«Πράσινο φως» για τα 175 εκατ. ευρώ της Attica Συμμετοχών

«Πράσινο φως» για τα 175 εκατ. ευρώ της Attica Συμμετοχών

Με υπερκάλυψη κατά μιάμιση φορά έληξε σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές του Liberal.gr η δημόσια προσφορά της Attica Συμμετοχών για το ομολογιακό δάνειο με το οποίο η εισηγμένη επιδιώκει να συγκεντρώσει 175 εκατ. ευρώ.

Οι λεπτομέρειες αναμένεται να γίνουν γνωστές αργότερα με επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας. Πάντως, με δεδομένη την υπερκάλυψη, το ετήσιο επιτοκιακό κουπόνι για τις ομολογίες αναμένεται να κυμανθεί στα χαμηλότερα όρια του εύρους απόδοσης που είχε προσδιορισθεί μεταξύ 3,4 και 3,8%.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πέραν της ελκυστικής απόδοσης, στην επιτυχία της έκδοσης συνέβαλαν άλλοι δύο λόγοι. Πρώτον ότι το ομόλογο αναμένεται να έχει μία ολόκληρη πενταετία διάρκειας (καθώς δεν υπάρχει δικαίωμα πρόωρης αποπληρωμής) στην οποία θα συντηρεί την απόδοση. Κάτι που καθίσταται ιδιαίτερα σημαντικό για τους επενδυτές σε μία περίοδο που τα επιτόκια παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και αναμένεται να αποκλιμακωθούν περισσότερο. Δεύτερον ότι το ομόλογο συνδέεται με εμπράγματες εξασφαλίσεις, και εν προκειμένω πλοία της ακτοπλοϊκής, η αξία των οποίων υπερκαλύπτει την ονομαστική αξία του ομολόγου.

Στόχος της μεγαλύτερης ακτοπλοϊκής επιχείρησης της χώρας, και μητρικής των Superfast Ferries, Blue Star Ferries και Hellenic Seaways, είναι η αναδιάρθρωση της κεφαλαιακής της δομής, η αποπληρωμή παλαιότερων δανείων, η ανταπόκριση στα νέα περιβαλλοντικά δεδομένα καυσίμων και η ενίσχυση απέναντι στον ανταγωνισμό.

Για την αγορά το κύριο θέμα, αφορά το που θα διατεθούν τα κεφάλαια που θα αντληθούν (κυρίως στο επίπεδο της αποπληρωμής παλαιότερων δανείων και της αναδιάρθρωσης της κεφαλαιακής δομής), αλλά και το πως θα κινηθεί η εισηγμένη σε στρατηγικό επίπεδο το επόμενο διάστημα. Εάν δηλαδή θα επιλέξει τον “μοναχικό” πλου, ή εάν, μετά από μια επιτυχή κάλυψη του ομολογιακού, θα ανοίξει και πάλι το ενδεχόμενο πώλησης ή εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή.

Η Attica είναι μέλος του Marfin Investment Group (MIG Shipping με ποσοστό 69,08% του μετοχικού κεφαλαίου και MIG με ποσοστό 10,31%), ενώ ποσοστό 11,84% ελέγχει η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία με τη σειρά της ελέγχει και τη MIG.