Μπαίνουν οι βάσεις για τον επίλογο της πανδημίας - Γιατί δεν πανηγυρίζουν οι αγορές

Μπαίνουν οι βάσεις για τον επίλογο της πανδημίας - Γιατί δεν πανηγυρίζουν οι αγορές

Την Μerck την πρωτογνώρισαν οι αναγνώστες μας στο αφιέρωμα μας για τους αναστολείς ελέγχου όσο και στο πιο πρόσφατο αφιέρωμα μας στις αρχές του φετινού Ιουλίου για την ιατρική έρευνα πάνω στο αντιικό χάπι

Η εταιρεία προχώρησε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας στην ανακοίνωση ότι σύμφωνα με την ενδιάμεση ανάλυση των δεδομένων της κλινικής δοκιμής που είναι στην τελική φάση, το φάρμακο κατά της Covid-19 με τη δραστική ουσία μολνοπιραβίρη περιόρισε τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου κατά 50% όταν χορηγείται εγκαίρως σε άτομα υψηλού κινδύνου.

Η ανεξάρτητη επιτροπή που επιβλέπει τις έρευνες μελέτησε τα υπάρχοντα στοιχεία ως τις αρχές Αυγούστου, όταν είχαν ήδη ενταχθεί 775 εθελοντές στην κλινική δοκιμή. Στους εθελοντές που έλαβαν τη θεραπεία της μολνοπιραβίρης ο κίνδυνος νοσηλείας ή θανάτου ελαττώθηκε κατά 50% χωρίς κάποια αξιόλογη παρενέργεια, σε σύγκριση με όσους δεν την έλαβαν, σύμφωνα πάντα με ανακοίνωση της Merck.

Το συγκεκριμένο αντιικό χάπι υπενθυμίζουμε ότι αποτελεί προϊόν συνεργασίας της Merck με τη Ridgeback Βiotherapeutics και αναπτύχθηκε αρχικά για τη θεραπεία της γρίπης.

Μετά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της μελέτης MOVe-OUT για τη θεραπεία μη νοσοκομειακών ασθενών με επιβεβαιωμένο εργαστηριακά COVID-19 κατά την οποία αξιολογούνται η ασφάλεια, η ανεκτικότητα και η αντιική αποτελεσματικότητα της μολνοπιραβίρης όταν χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του COVID-19, η εταιρεία θα ζητήσει έγκριση για επείγουσα χρήση από τη ρυθμιστική αρχή FDA στις ΗΠΑ.

Στόχος του φαρμάκου είναι η παρεμπόδιση της αναπαραγωγής του ιού και θα χορηγείται σε τέσσερις κάψουλες, δύο φορές την ημέρα επί πέντε μέρες.

Η είδηση μέχρι στιγμής έχει δώσει ικανοποίηση κυρίως στους μετόχους της εταιρείας, μιας και η τιμή της αυξήθηκε 10% από την Παρασκευή. Εντούτοις υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να μας χαροποιήσει όλους στο μέλλον καθώς:

-Αν όλα πάνε καλά - τα τελικά στοιχεία θα τα έχουμε προς το τέλος του 2021 ενώ ξεκινάνε και κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους που δεν έχουν κολήσει κορονοϊό αλλά ζουν με κάποιον που έχει διαγνωστεί θετικός- θα έχουμε στην διάθεση μας ένα εύκολα προσβάσιμο όπλο κατά του κορονοϊού το οποίο θα είναι εύκολο και φθηνό στην παραγωγή του και θα μπορεί να αποθηκευτεί και να διανεμηθεί εύκολα από οποιοδήποτε τοπικό φαρμακείο ή κλινική.

Εν ολίγοις, θα έχουμε εύκολη πρόσβαση όλοι σε ένα αποτελεσματικό αντιικό χάπι το οποίο θα μπορούμε να το πάρουμε στο σπίτι μας, σε αντίθεση με άλλες θεραπείες που εφαρμόζονται αυτή τη στιγμή μόνο σε νοσοκομεία.

- Εξαιρετικά σημαντικό είναι ότι με βάση τα στοιχεία, αντιμετωπίζει σε σημαντικό βαθμό πολλές από τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, μεταξύ αυτών και την Δέλτα.

-Μειώνοντας τον κίνδυνο νοσηλείας στο 50% , απελευθερώνει θέσεις ΜΕΘ και γενικότερα κλίνες στα νοσοκομεία αποφορτίζοντας τα καταπονημένα συστήματα υγείας.

- Η Merck αναφέρει ότι μέχρι το τέλος του 2021 έχει τη δυνατότητα να παράγει 10 εκατ. δόσεις του φαρμάκου- 40 χάπια ανά ασθενή- αλλά χάρη σε μια συμφωνία του Απριλίου για την παραχώρηση της πατέντας σε κατασκευαστές γενοσήμων στην Ινδία σε περίπτωση επιτυχών κλινικών δοκιμών, η παγκόσμια προσφορά έχει τη δυναμική να αυξηθεί.

Φυσικά, η συμφωνία αυτή θα πρέπει να ακολουθηθεί και από άλλες. Σύντομα μπορεί να έχουμε και άλλες θεραπείες

Yπενθυμίζουμε ότι και η Roche σε συνεργασία με την Atea Pharmaceuticals αναπτύσσουν από κοινού το ΑΤ-527, έναν αντι-ιικό παράγοντα άμεσης δράσης από το στόμα με αρχικό προσανατολισμό κατά της ηπατίτιδας C, που πλέον μελετάται σε πολλαπλές κλινικές μελέτες, συμπεριλαμβανομένων των δοκιμών Global Phase 2 MOONSONG και Phase 3 MORNINGSKY κατά του Sars CoV 2, με αναμενόμενα αποτελέσματα κατά τη διάρκεια του 2H 2021.

Επίσης, η Pfizer αναπτύσσει έναν από του στόματος αναστολέα πρωτεάσης SARS-CoV2-3CL και σύμφωνα με πρόσφατο δελτίο τύπου της Pfizer οι αναστολείς πρωτεάσης είναι αποτελεσματικοί στη θεραπεία και άλλων ιογενών παθογόνων όπως ο ιός HIV και η ηπατίτιδα C, τόσο μόνοι τους όσο και σε συνδυασμό με άλλα αντιιικά.

Η εταιρεία πέραν από το χάπι που μπορεί να λαμβάνεται στο σπίτι αναπτύσσει και ένα ενδοφλέβιο μείγμα για ασθενείς με πιο σοβαρή νόσηση.

Η στήλη πιστεύει όμως ότι σύντομα θα έχουμε και άλλες θετικές ειδήσεις από το μέτωπο της έρευνας για ένα αποτελεσματικό αντιικό χάπι.

Θυμηθείτε τι έκαναν μήνες τώρα οι ΗΠΑ. Όχι απλά κατεύθυναν σημαντική χρηματοδότηση στην έρευνα για ένα αποτελεσματικό αντιικό φάρμακο, αλλά προχώρησαν και ένα βήμα πιο πέρα, δημιουργώντας το «Αντιικό Πρόγραμμα για Πανδημίες» -Antiviral Program for Pandemics- το οποίο πέραν της χρηματοδότησης από το Αμερικανικό Σχέδιο Διάσωσης, προωθεί τη διεπιστημονική συνεργασία μεταξύ κορυφαίων επιστημόνων σε ακαδημαϊκούς και βιομηχανικούς κλάδους, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες που θα εξασφαλίσουν μια ασπίδα απέναντι σε πιθανά μελλοντικά «ατυχήματα» τύπου Sars Cov 2.

To αμερικανικό σχέδιο παρέχει 300 εκατ. δολάρια για έρευνα και εργαστηριακή υποστήριξη, σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια για προκλινική και κλινική αξιολόγηση, 700 εκατ. δολάρια για ανάπτυξη και κατασκευή και 1 δισεκατομμύριο δολάρια για τη δημιουργία των Κέντρων Ανακάλυψης Αντιικών Φαρμάκων για Παθογόνα Πανδημικής Ανησυχίας.

Στην ουσία πρόκειται για ένα αντίστοιχο πρόγραμμα με την επιχείρηση «Warp Speed» της κυβέρνησης Trump, με τη διαφορά ότι ιδρύθηκε για να υποστηρίξει τις έρευνες όχι μόνο για τον κορονοϊό Sars Cov 2 , αλλά και για άλλους ιούς που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μελλοντικές πανδημίες.

Ποιος «καίει» τα καλά νέα

Οι αγορές δεν προσπαθούν να ισορροπήσουν τις ειδήσεις μόνο από το μέτωπο της πανδημίας.

Οι υψηλές πτήσεις του πληθωρισμού, το tapering της Fed και τα αυξημένα yields που ήδη μας «χτυπούν την πόρτα» -η απόδοση των 10ετών αμερικανικών ομολόγων ξεπέρασε το 1,56% την περασμένη εβδομάδα-η κρίση ενεργειακής επάρκειας στην Ευρώπη και η κρίση στην αγορά ακινήτων της Κίνας τροφοδούνται συνέχεια από αρνητικές εξελίξεις.

Η νέα υποβάθμιση από τη Fitch για μια ακόμα εταιρεία ακινήτων της Κίνας, τη Fantasia, είναι μια από αυτές. Η κινέζικη εταιρεία όχι μόνο αθέτησε πληρωμή ομολόγου, αλλά το συγκεκριμμένο ομόλογο που ήταν εγγυημένο δεν είχε καν αναγραφεί στους ισολογισμούς της σύμφωνα με τη Fitch.

Μια δεύτερη είδηση που μπορεί να κυοφορεί επικίνδυνες εξελίξεις και χρήζει παρακολούθησης είναι οι θέσεις short αξίας 30 δισ. δολαρίων στην αγορά TTF –η βασική ευρωπαϊκή πλατφόρμα για τα προθεσμιακά συμβόλαια φυσικού αερίου είναι o ολλανδικός κόμβος TTF- μεγάλων οίκων εμπορευμάτων, με τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες κοινής ωφέλειας να έχουν πάρει θέσεις long. 

Με το ολλανδικό συμβόλαιο του φυσικού αερίου να έχει εκτοξευτεί σχεδόν 380% σε σχέση με τον Ιανουάριο, το minimum margin, ήτοι η κάλυψη του 10%- 15% της συνολικής αξίας της θέσης, έπεσε πέριξ του 3%-5%, ενεργοποιώντας το λεγόμενο margin call. Μικροί και μεσαίοι traders «ζορίζονται» ιδιαίτερα, το ζητούμενο βέβαια είναι να μπορέσουν να ανταποκριθούν μέχρι το τέλος της «ενεργειακής» περιπέτειας τα μεγαλύτερα ονόματα, καθώς μια αδυναμία τους θα μπορούσε να πυροδοτήσει συστημικούς κινδύνους.

Ο καμβάς των αγορών λοιπόν έχει αρχίσει να χάνει το χρώμα του, με τη μητέρα των αγορών να μην μπορεί να δώσει ικανοποιητική αντίδραση από τις 4350 μονάδες και πάνω, κάτι που σημαίνει ότι αυξάνονται οι πιθανότητες σύντομα να τη δούμε πέριξ του μέσου κινητού των 200 ημερών, ήτοι στις 4140 μονάδες.

Και βλέπουμε….

[email protected]

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.