Μ. Ντράγκι: Έτοιμη για όλα η ΕΚΤ, δεν ζούμε σε φυσιολογικές συνθήκες

Μ. Ντράγκι: Έτοιμη για όλα η ΕΚΤ, δεν ζούμε σε φυσιολογικές συνθήκες

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Μπορεί η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση να βρίσκεται 10 χρόνια πίσω μας και η Ευρωζώνη να έχει ξεπεράσει την κρίση χρέους και την ελληνική κρίση, με αποτέλεσμα να ζούμε σε ένα βελτιωμένο περιβάλλον, ωστόσο οι συνθήκες δεν είναι φυσιολογικές και επομένως δεν μπορεί να είναι φυσιολογική ούτε η νομισματική πολιτική. Αυτό τόνισε ο Μάριο Ντράγκι κατά τη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, αναβάλλοντας την αύξηση των επιτοκίων τουλάχιστον έως το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Ο Ιταλός δεν επανέλαβε το «whatever it takes» του 2012 αλλά άφησε να εννοηθεί πως για όσο βρίσκεται ο ίδιος το τιμόνι της ΕΚΤ (μέχρι τον Οκτώβριο), η κεντρική τράπεζα θα είναι έτοιμη ακόμη και για το χειρότερο σενάριο αφού ο πληθωρισμός δεν λέει να διατηρηθεί κοντά στο 2% και οι εστίες αβεβαιότητας είναι πολλαπλές και διαρκούν για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Όσο για το θέμα της Ιταλίας και τις «απειλές» του Ματέο Σαλβίνι για την έκδοση παράλληλου νομίσματος υπό τη μορφή μίνι ομολόγων, ο Ντράγκι ξεκαθάρισε πως το μοναδικό νόμισμα στην Ευρωζώνη είναι το ευρώ και οποιοδήποτε άλλο νόμισμα θα είναι ένα «νεκρό νόμισμα».

Αρχικά το ευρώ εκτινάχθηκε και έφτασε να ενισχύεται έως και 0,6% έναντι του δολαρίου, στα 1,3087 δολάρια, καθώς όπως φαίνεται οι αγορές είχαν προεξοφλήσει ότι ο Ιταλός θα έδινε guidance για νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας της Ευρωζώνης. Στη συνέχεια ωστόσο περιόρισε τα κέρδη και επέστρεψε στο επίπεδο των 1,1255 δολαρίων.

Ο Ντράγκι είπε ότι η ΕΚΤ προχωρά στην υποβάθμιση των προβλέψεων για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό του 2020. Σύμφωνα με τους αναλυτές της ΕΚΤ, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναμένεται να μεγεθυνθεί κατά 1,4% το 2020, έναντι 1,4% στην πρόβλεψη του Μαρτίου, ενώ ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 1,3% φέτος και στο 1,4% το 2020 πριν ανέλθει στο 1,6% το 2021. Συνεπώς, η ΕΚΤ δεν βλέπει να επιτυγχάνει το στόχο του «λίγο κάτω από το 2%» την επόμενη τριετία.

Σε ερώτηση για το γιατί η ΕΚΤ τηρεί στάση αναμονής και διατηρεί τα μη συμβατικά μέτρα, ο Ντράκι είπε: «Ο κόσμος μας δεν είναι περισσότερο φυσιολογικός σε σύγκριση με πέρσι ή σε σύγκριση με πριν από 3 χρόνια. Απέχουμε πολύ από την εξομάλυνση της πολιτικής γιατί ο κόσμος μας και οι προκλήσεις που υπάρχουν απέχουν πολύ από το φυσιολογικό». Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε ο Ιταλός, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και γι'' αυτόν ακριβώς το λόγο η ΕΚΤ θα είναι έτοιμη να προσαρμόσει τα εργαλεία που διαθέτει για να φέρει τον πληθωρισμό πιο κοντά στον στόχο.

Όσον αφορά τα δάνεια TLTRO που η ΕΚΤ θα αρχίσε4ι να δίνει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στις τράπεζες της Ευρωζώνης, ο Ντράγκι σημείωσε ότι αρχικά θα έχουν επιτόκιο 0,1 ποσοστιαία μονάδα πάνω από το επιτόκιο των βασικών πράξεων αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ και ενδέχεται να υποχωρήσουν έως το -0,3% (επιτόκιο καταθέσεων συν 0,1 ποσοστιαία μονάδα) για τις τράπεζες που πετυχαίνουν τους στόχους δανειοδοτήσεων. Υπενθυμίζεται ότι το επιτόκιο των πράξεων αναχρηματοδότησης είναι 0% και το επιτόκιο καταθέσεων -0,4%.