Νέα εποχή για την Ιντρακάτ

Νέα εποχή για την Ιντρακάτ

Νέα πορεία σηματοδοτεί η μετοχική αλλαγή στην Intrakat, καθώς οι επιχειρηματίες Δημήτρης Μπάκος, Ιωάννης Καϋμενάκης και Αλέξανδρος Εξάρχου, μέτοχοι της Winex Investments, η οποία απέκτησε χθες το 31,7% (ήτοι 23.795.107 μετοχές) από την Intracom Holdings θέτουν σε εφαρμογή τον σχεδιασμό τους για μακράς πνοής επενδύσεις στην Ελλάδα, εστιάζοντας στον τομέα των κατασκευών-υποδομών, καθώς και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η Ιντρακάτ, έχοντας ως προίκα ανεκτέλεστο που φθάνει το 1,1 δισ. ευρώ, και δραστηριότητα σε τέσσερις σημαντικούς πυλώνες αυτούς των Κατασκευών (Construction), Περιβάλλοντος και IoT (Environment / IoT), Ενέργειας και ΑΠΕ και το Real Estate ικανοποίησε τα επενδυτικά κριτήρια της Winex και των μετόχων αυτής.

Η εισηγμένη διαθέτει συμμετοχή σε διαγωνισμούς ΣΔΙΤ (έχοντας προεπιλεγεί σε συνολικά 12 έργα, προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ περίπου), διεκδικεί νέα έργα από ένα «πακέτο» δεκάδων δισ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, δημόσια και ιδιωτικά έργα, ΣΔΙΤ, Παραχωρήσεις, Ιδιωτικοποιήσεις, κ.α.). Έχει επίσης δραστηριότητα σε επιλεγμένα έργα real estate και τουρισμό, αλλά και ισχυρό χαρτοφυλάκιο στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με έργα σε διαφορετική φάση ωρίμανσης συνολικής ισχύος 1,6 GW +600 MW.

Ειδικότερα 100MW βρίσκονται σε φάση κατασκευής, 250MW υπό ανάπτυξη, 1,3GW co - development, αλλά και 600MW αφορούν στο storage, ενώ έχει ενισχύσει την κεφαλαιακή της δομή με 51 εκατ. ευρώ, μέσω της πρόσφατης ΑΜΚ, και πλέον τα ίδια κεφάλαιά της ανέρχονται σε 100 εκατ. ευρώ.

«Η Ιντρακάτ, η οποία διαθέτει διευρυμένο χαρτοφυλάκιο στους κλάδους των κατασκευών, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των ΣΔΙΤ, της Διαχείρισης Απορριμμάτων και του real estate» αναφέρει σχετική ανακοίνωση της εξαγοράστριας, προσθέτοντας πως «ικανοποιεί πλήρως τα επενδυτικά κριτήρια της Winex και επιπλέον έχει σημαντικές προοπτικές βελτίωσης των μεγεθών της, κάτι άλλωστε που προκύπτει και από το ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει κατά καιρούς και άλλα επιχειρηματικά σχήματα για συμμετοχή ή συνεργασία με τον Όμιλο της Iντρακάτ. Πιστεύουμε στην εταιρεία και για αυτό επενδύσαμε 70,1 εκατ. ευρώ αποκτώντας το 31,7% αυτής».

«Διαθέτουμε και τις δυνάμεις για να στηρίξουμε την επένδυσή μας στην Ιντρακάτ και την τεχνογνωσία και το επιχειρηματικό σχέδιο, και μαζί με το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας, πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε να διευρύνουμε τις αναπτυξιακές δυνατότητές της και την αναδείξουμε σε ένα σύγχρονο και κορυφαίο όμιλο στους τομείς της δραστηριότητάς της» συμπληρώνει η ανακοίνωση.

O Αλέξανδρος Εξάρχου, σχολιάζοντας τη συναλλαγή δήλωσε: «Είμαστε βέβαιοι, ότι θα πείσουμε όλους τους μετόχους, παλαιούς και νέους, να στηρίξουν την πρότασή μας και το πλάνο μας για τη νέα εποχή της Ιντρακάτ το οποίο θα λειτουργήσει προς όφελος των μετόχων και των εργαζομένων της, αλλά και της ελληνικής οικονομία».

Σημειώνεται ότι η Intrakat είναι προσωρινός ανάδοχος στον οδικό άξονα Καλαμάτα – Ριζόμυλος- Πύλος -Μεθώνη, ύψους 300 εκατ. ευρώ μαζί με την Άκτωρ Παραχωρήσεις και στο ΣΔΙΤ του ΒΟΑΚ, στο τμήμα Χερσόνησος - Νεάπολη, προϋπολογισμού 190 εκατ. ευρώ μαζί με τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, έχει κερδίσει έργα ΔΕΔΔΗΕ άνω των 150 εκατ. ευρώ, ενώ μαζί με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διεκδικούν έργα δισ. ευρώ στον σιδηρόδρομο αλλά και το εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα της Αθήνας (235 εκατ. ευρώ).

Παράλληλα, διεκδικεί πλήθος μεγάλων έργων στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων και αποβλήτων (άνω του 1 δισ. ευρώ), ενώ έχει παρουσία και στην εμβληματική επένδυση αστικής ανάπλασης στο Ελληνικό της Lamda Development, όπου μαζί με τη γαλλική Bouygues έχουν αναλάβει τον ρόλο του συμβούλου για την πρώτη φάση της υλοποίησης του εμβληματικού Πύργου Κατοικιών «Marina Tower».

Η εταιρεία έχει στο ενεργητικό της επίσης ένα πολύ σημαντικό ιδιωτικό έργο την κατασκευή των 14 περιφερειακών αεροδρομίων για λογαριασμό της Fraport , ύψους 400 εκατ. ευρώ, έργο το οποίο παρέδωσε και νωρίτερα από τον προβλεπόμενο χρόνο.

 Προ ημερών έγινε και η τελετή έναρξης των εργασιών κατασκευής του Αυτοκινητόδρομου Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς, στην Κύπρο, ύψους 86,84 εκατ. ευρώ, με την εταιρεία να έχει αναλάβει το έργο. Με βάση τον πρόσφατο στρατηγικό μετασχηματισμό της η εταιρεία είναι εστιασμένη στους τομείς. Στον τομέα των ΑΠΕ ανακοίνωσε πρόσφατα συμφωνία με την Parkwind για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων στη χώρα.

Η χθεσινή ανακοίνωση εξαγοράς του ποσοστού της Intracom Holdings από τη Winex, κλείνει τον πρώτο δεκαπενταετή κύκλο της Intrakat και ανοίγει έναν νέο με επίσης ισχυρούς μετόχους και καθαρό επενδυτικό προσανατολισμό.