Μια εταιρεία, μια ομάδα, μια οικογένεια

Μια εταιρεία, μια ομάδα, μια οικογένεια

Σε κάθε κρίση, σε κάθε μάχη, σε κάθε πεδίο, μια ηγεσία αποφασισμένη να νικήσει έχει δύο πράγματα να σκεφτεί και να σχεδιάσει: Πώς θα φτιάξει την πιο αξιόμαχη ομάδα. Και πώς θα τη διατηρήσει μέχρι τέλους ως ομάδα. Οι μεγάλες μάχες, άλλωστε, δεν κερδίζονται ποτέ μόνο από έναν. Κερδίζονται όταν οι σύμμαχοι, οι εταίροι, οι συμπαίκτες αγωνίζονται ο ένας για τον άλλον και όλοι μαζί για τον κοινό σκοπό.

Αυτό ακριβώς έπραξαν και συνεχίζουν να πράττουν, σε όλη τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης, από τον περασμένο Μάρτιο, οι εργαζόμενοι της Δ. Μασούτης Α.Ε.

Έδωσαν μια υπόσχεση τον περασμένο Μάρτιο, όταν η Ελλάδα και ο πλανήτης ολόκληρος έμπαιναν στη μάχη κατά του κορoνοϊού χωρίς να γνωρίζουν αν υπάρχει διέξοδος και πότε θα βρεθεί. Ας τη δούμε μέσα από τα λόγια του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Γιάννη Μασούτη: 

«Στις αρχές της πανδημίας, τον περασμένο Μάρτιο, σας είχα ζητήσει να συμβάλετε με όλες σας τις δυνάμεις για να στηρίξουμε μαζί ως ομάδα τόσο τους καταναλωτές μας όσο και την εταιρεία μας. Είμαι πολύ χαρούμενος και περήφανος γιατί όλοι μαζί τα καταφέραμε. Σηκώνουμε με επιτυχία το τεράστιο βάρος αυτής της πρωτοφανούς δοκιμασίας». 

Αυτό ήταν τότε το ζητούμενο. Το οποίο δεν διατυπώθηκε ως εξαναγκασμός ή ως απαίτηση, αλλά ως υπόσχεση, η οποία τηρήθηκε στο έπακρο:

«Όλοι μας στη μεγάλη οικογένεια Μασούτης δώσαμε και δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Γι’ αυτό και, όπως είχα προσωπικά δεσμευθεί από την πρώτη στιγμή που ξεκινούσε αυτή η περιπέτεια τον περασμένο Μάρτιο, θα αποδοθεί το 30% των καθαρών κερδών του 2020 στους εργαζόμενους που έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν μάχη στην πρώτη γραμμή, στα καταστήματα και τις αποθήκες, ως μία έμπρακτη αναγνώριση της προσπάθειάς σας».

Οι εργαζόμενοι τήρησαν απολύτως τη δέσμευσή τους στη «μεγάλη οικογένεια Μασούτης» και η εταιρεία τη δική της. Και ύστερα ήρθε η επιβεβαίωση του πνεύματος της ομαδικότητας, όπως αποτυπώνεται στα αναρίθμητα ευχαριστήρια μηνύματα εργαζομένων που καταφθάνουν στα γραφεία της εταιρείας, από όπου ανά την Ελλάδα υπάρχουν καταστήματα της Μασούτης. Σε ένα από αυτά αναφέρεται:

«Το τελευταίο διάστημα από το σύνολο της περιφέρειας που εκπροσωπώ γίνομαι δέκτης μηνυμάτων ευγνωμοσύνης προς το πρόσωπο του κ. Ιωάννη Μασούτη και της οικογένειάς του. Σας παρακαλώ να μεταφέρετε αυτά τα μηνύματα στον ίδιο προσωπικά. Μηνύματα εκτίμησης, ευγνωμοσύνης, αγάπης, καλής υγείας από σύσσωμη τη δύναμη του προσωπικού της περιφέρειας και να του πείτε ότι θα είμαστε δίπλα του (όπως είναι πάντα και ο ίδιος προς εμάς) ενωμένοι σαν δεύτερη οικογένειά του».

«Ομάδα» και «οικογένεια» είναι λοιπόν οι λέξεις που περικλείουν την απάντηση στη μεγαλύτερη πρόκληση του καιρού μας. Μόνο όσοι κατανοούν τη βαθιά σημασία τους είναι ικανοί να τις κάνουν πράξη και βίωμα. Η Μασούτης, στα 45 χρόνια της παρουσίας της στο ελληνικό εμπόριο, έχει αποδείξει ότι την αντιλαμβάνεται πλήρως.

Από το 1976, όταν ο ιδρυτής της δημιούργησε το πρώτο κατάστημα της αλυσίδας στην οδό Κ. Κρυστάλλη, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, μέχρι σήμερα, η εταιρεία Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. δεν έπαψε να αναπτύσσεται. Σήμερα, παρά τις τεράστιες δυσκολίες των τελευταίων χρόνων και τις αλλεπάλληλες κρίσεις, διαθέτει ένα μεγάλο δίκτυο καταστημάτων στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα και σημαντική θέση στον χώρο του λιανικού εμπορίου, και σε πανελλαδικό επίπεδο βρίσκεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες αλυσίδες.

Η φιλοσοφία της όλα αυτά τα χρόνια ήταν αυτή που έκανε την τελευταία προσφορά της προς τους εργαζομένους της να μοιάζει αυτονόητη. «Δεν έπαψε ούτε στιγμή να είναι δίπλα μας, να μας εμψυχώνει και να μας θυμίζει ότι η πόρτα του είναι πάντα ανοιχτή για όλους μας. Τον ευχαριστούμε και του υποσχόμαστε ότι θα είμαστε εδώ και στα δύσκολα» γράφουν στο δικό τους δημόσιο ευχαριστήριο οι εργαζόμενοι της εταιρείας για τον διευθύνοντα σύμβουλο Γιάννη Μασούτη οι εργαζόμενοι.  

Στην Ελλάδα, όταν οι συνθήκες το απαιτούν, ξέρουμε να παίζουμε ομαδικά. Όπως παίζει η «μεγάλη οικογένεια Μασούτης». Ώστε στο τέλος να είμαστε όλοι νικητές.