ΗΠΑ: Σημαντική αύξηση του πληθωρισμού τον Μάρτιο

ΗΠΑ: Σημαντική αύξηση του πληθωρισμού τον Μάρτιο

Ανοδικά κινήθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Μάρτιο τόσο σε ετήσια όσο και σε μηνιαία βάση καθώς όλο και περισσότεροι κλάδοι της οικονομίας επαναλειτουργούν, με φόντο την επιτάχυνση των εμβολιασμών και τα πακέτα στήριξης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας της χώρας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Μάρτιο κατά 0,6% από 0,4% τον Φεβρουάριο, ενώ αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν να κινηθεί στο 0,5%.

Σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός ανήλθε στο 2,6% από 1,7% τον Φεβρουάριο, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερή του αύξηση από το φθινόπωρο του 2018.

Η αύξηση του πληθωρισμού αποδίδεται στην ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ, ωστόσο εγείρει ερωτήματα για το εάν η ομοσπονδιακή τράπεζα θα αναθεωρήσει τις προβλέψεις της για τις πληθωριστικές πιέσεις στο ΑΕΠ. 

Από τη μεριά τους πάντως, οι αξιωματούχοι της Fed επιμένουν σε δηλώσεις τους ότι η αύξηση του πληθωρισμού είναι ήπια και παροδική.

Υπενθυμίζεται ότι η Fed έχει εκτιμήσει ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει κατά μέσο όρο το 2,4% το 2021, και στη συνέχεια θα μειωθεί προς τον στόχο του 2% της τράπεζας μέχρι το 2022.