Η Ιταλία στο δρόμο της εξόδου από το ευρώ;

Σάββατο 15 Ιουνίου 2019, 00:02
-A +A
Η Ιταλία στο δρόμο της εξόδου από το ευρώ;

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Σε τροχιά που μοιάζει μη αναστρέψιμη φαίνεται να έχει εισέλθει η Ιταλία αφού το μοναδικό σενάριο που θα μπορούσε να την κρατήσει στο ευρώ είναι αυτό κατά το οποίο ο Ματέο Σαλβίνι θα αντιγράψει εκτός από τον Γιάνη Βαρουφάκη - και την πρόταση για παράλληλο νόμισμα - και τον Αλέξη Τσίπρα και θα πραγματοποιήσει μία εντυπωσιακή «kolotoumba». Ωστόσο οι κινήσεις του ηγέτη της Λέγκας του Βορρά δεν μαρτυρούν κάτι τέτοιο. Μετά τον Πάολο Σαβόνα, του οποίου η υποψηφιότητα για το υπουργείο Οικονομικών είχε τρομάξει πέρσι την Ευρώπη, ο Σαλβίνι προωθεί τον Αλμπέρτο Μπανιάι για το υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Ο Μπανιάι είναι από τα κορυφαία στελέχη της Λέγκας και σύμβουλος Οικονομικών του Σαλβίνι. Είναι επίσης ο άνθρωπος που στο ερώτημα «τι θα συμβεί το επόμενο πρωί της εξόδου από το ευρώ;» απαντάει με το αμίμητο «θα φτιάξουμε καφέ» και χαρακτηρίζει το κοινό νόμισμα «μη βιώσιμο».

Ρώμη και Βρυξέλλες κατεβαίνουν στην αρένα της Ευρωζώνης δηλώνοντας ότι είναι υπέρ του διαλόγου, όμως αποκαλύπτεται ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και η ιταλική κυβέρνηση έχουν «κρυφά» σχέδια τα οποία θα μπορούσαν να τινάξουν στον αέρα το κοινό νόμισμα. Την ίδια ώρα, η ρητορική και των δύο πλευρών δείχνει σύγκρουση, αφού η Ευρώπη καλεί την Ιταλία να πιάσει το χέρι που της τείνει η Κομισιόν και ο Σαλβίνι καλεί τις Βρυξέλλες να σεβαστούν τον ιταλικό λαό, ετοιμάζει παράλληλο νόμισμα και ζητάει από την ΕΚΤ να εγγυηθεί το ιταλικό χρέος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κομισιόν ετοιμάζει ένα μνημονιακό πακέτο επιτροπείας του οποίου η εφαρμογή θα έχει στόχο τη μείωση του ιταλικού δημόσιου χρέους, με ιταλικά μέσα να τοποθετούν τον «λογαριασμό» στα 10 δισ. ευρώ το χρόνο (ως μείωση χρέους). Ένα σχέδιο που με βάση τα σημερινά δεδομένα δεν γίνεται σε καμία περίπτωση αποδεκτό από τους Σαλβίνι και Ντι Μάιο. Αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο το πιθανότερο είναι ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά να βρει μία εξαιρετική ευκαιρία να πάει σε πρόωρες εκλογές ζητώντας λαϊκή εντολή για σύγκρουση με την Ευρώπη σε μία αναμέτρηση που θα «θυμίζει» το ελληνικό δημοψήφισμα του 2015.

Γνωρίζοντας τη σκληρή στάση των Ευρωπαίων, ο Σαλβίνι έβγαλε πρόσφατα από το συρτάρι τη... μαγική λύση των εσωτερικών ομολόγων, γνωστών ως «mini-BOTs», που κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι «παράλληλο» νόμισμα, κάποιοι άλλοι ότι αυξάνουν το δημόσιο χρέος και άλλοι ότι πρόκειται για συνδυασμό των δύο. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτά από την Ευρώπη. Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Τζοβάνι Τρία, τα... άκουσε στο Eurogroup της Πέμπτης αλλά συνεχίζει να προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες μεταξύ των Βρυξελλών και των ηγετών των κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Ο Τρία έχει χαρακτηρίσει «αχρείαστα» τα mini-BOTs όμως η πραγματική αντίληψη των Σαλβίνι και Ντι Μάιο είναι ότι η Ιταλία πρέπει να αποχωρήσει από το ευρώ. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι και στα δύο κόμματα υπάρχουν πολλοί υποστηρικτές του Italexit. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Κλάουντιο Μπόργκι, επίσης κορυφαίου στελέχους της Λέγκας και βασικού συμβούλου του Σαλβίνι, ο οποίος πριν τις ευρωεκλογές είχε πει ότι αν δεν αλλάξει η Ευρώπη μετά τις ευρωεκλογές η Ιταλία πρέπει να φύγει.

Η Ευρώπη, λοιπόν, δεν άλλαξε αφού τα λαϊκιστικά κόμματα δεν επικράτησαν και οι φωνές για έξοδο από το ευρώ πληθαίνουν στις τάξεις του κυβερνητικού συνασπισμού. Ο Μπόργκι, μάλιστα, είχε τονίσει ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία η οποία όπως έδειξαν οι κάλπες, χάθηκε...

Έτσι, η ιδέα του παράλληλου νομίσματος αναδύθηκε για να θυμίσει σε ολόκληρη την Ευρώπη ότι η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα. Η Ιταλία είναι πολύ μεγάλη για να βρεθούν τα χρήματα πιθανής διάσωσης αλλά και πολύ μεγάλη για να αφεθεί στην τύχη της. Ποιος θα βρει τη μέση λύση;

Σημειώνεται πως όταν τον περασμένο Δεκέμβριο η Ρώμη κατέληξε σε συμβιβασμό με τις Βρυξέλλες για το δημοσιονομικό έλλειμμα, ο στόχος που συμφωνήθηκε αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία και προβληματισμό. Σήμερα, όλοι βλέπουν ότι δύσκολα θα βρεθεί χρυσή τομή όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ευρωζώνης επισκιάζεται από την υπερβολική δίψα για αποδόσεις στην αγορά ομολόγων.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Παρασκευή 18/10/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα