Καμπανάκι ΠΟΕ για την πρόσβαση στα εμβόλια κατά του κορονοϊού
Δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας - Φαρμακοβιομηχανία

Καμπανάκι ΠΟΕ για την πρόσβαση στα εμβόλια κατά του κορονοϊού

Η επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) δήλωσε σήμερα Δευτέρα ότι έχουν αυξηθεί τα εμπόδια όσον αφορά στις ιατρικές προμήθειες που χρησιμοποιούνται κατά του κορονοϊού και κάλεσε τα κράτη-μέλη να τα άρουν, ενώ ο οργανισμός εντείνει τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας για τον διαμοιρασμό εμβολίων.

«Η τάση πηγαίνει προς τη λάθος κατεύθυνση», δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΠΟΕ Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα σε διαδικτυακό φόρουμ των Ηνωμένων Εθνών, αναφερόμενη σε εμπόδια στο εμπόριο αγαθών που σχετίζονται με την πανδημία.

«Πρέπει να καταργήσουμε τους περιορισμούς ούτως ώστε να μπορούμε να μεταφέρουμε… ιατρικά προϊόντα, προμήθειες και εμβόλια (ταχύτερα)».

Η ίδια είπε ότι ο αριθμός των εμπορικών περιορισμών ήταν 109 στην αρχή της πανδημίας, στις αρχές του περασμένου έτους, και ότι στη συνέχεια μειώθηκε σε 51 αλλά έκτοτε αυξήθηκε σε 53.

Κάλεσμα για συμφωνία μέχρι τον Ιούλιο

Στην ίδια εκδήλωση, κάλεσε τα μέλη του ΠΟΕ να καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι τον Ιούλιο για τη βελτίωση της πρόσβασης σε εμβόλια κατά της COVID-19 ύστερα από μήνες συνομιλιών για την άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας των φαρμακοβιομηχανιών. Οι περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες υποστηρίζουν την άρση αλλά αρκετές πλούσιες χώρες παραμένουν σταθερά αντίθετες σε αυτή, λέγοντας ότι θα αποθαρρύνει την έρευνα που επέτρεψε να παραχθούν τόσο γρήγορα εμβόλια κατά της COVID-19.

«Θα είναι σκληρό διότι υπάρχουν ακόμα διαφορές αλλά ελπίζουμε ότι θα μπορούμε να έχουμε ρεαλιστική προσέγγιση», δήλωσε η Οκόντζο-Ιουεάλα.