ΗΠΑ: Σε χαμηλό 50 ετών η ανεργία - Διευρύνθηκε το εμπορικό έλλειμμα

ΗΠΑ: Σε χαμηλό 50 ετών η ανεργία - Διευρύνθηκε το εμπορικό έλλειμμα

Στις 136.000 ανήλθαν οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν στην αγορά εργασίας τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε σχετικές δημοσκοπήσεις έκαναν λόγο για αύξηση 150.000 νέων θέσεων εργασίας.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Απασχόλησης, η ανεργία κατήλθε στο 3,5% που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 1969. Ο αριθμός των ανέργων υποχώρησε κατά 275.000 τον Σεπτέμβριο.

Διευρύνθηκε τον Αύγουστο το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ

Το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε τον Αύγουστο καθώς οι εισαγωγές καταναλωτικών αγαθών ανήλθαν σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ, αλλά το έλλειμμα με την Κίνα --που είναι στο επίκεντρο της ατζέντας «Πρώτα η Αμερική» της κυβέρνησης Τραμπ-- συρρικνώθηκε.

Το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 1,6% στα 54,9 δισεκ. δολάρια. Το εμπορικό έλλειμμα του Ιουλίου παρέμεινε αμετάβλητο στα 54,0 δισεκ. δολάρια. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν μικρή διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος τον Αύγουστο στα 54,5 δισεκ. δολάρια.

Το πολιτικά ευαίσθητο έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο αγαθών με την Κίνα μειώθηκε κατά 3,1% στα 31,8 δισεκ. δολάρια, σε μη προσαρμοσμένη βάση, με τις εισαγωγές να μειώνονται κατά 0,8%. Οι εξαγωγές στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 8,0% τον Αύγουστο, χάρη στις πωλήσεις σόγιας. Το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο αγαθών με την Ευρωπαϊκή Ένωση κατέγραψε άλμα 23,7% στα 15,3 δισεκ. δολάρια.

Τον Αύγουστο, οι εξαγωγές προϊόντων αυξήθηκαν κατά 0,3% στα 138,6 δισεκ. δολάρια, ενώ οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,6% στα 213,0 δισεκ. δολάρια.