Μαζί με τη μείωση του αφορολόγητου καταργούν και τα θετικά μέτρα

Μαζί με τη μείωση του αφορολόγητου καταργούν και τα θετικά μέτρα

Σε πανικό βρίσκεται το κυβερνών κόμμα μετά την ήττα στις ευρωεκλογές αδυνατώντας να κρατήσει μία σταθερή γραμμή για τις αιτίες που έχασαν με τόσο μεγάλη διαφορά. Απέδωσαν την ήττα στη μεσαία τάξη την οποία υπερφορολόγησαν όλα αυτά τα χρόνια. Ξαφνικά όμως, λίγες μέρες μετά, ξεχνούν τη μεσαία τάξη και προχωρούν στην ακύρωση όλων των μέτρων που είχαν ψηφισθεί για αυτήν και θα εφαρμόζονταν το 2020. 

Η διατήρηση του αφορολόγητου ορίου οδηγεί στην κατάργηση όλων των θετικών μέτρων. Δηλαδή, δεν θα καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ, δεν θα μειωθεί ο εισαγωγικός συντελεστής 22% στο 20%, δεν θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ κατά 30%. Ουσιαστικά τα μέτρα αυτά διευρύνουν τη φορολογική βάση δίνοντας ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους που σήκωσαν τη δημοσιονομική προσαρμογή στα χρόνια της κρίσης. Πέραν του χάους και των άδειων ταμείων οι κινήσεις της κυβέρνησης κάνουν κακό και στην ανάπτυξη της οικονομίας. Και όπως όλα δείχνουν το κενό θα προσεγγίσει τη διετία 2019-2020 τα 5,5 δισ. ευρώ.

Από την επεξεργασία των στοιχείων των φορολογικών δηλώσεων του περυσινού έτους προκύπτει ότι το προηγούμενο έτος 437.158 φορολογούμενοι οι οποίοι αποτελούν το 4,9% του συνόλου, δήλωσαν εισοδήματα ύψους 18,31 δισ. ευρώ ή το 22,77% του συνόλου ευρώ και πλήρωσαν 4,1 δισ. ευρώ ή διαφορετικά το 49,39% του συνολικού φόρου. Ουσιαστικά πρόκειται για τους φορολογούμενους οι οποίοι δηλώνουν εισοδήματα άνω των 24.000 ευρώ. 

Μάλιστα στην έκθεση της Κομισιόν γίνεται αναφορά στις προθέσεις της κυβέρνησης και συγκεκριμένα τονίζεται ότι: «στο πλαίσιο του Προγράμματος Σταθερότητας, οι ελληνικές αρχές ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να μην εφαρμόσουν το παθητικό πιστωτικό πακέτο φόρου εισοδήματος, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2020. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα προχωρήσουν σε μέτρα που θα διευρύνουν τη φορολογική βάση και θα δημιουργήσουν φορολογικό χώρο 1% του ΑΕΠ για μεταρρυθμίσεις του φορολογικού συστήματος που ενισχύουν την ανάπτυξη».

Την ερχόμενη Παρασκευή λοιπόν η κυβέρνηση καταθέτει τροπολογία στη Βουλή που θα προβλέπει τη κατάργηση του άρθρου 10 του ν.4472/2017 το οποίο ορίζει την μείωση του αφορολόγητου κατά 3.000 ευρώ (στα 5.685 ευρώ), για τους μισθωτούς και συνταξιούχους από 1.1.2020.

Ταυτόχρονα η διάταξη θα προβλέπει ότι καταργούνται και τα άρθρα 11-13 του ίδιου νόμου, τα οποία βοηθούσαν τη μεσαία τάξη να ορθοποδήσει μερικώς από τα σκληρά μέτρα των τελευταίων ετών. Μαζί με τα άρθρα αυτά πρέπει να καταργηθεί και το άρθρο 15 του ιδίου νόμου το οποίο φέρνει τη μείωση του αφορολόγητου από το 2019 εφόσον ζητηθεί από το ΔΝΤ και την Ε.Ε. Σύμφωνα με το άρθρο 15, αν το ΔΝΤ σε συνεννόηση με την ΕΕ διαπιστώσουν κίνδυνο δημοσιονομικής απόκλισης και κρίνουν ότι «η εμπροσθοβαρής εφαρμογή του άρθρου 10 είναι αναγκαία προκειμένου να επιτευχθεί ο συμφωνημένος δημοσιονομικός  στόχος πρωτογενούς ισοζυγίου της Γενικής Κυβέρνησης ύψους 3,5% για το οικονομικό έτος 2019 κατά τρόπο ευνοϊκό για την ανάπτυξη, οι διατάξεις του άρθρου 10 εφαρμόζονται για εισοδήματα που αποκτώνται από την 1.1.2019 και εφεξής». 

 Και αυτό που δεν καταλαβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι η διατήρηση του αφορολόγητου ορίου και η εσπευσμένη κατάθεση της διάταξης δεν θα τους ευνοήσει. Όπως δεν τους ευνόησαν τα επιδόματα που έδωσαν προεκλογικά όπου ουσιαστικά έπαιξαν με την αξιοπρέπεια εκατομμυρίων ανθρώπων. Ένας ακόμα λόγος που δεν θα ευνοηθεί το κυβερνών κόμμα από την διάταξη διατήρησης του αφορολόγητου, έγκειται στο ότι οι φορολογούμενοι έχουν προεξοφλήσει τη διατήρηση του δεδομένου μάλιστα ότι το έχει υποσχεθεί και ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης.