Κόκκινα δάνεια: Τα deals ύψους 52 δισ. ευρώ - Έρχονται δεκαεπτά νέα πακέτα

Κόκκινα δάνεια: Τα deals ύψους 52 δισ. ευρώ - Έρχονται δεκαεπτά νέα πακέτα

Ακόμα 17 πωλήσεις και τιτλοποιήσεις πακέτων κόκκινων δανείων αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2022, ενώ έχουν ήδη γίνει μέχρι σήμερα συνολικά 43 πωλήσεις και τιτλοποιήσεις, ακαθάριστης λογιστικής αξίας άνω των 52 δισ. ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες περιόρισαν τα κόκκινα δάνεια (NPL) κάτω από τα 19 δισ. ευρώ στους ισολογισμούς τους, αλλά με 7% μέσο όρο NPL απέχουν ακόμα από το 2% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Μόνο πέρυσι, οι ελληνικές τράπεζες επιταχύνοντας τις πωλήσεις NPLs ολοκλήρωσαν 16 deals, συνολικής ακαθάριστης λογιστικής αξίας άνω των 42 δισ. ευρώ, έναντι πωλήσεων 10 δισ. ευρώ την τριετία 2017-2020. Έτσι, κάτω από τα 19 δισ. ευρώ περιορίστηκαν πέρυσι τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών που πλέον έχουν μειώσει τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (NPL) στο 7% αλλά ακόμα απέχουν από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο 2%. 

Τα παραπάνω είναι στοιχεία που προέκυψαν στο συνέδριο 4th NPL Summit, με τίτλο «The Future of the Greek NPL Market» και ειδικότερα από τις ομιλίες του CEO της doValue Greece και προέδρου των Εταιριών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις Τάσου Πανούση και του Γιώργου Παυλάτου, Co-Founder & Senior Partner, της OCTANE Management Consultants .

Σύμφωνα με τον κ. Πανούση, το βάρος δεν έχει φύγει ακόμα από τη οικονομία, παρόλο που έφυγε από τις τράπεζες: «Οι τράπεζες έκαναν άλμα προόδου με εκκαθάριση των ισολογισμών τους, μέσω τιτλοποιήσεων. Συνολικά οι τράπεζες θα έχουν μονοψήφιο δείκτη NPE και μάλιστα δύο από τις συστημικές το έχουν ήδη επιτύχει» είπε (Eurobank και Εθνική Τράπεζα).

«Τα προβληματικά δάνεια που φεύγουν από τις τράπεζες δεν εξαφανίζονται, παραμένουν στην οικονομία. Παραμένουν βάρος», πρόσθεσε. «Τα νοικοκυριά συνεχίζουν να έχουν οφειλές όπως και οι επιχειρήσεις, και όσοι βαρύνονται βρίσκονται εκτός τραπεζικού συστήματος. Αυτό αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη της οικονομίας. Αυτός είναι ο ρόλος μας ως servicers ώστε να λειτουργήσουμε ως καταλύτης στο ζήτημα των προβληματικών δανείων για να λυθεί το πρόβλημα από την ρίζα» είπε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε «ο πρώτος κύκλος εξυγίανσης κλείνει με τον Ηρακλή και εγκαινιάζεται η δευτερογενής αγορά κόκκινων δανείων. Δίνουμε βιώσιμες λύσεις, βοηθώντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις ή ολοκληρώνουμε γρήγορα την εκκαθάριση. Η εξεύρεση βιώσιμης λύσης είναι πρωταρχικής σημασίας. Ρυθμίσαμε περισσότερα από 160.000 δάνεια με αξία πάνω από 5,5 δισ. ευρώ. Οι λύσεις περιελάμβαναν και άφεση χρέους. Προχωρήσαμε σε χιλιάδες ρυθμίσεις, αν ο δανειολήπτης μπορούσε να ανταποκριθεί με βιώσιμο τρόπο». 

Δευτερογενής αγορά NPL: Έγιναν ήδη 3 πωλήσεις και πήραν σειρά άλλες 4

Δεκαεπτά τιτλοποιήσεις πακέτων κόκκινων δανείων από τις τράπεζες περιμένει φέτος ο συνιδρυτής και senior partner της OCTANE Γιώργος Παυλάτος, ενώ αναμένει επίσης τουλάχιστον άλλες 4 μεταπωλήσεις πακέτων NPLs στη δευτερογενή αγορά, μετά τις πρώτες τρεις που ήδη έχουν γίνει.

  • Το Δεκέμβριο και Ιανουάριο πουλήθηκαν τμήματα:
  • Του Mexico από τη doValue στη Waterwheel
  • Του Galaxy από τη Cepal στη Brook Lane ακαθάριστης λογιστικής αξίας 1,1 δισ. ευρώ με ενυπόθηκες εξασφαλίσεις
  • Του Earth από την Carval στην Intrum ακαθάριστης λογιστικής αξίας 1,1 δισ. ευρώ

Τώρα αναμένονται νέα deals για:

  • Πακέτο από το Cairo το οποίο σχεδιάζει να μεταπωλήσει η doValue ακαθάριστης λογιστικής αξίας 2,6 δισ. ευρώ και θα είναι το μεγαλύτερο deal στη δευτερογενή αγορά έως τώρα.
  • Πακέτο από το Frontier από τη doValue ακαθάριστης αξίας 1 δισ. ευρώ 
  • Πακέτο από το Icon που θα μεταπωλήσει η Bain Capital ακαθάριστης αλογιστικής αξίας 600 εκατ. ευρώ
  • Τέλος πακέτο από τα Sunrise 1, 2 και Vega 1,2 το οποίο είναι το «κλαδικό» πακέτο που φέρνει η Intrum για πώληση ακαθάριστης λογιστικής αξίας 300 εκατ. ευρώ.

Πιο αποτελεσματικό το νέο πλαίσιο λειτουργίας 

Για την πλήρη ετοιμότητα των εταιρειών διαχείρισης να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που προκύπτουν από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ακόμη και στην τρέχουσα γεωπολιτική και οικονομική συγκυρία, μίλησε η Αλεξάνδρα Φατσέα, General Manager, Retail, SB & Agri Recovery της Ιntrum Hellas, στο 4ο NPL Summit.

Όπως επισήμανε, «στην Intrum Hellas λειτουργούμε με βάση το βασικό σενάριο που σχεδιάσαμε στις αρχές της χρονιάς, βλέπουμε το αισιόδοξο για το μέλλον και είμαστε προετοιμασμένοι και για το δυσμενές σενάριο».

Η κ. Φατσέα τόνισε ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι, για πρώτη φορά, με το νόμο 4738/20, υπάρχει ένα πλαίσιο που μπορεί να λειτουργήσει πολύ αποτελεσματικά ενώ ειδικά ο πυλώνας του εξωδικαστικού μηχανισμού είναι σε πλήρη ετοιμότητα και παράγει ήδη βιώσιμες λύσεις. «Το πλαίσιο είναι εντελώς καινούργιο και εμείς στην Intrum Hellas το πιστεύαμε από τότε που το σχεδιάζαμε και το στηρίξαμε τόσο στο στάδιο του σχεδιασμού όσο και της εφαρμογής του», όπως είπε, προσθέτοντας ότι σήμερα λειτουργεί στην πράξη, με διαφανή και δίκαιο τρόπο και δίνει μια λύση επωφελή και κατάλληλη για όλες τις πλευρές.

Για να επιτύχουμε τους στόχους μας οι servicers και για να λειτουργήσει η οικονομία, είναι αναγκαίο να λειτουργήσουν αποτελεσματικά όλοι οι μηχανισμοί: η Δεύτερη ευκαιρία, με τον Εξωδικαστικό και την Πτώχευση, οι Πλειστηριασμοί αλλά και η αγορά ακινήτων, είπε η κυρία Φατσέα και εκτίμησε ότι το ενδιαφέρον που ήδη καταγράφεται από επενδυτές για τις ευκαιρίες από τη δευτερογενή αγορά απαιτήσεων και για τα ακίνητα που βρίσκονται στους ισολογισμούς των οχημάτων τιτλοποίησης, θα ενισχυθεί.