Η RobinHood πήρε το τόξο της και άρχισε το κυνήγι

Η RobinHood πήρε το τόξο της και άρχισε το κυνήγι

Λίγες μέρες μετά την έναρξη της διαπραγμάτευσης των μετοχών της στο χρηματιστήριο, η RobinHood Markets έκανε την πρώτη της εξαγορά. Σκοπός της είναι η διευκόλυνση της συμμετοχής των λιανικών επενδυτών στις εταιρικές διαδικασίες των εισηγμένων εταιρειών και ο ευκολότερος έλεγχος των διοικήσεών τους. Η κίνηση αυτή δείχνει πως η εταιρεία που άλλαξε τον τρόπο δραστηριοποίησης των λιανικών επενδυτών εννοεί πραγματικά πως θέλει να κάνει τις αγορές πιο «δημοκρατικές».

Την Τρίτη 10η Αυγούστου, ούτε δύο εβδομάδες από την είσοδό της στο χρηματιστήριο Nasdaq, η RobinHood Markets ανακοίνωσε την πρώτη της εξαγορά. Θα ξοδέψει 140 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά, μην ξεχνάμε πως μετά την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο έχει μεγάλο απόθεμα μετρητών, για να αγοράσει την Say Technologies, μία εταιρεία παραγωγής λογισμικού με έδρα την Νέα Υόρκη. Η Say Technologies, για την οποία δεν είναι γνωστά πολλά πράγματα, πέρα από το ότι έχει αποσπάσει χρηματοδότηση μερικών εκατομμυρίων δολαρίων από ορισμένους θεσμικούς επενδυτές όπως το fund του Steve Cohen, παράγει λογισμικό που κατά πάσα πιθανότητα θα αποδειχθεί εξαιρετικά πολύτιμο για την RobinHood Markets.

Το λογισμικό χρησιμοποιείται για την διευκόλυνση των επενδυτών, κυρίως των ιδιωτών επενδυτών, στην συμμετοχή τους στις γενικές συνελεύσεις των εισηγμένων εταιρειών καθώς και στην επικοινωνία τους με την διοίκησή τους. Όπως μαθαίνουμε, το λογισμικό της Say Technologies χρησιμοποιείται ήδη από την Tesla και τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια της ARK.

Η RobinHood Markets, μέσω μίας ανακοίνωσης του Aparna Channapragrada, ανώτατου στελέχους της και υπεύθυνου ανάπτυξης προϊόντων, ήταν αρκετά σαφής. Μέσω της εξαγοράς της Say Technologies θα συνεχίσει την προσπάθεια εκδημοκρατισμού των χρηματιστηρίων, δίνοντας στους μικρούς επενδυτές τις ίδιες δυνατότητες που έχουν οι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές και οι insiders της Wall Street. Κοινός στόχος (της RobinHood Markets και της Say Technologies) είναι η εξάλειψη των εμποδίων που ορθώνονται μπροστά στους ιδιώτες μικροεπενδυτές και δεν τους αφήνουν να συμμετάσχουν ισότιμα στο χρηματοοικονομικό σύστημα της εποχής μας.

Ψάχνοντας λίγο τα πράγματα, και διαβάζοντας τον διεθνή Τύπο, μπορούμε να δούμε πως τα λεγόμενα της Channapragrada κάνουν αρκετό νόημα. Από ρεπορτάζ του Bloomberg σχετικό με την εξαγορά, μαθαίνουμε πως επιστημονική έρευνα από καθηγητές αμερικανικών πανεπιστημίων, η οποία δημοσιεύθηκε φέτος τον Μάιο, έδειξε πως το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών στις γενικές συνελεύσεις και τις σχετικές ψηφοφορίες είναι σχετικά χαμηλό, κοντά στο 32%. Η ίδια έρευνα έδειξε πως αυτό το ποσοστό αυξάνεται όταν η συμμετοχή σε αυτές τις διαδικασίες γίνεται πιο εύκολη και ιδίως όταν τους δίνονται κάποια κίνητρα για την συμμετοχή τους.

Επίσης, όπως φάνηκε από την περιπέτεια της Lucid Motors (LCID NASDAQ), η απορρόφηση της οποίας από το SPAC Churchill Capital Corp IV καθυστέρησε λόγω της αποχής των μετόχων από τις απαραίτητες ψηφοφορίες, και κατέστη δυνατή μόνο μετά από την κινητοποίηση των ενδιαφερομένων εταιρειών και την σχετική ενημέρωση των μικρομετόχων, η συμμετοχή των ιδιωτών μετόχων σε αυτές τις διαδικασίες είναι μερικές φορές κρίσιμης σημασίας για τις ίδιες τις εισηγμένες εταιρείες.

Η εξαγορά αυτή μπορεί να είναι πολύ μικρή σε μέγεθος, ιδίως αν συγκριθεί με την χρηματιστηριακή αξία της RobinHood Markets (HOOD NASDAQ), η οποία αυτή την στιγμή ξεπερνά κατά τι τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια. Μπορεί όμως να αποδειχθεί εξαιρετικά σημαντική στο μέλλον. Οι ενεργοί πελάτες της εταιρείας είναι αυτή την στιγμή περίπου 21 εκατομμύρια, και η βασική υπηρεσία που τους προσφέρει είναι η διενέργεια χρηματιστηριακών πράξεων χωρίς κόστος, με μεγάλη ευκολία και χωρίς ελάχιστη χρηματική αξία. Αν εξαιρέσει κανείς την δυνατότητα που άρχισε πρόσφατα να δίνει στους πελάτες της να συμμετάσχουν σε αρχικές δημόσιες εγγραφές εταιρειών που ετοιμάζονται να μπουν στα αμερικανικά χρηματιστήρια, όπως έγινε στην δική της δημόσια εγγραφή και σε αυτήν της DuoLingo (DUOL NASDAQ), στην πραγματικότητα δεν προσφέρει κάποια προστιθέμενη αξία.

Αν όμως καταφέρει γρήγορα να ενσωματώσει τα προϊόντα της Say Technologies στις υπηρεσίες που παρέχει, μπορεί να αλλάξει για τα καλά τον τρόπο λειτουργίας των χρηματιστηριακών αγορών, κάνοντάς της πραγματικά πιο δημοκρατικές απ? όσο είναι. Ταυτόχρονα, θα μπορεί να αποκρούσει τις κατηγορίες που εκτοξεύονται εναντίον της από διάφορες μεριές της χρηματοοικονομικής βιομηχανίας σχετικά με την απουσία πραγματικών προϊόντων και να διασκεδάσει τις ανησυχίες των επενδυτών που βλέπουν πως το 80% των εσόδων της προέρχεται από το περίφημο payment for order flow (Robinhood: H επαναστάτρια ετοιμάζεται να μπει στα μεγάλα σαλόνια της Wall Street | Liberal Markets), καθώς οι υπηρεσίες που προαναφέραμε σίγουρα θα της φέρουν και νέα έσοδα.

Το χρηματιστηριακό ξεκίνημα της RobinHood Markets ήταν αρκετά επεισοδιακό, αφού μετά την αρχική της πτώση σημείωσε εντυπωσιακή άνοδο, δημιουργώντας ένα μείγμα θαυμασμού και απορίας στην χρηματιστηριακή αγορά (Το φαινόμενο Robinhood προκαλεί σεισμικές δονήσεις στη Wall | Liberal.gr). Αν όμως συνεχίσει κινήσεις σαν την εξαγορά της Say Technologies και αρχίσει να εμπλουτίζει τις υπηρεσίες της με εφαρμογές που θα προσφέρουν πρόσθετη αξία στους πελάτες της, μπορεί να κάνει την αγορά να πάψει να την αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό και να δικαιώσει επενδυτές σαν την Cathie Wood των αμοιβαίων κεφαλαίων ARK, η οποία με κάθε ευκαιρία αγοράζει περισσότερες μετοχές της.