Καλύτερα των εκτιμήσεων ο μεταποιητικός τομέας τον Ιούνιο
Ευρωζώνη

Καλύτερα των εκτιμήσεων ο μεταποιητικός τομέας τον Ιούνιο

Καλύτερη του αναμενόμενου ήταν η πορεία του μεταποιητικού τομέα στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο, με τον σύνθετο δείκτη PMI να σημειώνει άνοδο στις 47,4 μονάδες, πλησιάζοντας το όριο των 50 μονάδων που αποτελεί το σημείο καμπής μεταξύ της αύξησης και της συρρίκνωσης της δραστηριότητας, μετά τη χαλάρωση των περιορισμών που είχαν επιβληθεί από τις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η IHS Markit.

Αναλυτικότερα, ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) για τον μεταποιητικό τομέα κατέγραψε άνοδο 8 μονάδων σε σχέση με τον Μάιο, ενώ ο ο δείκτης που μετρά την παραγωγή διαμορφώθηκε στις 48,9 από τις 35,6 μονάδες που βρισκόταν τον προηγούμενο μήνα.

«Τα τελικά στοιχεία του PMI για τον Ιούνιο ενισχύουν τις ενδείξεις ότι τα εργοστάσια της Ευρωζώνης βλέπουν μία ισχυρή αρχική ανάκαμψη καθώς η οικονομία ξεφεύγει από τα περιοριστικά μέτρα για την COVID-19», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit Κρις Γουίλιαμσον. «Οι προσδοκίες για το επόμενο διάστημα του έτους έχουν αυξηθεί επίσης πολύ, καθώς αυξάνονται οι ελπίδες ότι η οικονομία θα συνεχίσει να βρίσκει τον βηματισμό της ξανά τους επόμενους μήνες», πρόσθεσε.

Ο δείκτης για τη μελλοντική παραγωγή, ο οποίος αντανακλά την αισιοδοξία για τους επόμενους 12 μήνες, αυξήθηκε σε θετικό έδαφος, φθάνοντας τις 57,3 μονάδες από 44,6 τον Μάιο. Ωστόσο, όλοι οι άλλοι δείκτες παρέμειναν κάτω από το όριο των 50 μονάδων, υποδηλώνοντας ότι η όποια ανάκαμψη θα είναι πιθανόν αργή και μακρά.