7ος χρόνος, ημέρα 2149η
Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2021

Η «μεγάλη επιστροφή» της Τράπεζας Πειραιώς

Η «μεγάλη επιστροφή» της Τράπεζας Πειραιώς

«Έσπασε» ταμεία στις διεθνείς αγορές και την Ελλάδα η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς Holdings. Με την υπερκάλυψη να φτάνει τις 7-8 φορές στο εξωτερικό και τουλάχιστον δύο φορές στο εσωτερικό, η τιμή διάθεσης κλείδωσε σύμφωνα και με τις επίσημες ανακοινώσεις, στα 1,15 ευρώ, με την τράπεζα να πραγματοποιεί τη «μεγάλη επιστροφή» στον ιδιωτικό τομέα και πανίσχυρα ονόματα ξένων επενδυτών να επενδύουν στις προοπτικές της.

Η αύξηση κεφαλαίου δίνει πλέον τη δυνατότητα στην Πειραιώς όχι μόνο να περιορίσει τον έλεγχο του ΤΧΣ η συμμετοχή του οποίου μειώνεται δραστικά στο 27%, αλλά κυρίως να χαράξει νέα πορεία στην μεγάλη προσπάθεια χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, απολαμβάνοντας τη στήριξη μεγάλων και μικρότερων ιδιωτών μετόχων οι οποίοι αποκτούν το 73% της τράπεζας.

Το μεγάλο στοίχημα για την τράπεζα και τους επενδυτές που τη στηρίζουν, είναι να φέρει σε πέρας τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω από το 10% τους επόμενους μήνες και στο 3% μέχρι το 2024, από 45% πέρυσι. 

Ισχυρότερος μέτοχος από τον ιδιωτικό τομέα αναδεικνύεται η Paulson & Co. Inc του μεγαλοεπενδυτή Τζον Πόλσον, η οποία επένδυσε 265 εκατ. ευρώ ελέγχοντας πλέον το 18,62% του μετοχικού κεφαλαίου (232.758.919 μετοχές). Στους anchors investors περιλαμβάνονται η Helikon Investments η οποία αποκτά 65.217.391 μετοχές ή το 5,22% του μετοχικού κεφαλαίου έναντι 75.000.000 και ο Αριστοτέλης Μυστακίδης ο οποίος αποκτά 36.311.132 μετοχές ή το 2,90%τ του μετοχικού κεφαλαίου έναντι 40.000.000 ευρώ.

Πληροφορίες θέλουν πολύ μεγάλα επενδυτικά ονόματα της διεθνούς επενδυτικής σκηνής να εκμεταλλεύονται την ευκαιρία της αύξησης της Πειραιώς και της δελεαστικής τιμής στην οποία πραγματοποιήθηκε, ώστε να ανοίξουν, μετά από πολλά χρόνια, επενδυτική θέση στην Ελλάδα. Ανάμεσά τους, σύμφωνα με πηγές της Τράπεζας και δημοσίευμα των FT, περιλαμβάνονται με σημαντικά ποσοστά η Fidelity, η Blackrock, η Bain Capital αλλά και το κρατικό επενδυτικό ταμείο των 1,3 τρισ. δολαρίων της Νορβηγίας 

Ο Χρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς ο οποίος έχει επιτύχει να προσελκύσει σημαντικά κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες την τελευταία δεκαετία, δήλωσε : «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μας. Η επιτυχής ολοκλήρωση της προσφοράς νέων μετοχών, η ποιότητα και ο πλουραλισμός των επενδυτών που συμμετείχαν, συνιστούν ψήφο εμπιστοσύνης στον Όμιλο Πειραιώς και τη στρατηγική του, καθώς και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Η αύξηση κεφαλαίου θα επιτρέψει στην Πειραιώς να εκπληρώσει τον απώτερο στόχο που έχει θέσει για την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού της κατά τους επόμενους 12 μήνες και να εκπληρώσει την κεντρική επιδίωξη να καταστεί μια ισχυρή τράπεζα, έτοιμη για την επόμενη μέρα, με δυνατή κεφαλαιακή βάση ώστε να στηρίξει την ελληνική οικονομία καθώς ανακάμπτει από την πανδημία».

«Ποιοτικοί θεσμικοί επενδυτές, μερικοί από τους οποίους δεν είχαν επενδύσει στη χώρα εδώ και πολύ καιρό, αποτελούν καταλύτη για την εμβάθυνση, διεύρυνση και ενίσχυση των κεφαλαιαγορών της Ελλάδας», σχολίασε  ο Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών σχολίασε ότι «το γεγονός ότι, μεσούσης της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, η αύξηση καλύφθηκε στο πολλαπλάσιο, και μάλιστα από σημαντικούς διεθνείς επενδυτές, συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης της επενδυτικής κοινότητας στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, αποτελεί ακόμη ένα σημαντικό βήμα στην πορεία ανάταξης του τραπεζικού συστήματος, που θα επιτρέψει τη δημιουργία κατάλληλου χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη και θα διασφαλίσει ρευστότητα για την πραγματική οικονομία».

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Πειραιώς Financial Holdings «η τελική τιμή διάθεσης των 1,2 δισ. νέων μετοχών ορίσθηκε σε 1,15 ευρώ ανά νέα μετοχή, ενώ αναλήφθηκε το σύνολο των νέων μετοχών μέσω δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα και ιδιωτικής τοποθέτησης με τη διαδικασία βιβλίου προσφορών (bookbuilding) εκτός Ελλάδος».

Παρότι δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τη συμμετοχή στην ΑΜΚ, πληροφορίες θέλουν την προσφορά να έχει υπερκαλυφθεί έως 8 φορές στο εξωτερικό και περίπου δύο φορές στην Ελλάδα όπου θα διατεθούν συνολικά 187 εκατ. μετοχές.

Διαβάστε την ανακοίνωση της Πειραιώς Financial Holdings 

Διαβάστε ακόμα:

ΤΧΣ: Ορόσημο η επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς

ΥΠΟΙΚ: Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία η ΑΜΚ της Πειραιώς