8ος χρόνος, ημέρα 2279η
Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2022

Η BNP Paribas εκπλήσσει με πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 900 εκατ. ευρώ μετά από δυνατό τρίτο τρίμηνο

Η BNP Paribas εκπλήσσει με πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 900 εκατ. ευρώ μετά από δυνατό τρίτο τρίμηνο
φωτογραφία αρχείου
Shutterstock

H μεγαλύτερη εισηγμένη στο χρηματιστήριο τράπεζα της Γαλλίας BNP Paribas ανακοίνωσε κερδοφορία το τρίτο τρίμηνο που υπερέβη της προσδοκίες της αγοράς μετά από χαμηλότερες προβλέψεις για επισφαλή δάνεια, ξεκινώντας πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών ύψους 900 εκατ. ευρώ.

Η τράπεζα πέρυσι ξεπέρασε τη βρετανική HSBC και είναι πλέον η μεγαλύτερη της Ευρώπης με βάση το ενεργητικό.

Όπως και οι ανταγωνίστριες τράπεζες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, η BNP Paribas ωφελήθηκε από την ανάκαμψη της οικονομίας και αποδέσμευσε ρευστότητα που είχε βάλει στην άκρη για την κάλυψη πιθανών δανειακών επισφαλειών καθώς η στήριξη των κυβερνητικών προγραμμάτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας βοήθησε τις επιχειρήσεις - πελάτες της να ανταπεξέλθουν.

Σύμφωνα με τη JPMorgan, «Η ΒNP έκανε την έκπληξη με το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών της ύψους 900 εκατ. ευρώ, σηματοδοτώντας την πρόθεση του ομίλου να διανείμει μέρος του μη πληρωθέντος μερίσματος της χρήσης 2019».

Η μετοχή της κέρδιζε 0,85% την Παρασκευή έναντι υποχώρησης του δείκτη STOXΧ 600 των ευρωπαϊκών τραπεζών κατά 0,12%.

Το κόστος ρίσκου της τράπεζας που αντικατοπτρίζει τις προβλέψεις για επισφαλή δάνεια υποχώρησε 43% το τρίτο τρίμηνο.

Η οικονομία της Γαλλίας, η δεύτερη μεγαλύτερη της ζώνης του ευρώ, αναπτύχθηκε με ρυθμό 3% το τρίτο τρίμηνο καθώς ανέκαμψαν οι καταναλωτικές δαπάνες και οι εξαγωγές από την πανδημία COVID-19.

Η ΒNP Paribas αύξησε τα κέρδη της κατά 32.2% σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο πέρυσι στα 2,5 δις ευρώ, ξεπερνώντας τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών που περίμεναν κέρδη 2,23 δις ευρώ.

Τα έσοδα του ομίλου αυξήθηκαν 4,7% στα 11,4 δις, πάνω από τα 11,2 δις που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Στους τομείς της επενδυτικής τραπεζικής η τράπεζα ευνοήθηκε από την άνοδο της δραστηριότητας με τα έσοδα να αυξάνονται κατά 79%.

Στο χώρο του σταθερού εισοδήματος, συναλλάγματος και εμπορευμάτων όμως τα έσοδα υποχώρησαν 28%, για δεύτερο συνεχές τρίμηνο.

Όπως σχολίασε η τράπεζα, η δραστηριότητα των πελατών ήταν υποτονικότερη στις αγορές επιτοκίων και ισοτιμιών αλλά δυνατή στα εμπορεύματα.

Οι διεθνείς δραστηριότητες της BNP Paribas στη διαχείριση περιουσίας, τη λιανική τραπεζική και τις ασφάλειες απέφεραν χαμηλότερα έσοδα κατά 3% το τρίτο τρίμηνο.