Λεφτά σε όλους υπόσχεται η κυβέρνηση αλλά… φτάνουν;

Λεφτά σε όλους υπόσχεται η κυβέρνηση αλλά… φτάνουν;

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Χρήμα σε όλους υπόσχεται η κυβέρνηση προκειμένου να αναστρέψει το σε βάρος της κλίμα που έχει δημιουργηθεί όχι μόνο εξαιτίας των δημοσκοπήσεων που τη φέρνουν 10 μονάδες πίσω από τη Ν.Δ. αλλά και λόγο της ενδοκυβερνητικής κρίσης που έχει ξεσπάσει με τον κ. Π. Καμμένο, αλλά και τα πρόσφατα γεγονότα στην Ομόνοια.

Η κυβέρνηση υπόσχεται χρήμα σε περίπου 1,5 εκατομμύριο πολίτες αλλά το ζητούμενο είναι εάν φτάνουν. Τα νέο επικοινωνιακό τέχνασμα έχει ως στόχο να εξευμενίσει αυτή τη φορά τους δικαιούχους του πετρελαίου θέρμανσης που διαπιστώνουν ότι φέτος το επίδομα δεν φτάνει ούτε για να γεμίσουν για ένα μήνα τις δεξαμενές τους. Και εάν ο χειμώνας είναι σκληρός οι φωνές θα αυξάνονται δημιουργώντας περαιτέρω προβλήματα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ολόκληρη λοιπόν σύσκεψη (!)  στο Μέγαρο Μαξίμου αναλώθηκε στο πετρέλαιο θέρμανσης, που ωστόσο, είχε ανακοινώσει πριν από 15 ημέρες ο κ. Τσακαλώτος στους βουλευτές του κόμματος.

Μετά το τσεκούρεμά του κατά 50% και συγκεκριμένα από 116 εκατ. ευρώ στα 58 εκατ. ευρώ η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να καλύψει τις αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου διεθνώς.

Σε άτυπη ενημέρωση, αναφέρεται μάλιστα ότι «Στη σύσκεψη που έλαβε χώρα υπό τον Πρωθυπουργό για ζητήματα οικονομίας και καθημερινότητας στο Μέγαρο Μαξίμου, αποφασίστηκε ότι το ΥΠΟΙΚ θα εξετάσει τη δυνατότητα από την υπεραπόδοση του πλεονάσματος να ενισχύσει τον προϋπολογισμό για το επίδομα θέρμανσης, προκειμένου να αντισταθμιστεί πλήρως η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου».

Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί χρήματα σε όλους. Στρατιωτικοί - Ένστολοι, πανεπιστημιακοί, δικαστικοί, γιατροί ΕΣΥ, νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης βρίσκονται στην ατζέντα της παροχολογίας.

Οι υποσχέσεις πάντως, για όσους φθάσουν είναι αποτέλεσμα των φόρων που πληρώσαμε όλοι φέτος. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, θα δοθούν συνολικά  1,2 δισ. ευρώ. Δεν αποκλείεται αύριο η κυβέρνηση να υποσχεθεί και σε άλλους χρήματα. Στο δρόμο προς τις κάλπες το ποσό θα αυξάνεται και θα επεκταθεί όπως προαναφέρθηκε και σε ευπαθείς ομάδες.

Και τα χρήματα θα διανεμηθούν τον Δεκέμβριο την περίοδο των Χριστουγέννων.  Το ποσό των αναδρομικών που θα επιστρέψει το Δημόσιο εκτελώντας τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας ανέρχεται σε 800 εκατ. ευρώ. Το έκτακτο κοινωνικό μέρισμα ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ  στο οποίο θα ενσωματωθεί το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης σχεδιάζεται και αυτό να δοθεί τον Δεκέμβριο.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες η σχετική απόφαση για το επίδομα θέρμανσης δεν αναμένεται πριν από το τέλος του έτους δηλαδή το τελευταίο 10ήμερο του Δεκεμβρίου (πέρυσι εκδόθηκε στις 28 Δεκεμβρίου). Αυτό σημαίνει ότι οι δικαιούχοι του επιδόματος θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου για να υποβάλλουν την αίτηση και ενδεχομένως το έκτακτο βοήθημα που θα προκύψει από το υπερπλεόνασμα να πιστωθεί εντός του 2018.

Σημειώνεται ότι δικαιούχοι του επιδόματος είναι:

α) άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το 2017 , είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και την 1η-1-2018 κατείχαν  ακίνητη συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ,

β) έγγαμοι φορολογούμενοι, καθώς και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης οι οποίοι το 2017 είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η-1-2018 κατείχαν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ  προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο

γ) μονογονεϊκές οικογένειες που είχαν το 2017 ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και την 1η-1-2018 διαθέταν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.