Η ακριβή ενέργεια «πληγώνει» το ΑΕΠ

Η ακριβή ενέργεια «πληγώνει» το ΑΕΠ

H ακριβή ενέργεια «χτυπάει» ήδη το ΑΕΠ της χώρας με τη ζημιά να υπολογίζεται πλέον σε περισσότερα από 810 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση. Στο οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν ότι ο δείκτης που πρέπει να κοιτάζουν για να μετρούν τις απώλειες από τα ακριβά καύσιμα είναι το ισοζύγιο των καυσίμων. Χθες λοιπόν δημοσιεύτηκαν τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας και οι αποδόσεις ήταν άκρως ανησυχητικές: Το έλλειμμα μόνο για τον μήνα Νοέμβριο στο ισοζύγιο καυσίμων έφτασε στα 982 εκατ. ευρώ έναντι μόλις 168 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2020 και 338 εκατ. ευρώ που ήταν τον Νοέμβριο του 2019 σε έναν «φυσιολογικό» μήνα, χωρίς πανδημία.

Αυτό το έλλειμμα, είναι σαφές ότι αφαιρείται ολόκληρο από το μηνιαίο και κατά συνέπεια από το ετήσιο ΑΕΠ. Σε επίπεδο 11μηνου, το έλλειμμα στο ισοζύγιο καυσίμων έχει ήδη φτάσει στα 5 δισ. ευρώ και είναι σαφώς μεγαλύτερο συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό (2,9 δισ. ευρώ). Η πολύ ισχυρή ανάπτυξης του 2021 θα «καλύψει» αυτά τα στατιστικά ευρήματα καθώς επενδύσεις, εξαγωγές αλλά και τουρισμός μαζί με την κατανάλωση συνέθεσαν ένα έντονα αναπτυξιακό σκηνικό. Το ζήτημα είναι το τι θα γίνει φέτος, χρονιά κατά την οποία επίσης ζητείται υψηλός ρυθμός ανάπτυξης.

Είναι δεδομένο ότι και ο Δεκέμβριος αλλά και ο Ιανουάριος θα κλείσουν με σημαντική διεύρυνση του ελλείμματος στο ισοζύγιο καυσίμων καθώς οι τιμές παραμένουν στα ύψη. Μάλιστα, πάνω που άρχισε να αποτυπώνεται κάποια αποκλιμάκωση τιμών στο φυσικό αέριο - χθες η τιμή διαμορφωνόταν στα 74 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο χρηματιστήριο της Ολλανδίας, μπήκε στην εξίσωση η αύξηση της τιμής του πετρελαίου η οποία πλέον «φλερτάρει» με τα 90 δολάρια το βαρέλι. Το πετρέλαιο είναι ήδη 65% ακριβότερο σε σχέση με πέρυσι και αυτό θα «χτυπήσει» το ισοζύγιο λόγω του όγκου των καυσίμων: βενζίνης, πετρελαίου κίνησης και πετρελαίου θέρμανσης. Όσο για το ηλεκτρικό ρεύμα, η τιμή του έχει παραμείνει σταθερά πάνω από τα 210 ευρώ η μεγαβατώρα κάτι που σημαίνει επιβαρύνσεις, και μάλιστα σημαντικές, και για τον μήνα Ιανουάριο παρά τις επιδοτήσεις.

Όσο θα συνεχίζονται οι υψηλές τιμές της ενέργειας, τόσο περισσότερο θα «πληγώνεται» το ΑΕΠ της χώρας. Το 2021, η ζημιά αντισταθμίστηκε από τα αυξημένα έσοδα του τουρισμού. Το ζητούμενο είναι να φανεί που θα σταματήσει το… ράλι τιμών για φέτος και σε ποιο βαθμό θα έρθουν και πάλι τα αυξημένα έσοδα από τον τουρισμό να καλύψουν το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.