Η λάμψη των πολύτιμων μετάλλων στη σκιά του πολέμου

Η λάμψη των πολύτιμων μετάλλων στη σκιά του πολέμου

Η πολεμική σύρραξη προκαλεί αναταράξεις και στον κόσμο των πολύτιμων μετάλλων. Το ενδιαφέρον των επενδυτών αυξάνεται, καθώς  η Ρωσία εν προκειμένω, κατέχει υψηλές θέσεις στην παραγωγή τους σε παγκόσμιο επίπεδο. Χρυσός, παλλάδιο, ασήμι, πλατίνα  έχουν πάρει την ανηφόρα στις διαπραγματεύσεις των συμβολαίων τους στις διεθνείς αγορές δεδομένου ότι και η χρήση τους είναι σε ορισμένες περιπτώσεις ευρεία, είτε στη βιομηχανία, είτε στον εργαστηριακό εξοπλισμό. Πόσο θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία; 

Υπό το βάρος της πίεσης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών αλλά κυρίως της δεικτοβαρούς  ΕΕΕ – που έχει αναστείλει τη λειτουργία του εργοστασίου της στο Κίεβο- και η οποία από την ημέρα έναρξης των πολεμικών επιχειρήσεων έχει ήδη απωλέσει το 23,85% της αξίας της, χάνοντας και την πρώτη θέση από πλευράς κεφαλαιοποίησης,  η χθεσινή συνεδρίαση κράτησε τις 852 μονάδες με απώλειες -1,66%.

Είχε προηγηθεί εντός της ημέρας ένα sell-off μέχρι το -3,8% στο δείκτη, στα όρια της σημαντικής στήριξης των 830 μονάδων. Ευλόγως και ο ΔΤΡ από την προηγούμενη ημέρα του πολέμου έχει υποχωρήσει κατά 19,31%.

Στο πλαίσιο αυτό, τον ενδιαφέρον για τα πολύτιμα μέταλλα, φαίνεται να αυξάνεται καθώς  η Ρωσία εν προκειμένω, κατέχει υψηλές θέσεις στην παραγωγή τους σε παγκόσμιο επίπεδο. Χρυσός, παλλάδιο, ασήμι, πλατίνα  έχουν πάρει την ανηφόρα στις διαπραγματεύσεις των συμβολαίων τους στις διεθνείς αγορές  δεδομένου ότι και η χρήση τους είναι σε ορισμένες περιπτώσεις ευρεία, είτε στη βιομηχανία, είτε στον εργαστηριακό εξοπλισμό.

Παρά το γεγονός ότι δεν είναι τα πιο πολύτιμα μέταλλα, ο χρυσός, ο άργυρος και η πλατίνα χρησιμοποιούνται συχνά στις αγορές ως τα κύρια εργαλεία αντιστάθμισης κινδύνου και η  πολεμική επικαιρότητα αναδεικνύει τη σημασία τους  «ως καταφύγια» μ ε αποτέλεσμα την άνοδο των τιμών τους. 

ΧΡΥΣΟΣ 

Ο χρυσός είναι σίγουρα το πιο διαδεδομένο από τα πολύτιμα μέταλλα   και θεωρείται το πιο σημαντικό από τα «ευγενή» μέταλλα, καθώς διαθέτει μεγάλη χημική αδράνεια και ως αποτέλεσμα δεν προσβάλλεται από φαινόμενα οξείδωσης και ισχυρά οξέα. Κάθε χρόνο γίνεται εξόρυξη περίπου 3 χιλ. τόνων χρυσού σε όλη την γη. Η υψηλή ζήτηση από τους επενδυτές και την βιομηχανία κοσμημάτων αλλά και η χαμηλή προσφορά διατηρούν διαχρονικά τις τιμές του χρυσού υψηλά. Επισημαίνουμε ότι η Ρωσία κατέχει τη δεύτερη θέση στην παραγωγή του κίτρινου μέταλλου παγκοσμίως με 330 τόνους και αυξάνει συνεχώς την παραγωγή του από το 2010.

Οι τιμές του χρυσού έφτασαν σε υψηλό 14 μηνών στα 1.950 δολάρια ,εν μέσω αυξημένων γεωπολιτικών κινδύνων.Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία σημαδεύει τη ζήτηση για ασφάλεια, στέλνοντας υψηλότερα τις τιμές του μετάλλου.

Βραχυπρόθεσμα, οι αυξημένοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και ο επακόλουθος αρνητικός οικονομικός αντίκτυπος ενδέχεται να επιτρέψουν στην κεντρική τράπεζα να συγκρατήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων, υποστηρίζοντας τις τιμές του χρυσού.

Στο ημερήσιο διάγραμμα, το μέταλλο, διέσπασε ανοδικά τα υψηλά του Νοεμβρίου του 2021 στα 1877, επιταχύνοντας την κίνηση εντός του μεγάλου ανοδικού διευρυνόμενου σχηματισμού S10-S20, προσεγγίζοντας την άνω γραμμή του σχηματισμού. Υποχώρηση κάτω από τα 1920 δολάρια, θα αυξήσει την πίεση προς τη στήριξη των 1877 δολαρίων. Στο σημείο κινείται και ο απλός κινητός μέσος των 20 ημερών. Όσο ο χρυσός κινείται πάνω από τα 1920 δολάρια, ο δρόμος προς υψηλότερα επίπεδα παραμένει ανοιχτός.

ΑΡΓΥΡΟΣ (ΑΣΗΜΙ)

Ο άργυρος ή αλλιώς ασήμι είναι ένα πολύτιμο μέταλλο που χρησιμοποιείται ποικιλοτρόπως από την αρχαιότητα ακόμα. Η παγκόσμια ζήτηση για άργυρο είναι μεγάλη, αλλά μεγάλη είναι και η προσφορά του. 

Το ασήμι χρησιμοποείται με διάφορους τρόπους:  Κάποιοι από αυτούς αφορούν την κατασκευή κοσμημάτων και την κοπή νομισμάτων, την κατασκευή ιατρικού και εργαστηριακού εξοπλισμού αλλά και την κατασκευή κινητών τηλεφώνων και λοιπού ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Επίσης χρησιμοποιείται στην κατασκευή φωτογραφικού φιλμ. 

Το μεγαλύτερο κοίτασμα αργύρου στον κόσμο είναι το Cannington ηλικίας 1,677 δισεκατομμυρίων ετών, που βρίσκεται στην επαρχία Queensland της βορειοανατολικής Αυστραλίας. Το κοίτασμα ανακαλύφθηκε το 1990 και η εκμετάλλευσή του άρχισε το 1998. Η εξόρυξη είναι υπόγειου τύπου και το ορυχείο ανήκει στην εταιρεία  BHP Billiton. Είναι το μεγαλύτερο ορυχείο του κόσμου και αναμένεται να παραμείνει σε λειτουργία μέχρι περίπου το 2033, με μια ετήσια παραγωγή 750 τόνων αργύρου, 265.000 τόνων μολύβδου και 110.000 τόνων ψευδαργύρου.

Ο μεγαλύτερος παραγωγός  αργύρου στον κόσμο είναι το Μεξικό.Αντιπροσωπευτικό των Μεξικάνικων κοιτασμάτων είναι το La Colorada στην πολιτεία Zacatecas στο κεντρικό Μεξικό. Εκεί βρίσκεται και το πλουσιότερο σε άργυρο ορυχείο, το Fresnillo, στο οποίο η εξόρυξη είναι υπόγειου τύπου. Το ορυχείο, είναι το δεύτερο σε μέγεθος μετά το BHP Billiton.

Η ανοδική διάσπαση του κινητού μέσου των 200 ημερών, με ταυτόχρονη διαφυγή από την κατερχόμενη περιοριστική Κ10 προσέδωσε νέα δυναμική στο ασήμι με πρώτη σημαντική αντίσταση τα 26 δολάρια που είναι και το 61,8% της fibo διόρθωσης από τα υψηλά του καλοκαιριού του 2021 και τα 28,40 δολάρια. Δεύτερη ακόμα ισχυρότερη αντίσταση τα 26,91 δολάρια του Ιουλίου του 2021. Strong support η ζώνη των 24 δολαρίων.

ΠΑΛΛΑΔΙΟ 

Το παλλάδιο χρησιμοποιείται ευρύτατα στην κοσμηματοποιία και στην παραγωγή καταλυτών. Πολλές είναι οι εφαρμογές του και στην οδοντιατρική, στην κατασκευή ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, ανθεκτικών εργαλείων και οργάνων ακριβείας.

Η NORILSK είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στον κόσμο σε νικέλιο και παλλάδιο. Η εταιρεία εξάγει πολύτιμα και μέταλλα ομάδας πλατίνας ως υποπροϊόντα από τα ορυχεία της στη χερσόνησο Taimyr και Kola (και τα δύο στη Ρωσία). 

Το 2021, η Ρωσία αντιπροσώπευε το 40% (2,6 εκατομμύρια ουγγιές) της συνολικής παραγωγής σε όλο τον κόσμο. Πέρυσι, το μέταλλο είχε κακές επιδόσεις από τότε που ο τομέας των αυτοκινήτων αντιμετώπισε έλλειψη ημιαγωγών λόγω της πανδημίας COVID-19.

Το παλλάδιο έχει εκτοξευθεί από μήνα σε μήνα από τα τέλη Νοεμβρίου, αυξάνοντας αθροιστικά 43% τους τελευταίους τρεις μήνες και 30% μόνο αυτό το έτος.

Η  κίνηση υποκινήθηκε από ανησυχίες σχετικά με το πολιτικό και οικονομικό μέλλον της Ρωσίας, κορυφαίου παραγωγού παλλαδίου, μετά από μια σειρά κυρώσεων που συσσωρεύτηκαν στη Μόσχα τις τελευταίες ημέρες από δυτικά κράτη που απάντησαν στην εισβολή του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία.

Οι longs στο μέταλλο στοιχηματίζουν ότι είτε θα υπάρξει διακοπή στην παραγωγή παλλαδίου της Ρωσίας λόγω της σύγκρουσης είτε ότι οι κυρώσεις θα συμπιέσουν τις εξαγωγές -μαζί με άλλα εμπορεύματα- από τη Ρωσία.

Η ανοδική διάσπαση της κατερχόμενης R20, ώθησε το μέταλλο και στη διάσπαση των 2.485 δολαρίων, με επόμενο στόχο τα 2875 δολάρια, υψηλά του Ιουλίου του 2021. Τα 2485 έχουν μετατραπεί σε ισχυρή στήριξη στο ενδεχόμενο διόρθωσης.