Μετά τον Έλον Μασκ και η Thoma Bravo φλερτάρει με την εξαγορά του Twitter

Μετά τον Έλον Μασκ και η Thoma Bravo φλερτάρει με την εξαγορά του Twitter

Σε πολύφερνη νύφη φαίνεται πως εξελίσσεται το Twitter, καθώς μετά τον Έλον Μασκ που κατέθεσε πρόταση εξαγοράς και η Thoma Bravo φαίνεται πως ενδιαφέρεται για την εξαγορά του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters η αμερικανική εταιρεία έχει προσεγγίσει στελέχη του Twitter για πιθανή υποβολή πρότασης εξαγοράς, μεγαλύτερης από την αντίστοιχη των 43 δισ. δολαρίων που κατέθεσε ο Έλον Μασκ. Η Thoma Bravo διαχειρίζεται ιδιωτικά κεφάλαια 103 δισ. δολαρίων και εκπρόσωποι της εταιρείας αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες. Παρόμοια στάση τήρησε και το Twitter.

Υπενθυμίζεται πως πρόταση για την εξαγορά του Twitter ύψους 43 δισ. δολαρίων (54,2 δολάρια/μετοχή) κατέθεσε ο Έλον Μασκ. Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου προσφέρει το τίμημα σε μετρητά για το σύνολο της εταιρείας, ενώ όπως γνωστοποίησε επιθυμεί να βγει από τα ταμπλό της Wall Street και να γίνει ιδιωτική. Πρόσφατα ο Έλον Μάσκ είχε αποκτήσει το 9,2% του Twitter, ενώ είχε αρνηθεί την είσοδό του στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας. Το εν λόγω τίμημα αναφέρεται στην τιμή κλεισίματος της μετοχής στη συνεδρίαση της 1ης Απριλίου.

Δίχτυ προστασίας από το ΔΣ του Twitter.

 Την ίδια στιγμή, το διοικητικό συμβούλιο του Twitter υιοθέτησε σχέδιο περιορισμένης διάρκειας για τα δικαιώματα των μετόχων, προκειμένου οι επενδυτές και η επιχείρηση να προστατευθούν από την προσφορά ύψους 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Έλον Μασκ, ανακοίνωσε η ομώνυμη εταιρεία. Το συμβούλιο ψήφισε ομόφωνα την έγκριση του σχεδίου η διάρκεια του οποίου είναι μέχρι τις 14 Απριλίου του 2023.

Σύμφωνα με το CNBC το σχέδιο προβλέπει πως εάν οποιοδήποτε άτομο ή οντότητα αποκτήσει πραγματική ιδιοκτησία τουλάχιστον του 15% των κοινών μετοχών του Twitter χωρίς την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου, οι άλλοι μέτοχοι θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν επιπλέον μετοχές με έκπτωση», με το αμερικανικό δίκτυο να σημειώνει ότι μια τέτοια κίνηση είναι συνηθισμένη για να αποτραπεί μια επιθετική εξαγορά, μειώνοντας το ποσοστό μετοχών των υπολοίπων.

«Το Σχέδιο Δικαιωμάτων θα μειώσει την πιθανότητα οποιαδήποτε οντότητα, πρόσωπο ή όμιλος αποκτήσει τον έλεγχο του Twitter μέσω συσσώρευσης μετοχών από την ανοιχτή αγορά χωρίς να καταβάλει σε όλους τους μετόχους το κατάλληλο ασφάλιστρο ελέγχου ή χωρίς να παρέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο επαρκή χρόνο για να λάβει τεκμηριωμένες κρίσεις και να λάβει τα βέλτιστα μέτρα προς το συμφέρον των μετόχων», αναφέρει σε δελτίο Τύπου η εταιρεία.

Το Twitter σημειώνει πως το σχέδιο δικαιωμάτων δεν θα εμποδίσει το διοικητικό συμβούλιο να αποδεχτεί μια πρόταση εξαγοράς, εάν κρίνει ότι είναι προς το συμφέρον της εταιρείας και των μετόχων της.

Η επιστολή του Elon Musk

Το CNBC δημοσίευσε και την επιστολή της προσφοράς του Έλον Μασκ:

«Επένδυσα στο Twitter καθώς πιστεύω στις δυνατότητές του να είναι η πλατφόρμα για την ελευθερία του λόγου σε όλο τον κόσμο και πιστεύω ότι η ελευθερία του λόγου είναι μια κοινωνική επιταγή για μια λειτουργική δημοκρατία.

Ωστόσο, από τότε που έκανα την επένδυσή μου, τώρα συνειδητοποιώ ότι η εταιρεία ούτε θα ευδοκιμήσει ούτε θα εξυπηρετήσει αυτήν την κοινωνική επιταγή στην τρέχουσα μορφή της. Το Twitter πρέπει να μετατραπεί σε ιδιωτική εταιρεία.

Ως αποτέλεσμα, προσφέρομαι να αγοράσω το 100% του Twitter για 54,20 $ ανά μετοχή σε μετρητά, ένα premium 54% την ημέρα πριν ξεκινήσω να επενδύω στο Twitter και ένα premium 38% την ημέρα πριν από τη δημόσια ανακοίνωση της επένδυσής μου. Η προσφορά μου είναι η καλύτερη και τελική μου προσφορά και εάν δε γίνει αποδεκτή, θα πρέπει να επανεξετάσω τη θέση μου ως μέτοχος.

Το Twitter έχει εξαιρετικές δυνατότητες. θα το ξεκλειδώσω»

Έλον Μασκ