Ιταλία: Επιπλέον δαπάνες 25 δισ. ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας

Ιταλία: Επιπλέον δαπάνες 25 δισ. ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας

Η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε επιπλέον δαπάνες ύψους 25 δισ. ευρώ, την τρίτη ένεση ρευστότητας από την έναρξη της πανδημίας, σε μια προσπάθεια να στηρίξει τη δοκιμαζόμενη οικονομία της.

Το νέο πακέτο τόνωσης απαιτεί επιπλέον δανεισμό και οδηγεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2020 στο 11,9% του ΑΕΠ, ξεπερνώντας τον στόχο του 10,4% που είχε οριστεί τον Απρίλιο και κατά πολύ το 1,6% που είχε παρουσιάσει η Ιταλία το 2019, το χαμηλότερο ποσοστό εδώ και 12 χρόνια.

Η Ρώμη βλέπει το δημόσιο χρέος να φτάνει φέτος το 157,6% του ΑΕΠ.

«Είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το σύστημα παραγωγής και το εισόδημα των πολιτών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του πρωθυπουργού, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Αυτό το πακέτο μέτρων θα βοηθήσει την Ιταλία να αντεπεξέλθει μέχρι να λάβει πάνω από 200 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσει και φθηνά δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, που ενέκριναν οι Ευρωπαίοι ηγέτες αυτή την εβδομάδα.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει τα μέτρα με διάταγμα έκτακτης ανάγκης στις αρχές Αυγούστου, αφού προηγηθεί η ψηφοφορία του κοινοβουλίου για την έγκριση της αύξησης του ελλείμματος.

Μέρος αυτών των επιπλέον δαπανών θα επιτρέψει στους πολίτες να πληρώσουν τη φορολογία του σε δόσεις, ενώ θα επιτρέψουν και την υπό όρους παράταση της χρηματοδότησης για τους εργαζόμενους που τελούν υπό καθεστώς αναστολής εργασίας.

Τα νέα μέτρα τόνωσης έρχονται να προστεθούν στα 75 δισ. ευρώ που έχει ήδη διαθέσει η Ρώμη για να βοηθήσει επιχειρήσεις και οικογένειες.