Ιρλανδία: Η κυβέρνηση εκχωρεί το 13,9% που κατέχει στην Bank of Ireland

Ιρλανδία: Η κυβέρνηση εκχωρεί το 13,9% που κατέχει στην Bank of Ireland

Η ιρλανδική κυβέρνηση θα ξεκινήσει σε διάστημα έξι μηνών να εκχωρεί τη συμμετοχή της 13,9% στην Bank of Ireland για πρώτη φόρα από το 2017, όπως γνωστοποίησε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup Πασκάλ Ντόνοχιου.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και της κατάρρευσης της αγοράς ακινήτων, η κυβέρνηση της Ιρλανίας διοχέτευσε 64 δισ. ευρώ ή περίπου το 40% της οικονομικής της παραγωγής στις τράπεζες.

Η Bank of Ireland ήταν η μόνη τράπεζα που απέφυγε την πλειοψηφική κρατική συμμετοχή και ο Ντόνοχιου δήλωσε πως η ανακοίνωση σηματοδότησε την αρχή μιας σταδιακής εξόδου από την μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας. Η συμμετοχή του δημοσίου ανέρχεται κοντά στα 700 εκατ. Ευρώ και δεν θα πωληθεί χαμηλότερα από ένα συγκεκριμένο τίμημα ανά μετοχή.

Η Citigroup ανέλαβε να διαχειριστεί την πώληση με εντολή να πουληθεί μέχρι και το 15% (όχι περισσότερο) του αναμενόμενου συνολικού όγκου διαπραγμάτευσης της τράπεζας στη διάρκεια του σχεδίου, όπως τόνισε το υπουργείο Οικονομικών.