Ντ. Τραμπ: Προς συμφωνία με την ΕΕ για τις εξαγωγές βοδινού κρέατος

Ντ. Τραμπ: Προς συμφωνία με την ΕΕ για τις εξαγωγές βοδινού κρέατος

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα υπογράψει συμφωνία η οποία θα αυξάνει τις εξαγωγές αμερικανικού βοδινού κρέατος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια προσπάθεια για αποδυνάμωση των εμπορικών εντάσεων.

Τον περασμένο Ιούνιο, η ΕΕ είχε ανακοινώσει ότι κατέληξε σε συμφωνία με τις ΗΠΑ για να επιτραπεί η εισαγωγή περισσότερου βοδινού κρέας (απαλλαγμένου από ορμόνες) στην ευρωπαϊκή αγορά. Η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να θέσει τέλος σε μια μακρόχρονη διαμάχη σχετικά με τους περιορισμούς εισαγωγών βοδινού κρέατος στην ΕΕ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε συγκεκριμένα πως θα υπογράψει μία συμφωνία «που θα μειώνει τoυς εμπορικούς φραγμούς στην Ευρώπη και θα διευρύνει την πρόσβαση για τους Αμερικανούς αγρότες και κτηνοτρόφους».

Όπως μεταδίδει το CNBC, ο Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίστηκε ότι η συμφωνία θα αυξήσει τις αδασμολόγητες εξαγωγές βοδινού κρέατος στην ΕΕ κατά 46% μόνο τον πρώτο χρόνο.

«Η συμφωνία που πρόκειται να υπογράψουμε τηρεί μία ακόμα υπόσχεση τους μεγάλους πατριώτες των Αμερικανών αγροτών», δήλωσε ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο.

Η ανακοίνωση έρχεται μία ημέρα μετά την αποτυχία του νέου γύρου εμπορικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα να οδηγήσει σε συμφωνία. Μάλιστα, ο Τραμπ, απάντησε με απειλή επιβολής δασμών 10% τον επόμενο μήνα σε κινεζικά αγαθά αξίας 300 δισ. δολαρίων. Πολλοί από τους κορυφαίους συμβούλους του Trump αντιτέθηκαν στην κίνηση.