το νέο πρότυπο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Iberdrola σχεδιάζει την ηλεκτροκίνηση σε ολόκληρο των στόλο των οχημάτων της στην Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, παρέχοντας εγκαταστάσεις φόρτισης για το προσωπικό της έως το 2030.

Η εταιρεία πέτυχε ήδη από το 2019, να εξασφαλίζει το 39% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Το ντελίριο εξαγορών στο οποίο έχει επιδοθεί το 2020, προδίδει την σαφή πρόθεση της το ποσοστό αυτό να αυξηθεί σύντομα και να εδραιωθεί ως ο απόλυτος παγκόσμιος παίκτης σε μια βιομηχανία που μετασχηματίζεται με ταχύτατους ρυθμούς.

Η συμφωνία για την εξαγορά της PNM Resources έναντι 4,3 δισ. δολ., της δίνει ένα δυνατό πόδι στην αμερικανική αγορά ενέργειας, ενώ πρόκειται για την όγδοη εταιρεία που αποκτά η ισπανική επιχείρηση από την αρχή της πανδημίας.

H κρίση εξαιτίας της Covid-19 όχι μόνο δεν έχει οδηγήσει την εταιρεία σε μείωση δαπανών, αλλά αντίθετα την έχει οδηγήσει στον υψηλό στόχο της υλοποίησης ενός επενδυτικού πλάνου ύψους 10 δισ. ευρώ. Βλέπετε η πτώση της τιμής πολλών assets ανοίγει έναν τεράστιο ορίζοντα ευκαιριών.

Η εταιρεία έχει τη δυναμική να εκμεταλλευτεί αυτό το παράθυρο ευκαιρίας, καθώς είναι ο μεγαλύτερος εταιρικός εκδότης πράσινων ομολόγων στον κόσμο.

Από το 2014 έως σήμερα έχει εκδώσει περισσότερα από 11 δισ. ευρώ σε ομόλογα, ενώ τον Μάρτιο του 2019 υπέγραψε μια νέα συμφωνία «βιώσιμης» πίστωσης ύψους 1,5 δισ. ευρώ, που συνδέεται με τα κριτήρια SDG Agenda 2030 του ΟΗΕ. Πληρεί άλλωστε όλα τα κριτήρια –συμπεριλαμβανομένου και του γεωγραφικού- για ένα σεβαστό ποσό από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης

Η εταιρεία παρουσίασε θετικά οικονομικά αποτελέσματα χτες, με αύξηση στα καθαρά κέρδη και τα έσοδα τριμήνου, αύξηση 52% στις ανανεώσιμες επενδύσεις κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2020 και προσθήκη 4,6 GW ισχύος κατά τους τελευταίους 12 μήνες.

Η συμφωνία με τη Volvo

Η Iberdrola σκοπεύει να εγκαταστήσει τα επόμενα πέντε χρόνια 150.000 σημεία φόρτισης σε σπίτια, εταιρείες και δρόμους.

Η Volvo από την άλλη στοχεύει το 50% των πωλήσεών της παγκοσμίως εως το 2025 να προέρχεται από τα ηλεκτρικά οχήματα και το άλλο 50% από τα υβριδικά.

Η συμφωνία βάση της οποίας ο ενεργειακός όμιλος θα παρέχει λύσεις φόρτισης για την σειρά Recharge του κατασκευαστή Volvo Car España προέκυψε ως φυσική κατάληξη.

Η υπηρεσία που θα προσφέρει η Iberdrola στη Volvo έχει ως εξής: Θα αναλαμβάνει την εγκατάσταση του σημείου φόρτισης στο ιδιωτικό ή κοινόχρηστο γκαράζ και θα αναλαμβάνει εν συνεχεία την τροφοδοσία του.

Οι οδηγοί της σειράς Volvo Recharge λοιπόν θα φορτίζουν τις μπαταρίες του ηλεκτρικού αυτοκινήτου τους με 100% πράσινη ενέργεια με με πιστοποιητικά μάλιστα που θα εγγυώνται την ανανεώσιμη προέλευσή της.

Υπάρχει όμως και συνέχεια.

Οι πελάτες θα έχουν έξι μήνες δωρεάν φόρτισης οπουδήποτε στο δημόσιο δίκτυο της Iberdrola, ενώ θα μπορούν να εγγραφούν στην πρόγραμμα Iberdrola Electric Vehicle Plan, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να ταξιδεύουν 1.000 χιλιόμετρα έναντι 5 ευρώ, ήτοι δέκα φορές φθηνότερα απ? ότι αν χρησιμοποιούσαν ντίζελ ή βενζίνη.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.