«Λευκός καπνός» για Vivartia, MIG - Δεσμευτική προσφορά 175 εκατ. ευρώ από τη CVC

«Λευκός καπνός» για Vivartia, MIG - Δεσμευτική προσφορά 175 εκατ. ευρώ από τη CVC

Χρειάστηκαν κάτι περισσότερο από δύο μήνες για να βγει «λευκός καπνός» για το σημαντικότερο deal των τελευταίων χρόνων στην εγχώρια βιομηχανία Τροφίμων τη συμφωνία μεταξύ του ομίλου MIG και της CVC Capital Partners για την εξαγορά του 100% της Vivartia. 

Η CVC κατέθεσε επισήμως χθες προς τη διοίκηση της MIG την δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά της Vivartia έναντι τιμήματος που ανέρχεται στα 175 εκατ. ευρώ και η διαδικασία αναμένεται να επιταχυνθεί τις επόμενες ημέρες και όπως όλα δείχνουν να ολοκληρωθεί εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στις 30 Νοεμβρίου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση προς το Χρηματιστήριο Αθηνών ΜΙG θα προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις προς το επενδυτικό κοινό αφού το Διοικητικό Συμβούλιο εξετάσει την προσφορά της CVC και τους όρους της συναλλαγής που προτείνει το αμερικανικό fund.

Η συμφωνία χρειάστηκε αρκετό χρόνο ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που αφορούν τους όρους αναδιάρθρωσης της υπό εξαγοράς εταιρείας ήτοι να οριστικοποιηθούν οι οικονομικοί και νομικοί όροι της συμφωνίας και αυτό γιατί η Vivartia αποτελεί ηγέτιδα εταιρεία στο κλάδο των τροφίμων με πολυσχιδείς δραστηριότητες και συμμετοχή σε ορισμένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα brand αλλά και σημαντική διεθνή παρουσία σε περισσότερες από 30 χώρες. 

Μπορεί αυτά να ήταν και τα σημαντικά σημεία που έκαναν την εταιρεία να μπει στο στόχαστρο του CVC, παράλληλα όμως είναι και χρονοβόρο αλλά και δύσκολο να εκτιμηθούν.

Αυτός είναι και ο λόγος που το CVC Capital Partners δεν είναι το μοναδικό fund που τα τελευταία χρόνια ενδιαφέρθηκε για τη Vivartia, καθώς την πόρτα της MIG και των Τραπεζών έχουν χτυπήσει περισσότερα από 4 funds αλλά και αρκετοί επιχειρηματικοί όμιλοι. 

Αυτός όμως που τελικά θα πάρει «το πετράδι στο στέμμα» της ελληνικής βιομηχανία τροφίμων φαίνεται πως θα είναι το CVC.

Η  θέση της εταιρείας στον κλάδο των τροφίμων, αλλά και η δυναμική των εταιρειών που βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα της μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι ΔΕΛΤΑ, Μπάρμπα Στάθης, Χρυσή Ζύμη, Goody’s, Everest, La Pasteria και Flocafe, ηγέτιδες η κάθε μια στους υποκλάδους τροφίμων σε συνδυασμό με το δεδομένο ότι απασχολεί  5.500 εργαζόμενους λειτούργησαν σαν μαγνήτης και για τους προηγούμενους ενδιαφερόμενους αλλά και για το CVC 

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, η οριστικοποίηση της μεταβίβασης του μεγαλύτερου ομίλου τροφίμων της χώρας, ο οποίος διατηρεί ηγετική θέση σε πολλές κατηγορίες στο αμερικάνικο fund αναμένεται έως τα τέλη της προσεχούς εβδομάδας, σηματοδοτώντας την ενεργητικότερη εμπλοκή ενός πραγματικού κολοσσού στην ελληνική οικονομία. 

Η νέα επένδυση του CVC, το οποίο διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 80 δισ. ευρώ αποτελεί ένα μήνυμα στις διεθνείς αγορές για τις δυνατότητες και την προοπτική των ελληνικών εταιρειών και μάλιστα σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία. Το αμερικανικό fund αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα στη χώρα μας και εκτιμάται πως έχει διαθέσει ήδη περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ για την απόκτηση των  Metropolitan, Υγεία συμπεριλαμβανομένων των μαιευτικών κλινικών «Λητώ» και «Μητέρα» (επίσης από τη MIG)  και το Ιασώ General ενώ έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και για την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστική.

Η εταιρεία παραγωγής τροφίμων Vivartia, η οποία σήμερα ανήκει στην MIG δημιουργήθηκε το 2005 από τη συγχώνευση της «Δέλτα Πρότυπος Βιομηχανία Γάλακτος Α.Ε.» της οικογένειας Δασκαλόπουλου, της Chipita International ΑΒΕΕ του Σπύρου Θεοδωρόπουλου και της «Γενική Τροφίμων Α.Ε.». 

Η Vivartia διαθέτει ισχυρό αποτύπωμα στον εγχώριο επιχειρηματικό χάρτη. Πέρυσι εμφάνισε πωλήσεις 630 εκατ. ευρώ και λειτουργική κερδοφορία (ΕΒΙΤDA) 68,7 εκατ. ευρώ ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα της διαμορφώθηκαν σε 54,9 εκατ. ευρώ. 

Το 2019 ο όμιλος τροφίμων πραγματοποίησε πωλήσεις 629,3  εκατ ευρώ από 606 εκατ, το 2018 και ebitda 68,7 εκατ. από 59,1 εκατ. ευρώ.

Η ανακοίνωση της MIG 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΤΗΣ CVC ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΗΣ MIG ΣΤΗ «VIVARTIA»

Η «MARFIN INVESTMENT GROUP Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ»  («MIG») ανακοινώνει προς το επενδυτικό κοινό ότι σήμερα, 26/11/2020 τα επενδυτικά κεφάλαια της «CVC CAPITAL PARTNERS» («CVC») επιβεβαίωσαν την δεσμευτική προσφορά τους για την αγορά του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της «VIVARTIA ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.» («VIVARTIA») έναντι τιμήματος ανερχομένου σε ευρώ €175 εκατομμύρια. Η MIG θα προβεί σε νεώτερες ανακοινώσεις προς το επενδυτικό κοινό αφού το Διοικητικό Συμβούλιο εξετάσει την προσφορά και τους προταθέντες συμβατικούς όρους της συναλλαγής.