7ος χρόνος, ημέρα 2147η
Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021

Goldman Sachs: Αναβαθμίζει την πρόβλεψη για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης λόγω Νότου

Goldman Sachs: Αναβαθμίζει την πρόβλεψη για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης λόγω Νότου

Στην αναβάθμιση της πρόβλεψης για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το 2021 προχώρησε η Goldman Sachs, λαμβάνοντας υπόψη τα καλύτερα των προσδοκιών στοιχεία για το ΑΕΠ β’ τριμήνου και την ισχυρή ανάκαμψη των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.

Όπως αναφέρει σε σημερινή της έκθεση, η Ευρωζώνη αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,6% στο γ’ τρίμηνο και 1,5% στο δ’ τρίμηνο του έτους, με αποτέλεσμα να αναβαθμίζεται η πρόβλεψη για το σύνολο του 2021 στο 5,3% που είναι υψηλότερη από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών.

Η αμερικανική τράπεζα εκτιμά πλέον ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα ΑΕΠ στο δ’ τρίμηνο του 2021. Η πρώτη χώρα που θα τα καταφέρει θα είναι η Γερμανία και μάλιστα στο γ’ τρίμηνο, ενώ θα ακολουθήσουν Γαλλία και Ιταλία στο δ’ τρίμηνο 2021 και μετά η Ισπανία στο α’ τρίμηνο του 2022.

Σύμφωνα με την Goldman, οι αναπτυξιακές προοπτικές της Γερμανίας θα είναι ενισχυμένες στο γ’ τρίμηνο, κάτι που προμηνύουν και τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον δείκτη PMI, ο οποίος ενισχύθηκε σημαντικά τον Ιούλιο, καταγράφοντας ιστορικό υψηλό στις 62,5 μονάδες. Πρόκειται για μία μέτρηση που υποδεικνύει ότι η γερμανική οικονομία βρίσκεται σε φάση εκρηκτικής ανάπτυξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, την ώρα που οι λιανικές πωλήσεις αντικατοπτρίζουν ένα εξαιρετικά δυναμικό καλοκαίρι σχεδόν σε όλες τις χώρες της νομισματικής ένωσης.

«Παρά το γεγονός ότι το χάσμα μεταξύ των προβλέψεών μας και των εκτιμήσεων της αγοράς μικραίνει, διατηρούμε τη θετική γνώμη που έχουν για την ευρωπαϊκή ανάκαμψη αντανακλώντας την εξαιρετικά ισχυρή ζήτηση, τη συνέχιση της δημοσιονομικής στήριξης και τα διαχειρίσιμα επίπεδα κινδύνου σε σχέση με την μετάλλαξη Δέλτα», σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου.